Halime ERDOĞAN  / GÜNDEME BAKIŞ – CHP’nin ay sonunda gerçekleştireceği kurultay öncesinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında Mersin eski Milletvekili Aytuğ Atıcı adaylığını ilan ederken PM üyesi Erdal Aksünger’den de açıklama geldi. Yerel seçim öncesinde adaylar belirlenirken Kılıçdaroğlu’nun karşısında yer alan isimler arasında bulunan Parti Meclisi Üyesi ve CHP İzmir eski Milletvekili Erdal Aksünger genel merkeze ve CHP liderine çağrıda bulundu.

PARTİ İÇİ RAHATSIZLIK OLUŞTU

Partide bir dönem genel başkan yardımcılığı görevinde de bulunan Aksünger, Kılıçdaroğlu’nun kurultayı ertelemesi gerektiğini söyledi. Aksünger, “Kemal Bey geldiği günden bu yana ‘çarşaf liste esas olacak’ demişti.  Kendisi ‘demokrasinin önünü açacağız, korku imparatorluğunu yıkacağız’ demişti. Bunun temeli de insanları özgürleştirmektir.  Partide değişimin temelinde yatacak olan şeylerden birisi de örgüt yönetim sisteminin yeniden yapılanmasıdır. Liyakat sisteminin kurulması ve biraz da partinin gençleştirilmesidir. Ülkeyi yöneten kadroların daha dinamik ve liyakata bağlı kalmasıdır. Temel nokta budur. Biz bununla ilgili parti içinde uğraş vermiştik. Şimdiye kadar çarşaf liste ile kurultay yapıldı ama hiçbir partilinin gerçekten de beklentisi karşılanmadı. Kurultaylar hoş olmayan şekilde sonuçlandı. Parti içinde rahatsızlık oluştu. İnsanların parti içinde kadrolarla ilgili beklentileri var.  İnsanlar kurultayın pandemi gerginliği içinde yapılmasını çok da istemiyor. Ertelenmesi gerektiğini söyleyen insan çok. Ben de aynı kanaatteydim. Alanların dar olması, seyirci alınmaması, kurallara uymak konusunda soru işaretleri var. Tüm bunların içinde değerlendirme yapıldığında beklenti; kurultayda Kemal Bey’in bir anahtar liste çıkarmaması ve çarşaf listenin tam anlamıyla uygulanmasıdır. Örgüte bu konuda baskı kurulmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

DEĞİŞİMİN ÖNDERLİĞİNİ YAPABİLİR
Aksünger, “Tabanın nabzını iyi tuttuğumu düşünürüm.  Yıllardır birlikte olduğum arkadaşlarımla yaptığım istişare de gördüğüm şudur; birincisi vizyon değişikliğine ihtiyaç olduğunu herkes söylüyor ama genel başkanlık anlamında bir şey yok. Kemal Bey tek aday görünüyor. Tabloya bakıldığında insanların değişim isteklerinin olduğunu görüyorum. İl başkanlarının doğrudan Kemal bey lehine ‘destekliyoruz’ açıklamasının  doğru olmadığını düşünüyorum. Kemal bey tek aday gidebilir ama bir arkadaşımız çıktı. Aytuğ Atıcı genel başkanlığa adaylık için açıklama yaptı. Yeterli imzayı toplarsa aday da olur. Ben partide önümüzdeki süreçte en önemli değerin kadro harekatı olacağını düşünüyorum. CHP’nin bu kurultayının sıkıştırılarak yapılmasının doğru olmadığını düşünüyorum.  Genel başkan da değişimin önderliğini yapabilir. Bunun açıklamasını yaparsa daha iyi olur. Aynı kadrolarla devam ederse insanlarda büyük bir hayal kırıklığı yaşatacağını görüyorum” diye konuştu.

ADAYLIK SORUSUNA YANIT VERDİ
PM Üyesi Aksünger , “Tartışmaların odağında ne yazık ki kurultayla ilgili ‘acaba zamanlaması itibariyle doğru mudur?’ sorusu var. CHP kurultayları genel olarak şölen şeklinde geçer. Çok yoğun katılımlar olur. İnsanlar siyasetin nabzını orada tutar. Bunlar olmayacak” dedi. Aksünger “Aday olacak mısınız?” sorusuna ise, “Adaylık niyetimiz olursa arkadaşlarla konuşuruz. Beklentim, niyetim yok. Örgütün göstereceği teveccühe göre davranırız” açıklaması yaptı.