GÜNDEME BAKIŞ – MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, koronavirüsün yayılma hızıyla ilgili çarpıcı değerlendirmeler geldi. İzmir için de sonuçları değerlendiren Prof. Dr. Onur Başer, şunları söyledi:

"Karabağlar ne toplam nüfus sayısına ne de kilometrekare başına düşen kişi sayısı bakımından İzmir'de ilk bölge olmasına rağmen İzmir'in en sıkışık bölgesi. İstanbul'un ilçelerinin yüzde 68'inden daha sıkışık. Doğanay, Esenlik ve Reis Mahallelerinde yayılma hızı çok yüksek olabilir. Konak ikinci sırada yer alıyor, Atamer Mahallesi ise en yoğun bölge. Aliağa ilçesi hem nüfusa göre 15. hem de kilometrekare başına düşen kişi sayısı bakımından 14. sırada olmasına rağmen sıkışıklık endeksinde 3. sırada. Bahçedere mahallesi kadar yoğun bir mahalle İstanbul'da dahi yok. En az riskli bölgeler Seferihisar, Karaburun, Kınık ve Foça”

İZMİR’İN 8 İLÇESİ…
İzmir sıkışıklık endeksine göre Türkiye'nin pandemilerde en riskli ikinci şehri. İzmir'in 8 ilçesi şu anda koronanın merkezi durumuna gelen New York'tan daha yoğun. New York'ta şu anda en büyük problemler hastane, sağlık personeli ve solunum cihazı yetersizliği. İzmir'de haritada gördüğümüz ortadaki bölgelere aşırı kısıtlamalar getirilebilir ve o ilçelere giriş çıkışlar kontrol altına alınabilir. Sahra hastaneleri yerinde ve hızlı tedaviler için bu bölgelere kurulabilir. Seferihisar, Karaburun, Kınık ve Foça bölgelerindeki sağlık personeli orta bölgelere kaydırılarak daha fazla test yapılması sağlanabilir. Orta bölgelerdeki geç teşhisin maliyeti yayılma hızından dolayı çok daha fazla olacaktır”