GÜNDEME BAKIŞ - CHP Ekonomi Masası iki günlük İzmir programı kapsamında, esnaf, sanayici, vatandaş ve ekonominin nabzını tutarak programına son verdi. CHP  Sözcüsü Faik Öztrak liderliğinde İzmir’de iş dünyası ve sanayici ile buluşan heyet CHP iktidarında gerçekleşecek ekonomi politikalarını anlattı. Son olarak Kemeraltı esnafı ile bir araya gelen Ekonomi Masası ekibi daha sonra da Abacıoğlu Hanı’nda gazeteciler ile buluşarak bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

“ TÜM ÜLKELERE UMUT OLMUŞTUR”
Öztrak, İzmir’de oldukça kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydederek, şunları söyledi; “2 gündür İzmir’deyiz, İl Başkanımız ve İzmir Örgütümüz çok yoğun ve yararlı bir program düzenlemiş hem esnaf, hem sanayici hem de iş insanlarının nabzını tuttuk, onlarla aynı zamanda yapacağımız işleri paylaşma imkanı bulduk. Ben bu gezinin çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Yarın 26 Ağustos Afyon Kocatepe’den başlayan Ege’nin incisi İzmir’de son bulan kurtuluş mücadelemizin başlangıcının 100. Yıldönümü Cumhuriyetimizin kurucusu ve partimizin  Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyoruz. Hindistan’ın Kurucusu Gandhi diyor ki ‘Mustafa Kemal İngilizleri yenene kadar, Tanrı’yı da İngiliz zannederdim. İzmir’de alınan bu zafer ile Mustafa Kemal gelişmekte olan tüm ülkelere umut olmuştur. O umut o gün bugündür devam ediyor.”

“İZMİR’İN NABZINI TUTTUK”
İzmir’de iş dünyasının da ekonomiden memnun olmadığını belirten CHP Sözcüsü Öztrak, “Ülkemizde yaşanan sorunların İzmir’de de yaşandığını gördük ve iş insanlarımızın da taleplerini aldık.  Dolu dolu bir çalışma yürüttük ve İzmir’in nabzını da tuttuk” dedi.

“TÜRKİYE’DE BİR EKONOMİK BUHRAN YAŞANIYOR”
Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Öztrak, Türkiye ekonomisinin gidişatının sorulması üzerine şunları söyledi;  Şu anda Türkiye’de izlenen ekonomik politikalarının bir biri ile tutarlı olduğunu söylemek çok güç, bir büyümeden bahsediliyor ama  sadece ülkenin  yüzde 2’nin cebini dolduruyor bu büyüme, yüzde 98’i fakirleşiyor. Ülke büyürken enflasyon yüzde 80, üretici endeksi yüzde 140, cari açık düşecek diyorlar ama devamlı rekor kırıyor. Tüm bunları dikkate aldığımız zaman Türkiye’de bir ekonomik buhran yaşanıyor. Bunun arkasında da 2018’den beri ülkenin cebini boşaltan ucube Cumhurbaşkanlığı sistemi var.  İş dünyasına da şunları anlattık; Tüm ülke gördü ki danışma, fikir almak yoksa her şey bir kişinin iki dudağının arasından çıkan sözle idare ediliyorsa olmaz. Biz ülkede demokrasi olmalı, yargı bağımsız olmalı  ve esas ceplerini dolduran iktidardır. Sanayiciye yaratılan büyümenin kapsayıcı olması gerektiğini anlattık, büyük ölçü de bu politikaların sürdürülebilir olması gerektiğini de söyledik. Enflasyonu azdıracaksın, ülkeyi borca batıracaksın sonra çıkıp 8 mi 80 mi daha fazla tahribat yapar diyeceksin işte ülke çakma ekonomistler tarafından idare edilince sonuç bu oluyor. İnsanlar sattığı malı aynı fiyata tekrar yerine alıp koyamıyor, esnaf iş yapamıyor ama ülkeyi yönetenler bizim ülkemiz iyi Avrupa kötü diyerek göz yaşı döküyor. Bu yaklaşımla bu ülkeyi yönetmek ve ekonomik sorunları çözebilmek mümkün değildir. Bu ülkenin yeni kurumlara, yeni kadrolara ihtiyacı vardır.”

“ŞİKAYET ÜLKENİN KÖTÜ YÖNETİLMESİNDEN”
İş dünyasının ne gibi sorunlardan bahsettiğinin sorulmasına  da yanıt veren Öztrak, Nereye gittiysek yüksek enflasyondan, hayat pahalılığından, büyümenin 3-5 kişiye yansımasından bahsettiler. Dolayısıyla şikayet ülkenin kötü yönetiminden, çok fazla müdahale edilmesinden, ülkede güven ortamının kalmamasından, belirsizlik arttı, Türk Lirası’nın nereye gideceği belli değil, bunun yanında sanayici ve esnaf elektrik fiyatından şikayet ediyor, ham madde ulaşımı zorlaştı. İşsizlik ve aranan kalitede iş gücünün bulunmaması, eğitimde istenen kalitede insanlar eğitilmemesi gibi şikayetler aldık” dedi.

“TÜRKİYE’YE VERİLEN ZARAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Sözlerini şöyle sürdüren Öztrak, “Ucube tek kişilik yönetimin Türkiye’ye verdiği zarar her geçen gün artıyor. Enflasyon yüzde 20’ iken düşürmek daha kolaydı ama yüzde 80 olunca daha da zorlanıyor. Ama mevcut hükümetin bilim dışı politikaları bu ülkenin bu hükümetten bir an önce kurtulması gerektiğini aksi takdirde her şeyin çok daha fazla zorlaşacağını söyleyen iş insanları var.”

“KİMSE İZMİRLİLERE BU KABUSU YAŞATAMAZ”
Kimsenin umutsuz olmaması gerektiğinin altını çizen Öztrak, “Umutsuz olmaya hiç birimizin hakkı yok ama işlerin de iyiye gitmediği görülüyor. İzmir çok güzel bir kent ancak son dönemde İzmir’de ciddi bir çevre sorunu var.  Asbestli gemi kabusu yaşıyor ve kimsenin bu kabusu İzmirlilere yaşatmaya hakkı yok. İzmirli yöneticilerimiz İzmir’i bundan kurtarmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar bu mücadeleyi de takdir ediyor, destekliyor ve yakından takip ediyoruz.”