Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Kani Beko ve Tacettin Bayır 2019 yılında "Ön seçim" çağrısında bulunmuş ve ön seçim olmazsa aday olmayacaklarını açıklamışlardı. Sertel, Beko ve Bayır bu taleplerini birçok defa dile getirmiş "Milletvekillerinin çalışmalarını örgüt değerlendirsin, vekilini halk seçsin" demişlerdi. 

ÖN SEÇİM ÇAĞRISI ÇIKMAZA GİRDİ
2023 Genel seçimlerine doğru giderken, siyasette flaş gelişmeler yaşandı. AK Parti ve MHP tarafından Yeni Seçin Kanunu meclise getirildi ve kabul edildi. Muhalefet, yeni kanunu "Cumhur İttifakı'nın sandıkta kaybettiği seçimi masada kazanmaya çalışması" olarak yorumladı. Seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye düştü ancak hem muhalefet kanadının siyasi aktörleri hem de siyaset bilimciler düşürülen barajın sembolik olduğunu, birçok küçük ve yeni kurulmuş partinin baraj altında kalacağını savundu. Millet İttifakı cephesi genişledi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde 6'lı masa kuruldu. 6'lı masanın öncelikli söylemi "Parlamenter sisteme dönüş" olsa da, masada Cumhur İttifakı'na karşı seçimi almak için yeni formüller masaya yatırıldı. Bu kapsamda CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Milletvekili listelerimizi tüm siyasi partilere açmaya hazırız" dedi. 6'lı masa görüşmeleri ve yaşanan gelişmeler, CHP milletvekillerinin "Ön seçim" çağrısını da çıkmaza soktu. 

BAYIR'DAN "KILIÇDAROĞLU 'OL' DERSE OLURUM" AÇIKLAMASI GELDİ
Gelişmeler doğrultusunda "Ön seçim olmazsa aday olmayacağım" açıklamasını yapan milletvekillerinden Tacettin Bayır, "Partinin iktidara yürüdüğü söyleniyor, siz partiye 40 yıldır emek vermiş bir insan olarak 'Önseçim olmazsa olmam' diyerek, az önce hayalini kurduğunuzu söylediğiniz Türkiye için çalışmak yerine 'Ben küstüm oynamıyorum' gibi bir durum olmuyor mu? Önseçim olmadan Genel Başkan 'Tacettin Bey bu dönem de milletvekili olun' derse, 'Hayır, önseçim yapmadınız ben olmayacağım' mı diyeceksiniz" sorusuna, "O zaman bir şey diyemezsin zaten, görevdir o, görevlendirmedir. Nasıl il başkanlığı için beni görevlendirdiyse o bir görevlendirmedir, 'Hayır' diyemem ama illa olayım diye bir ısrarım da olmaz. Genel Başkanın elini rahatlatmak anlamında olabilir bu" sözleriyle yanıt verdi. 

"GENEL BAŞKANIMIZI ÇOK SEVİYORUM"
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise, konuya ilişkin soruları yanıtlayarak, "Ben Genel Başkanımızı çok seviyorum. Genel Başkanımızı, Genel Başkan olduğu için değil insan olarak çok seviyorum. Duruşu, demokrasiye olan inancı, insan hak ve özgürlüklerine olan inancı için çok seviyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olduğu için değil, çağdaş, demokrat, yurtsever, bu ülkenin güvenilir insanı olduğu için çok seviyorum. İnsani sevgim bu. Ben, Atila Sertel olarak ülkemi, vatanımı, bayrağımı, toprağımı, milletimi, halkımı da çok seviyorum. Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim ve öyle öleceğim. Ben şunu rica ediyorum; ülke çok büyük demokrasi açısından çok kötü yönetilen bir ülke haline geldi. Bu ülke bir an önce emin, ehil ve demokrasiyi yaşatacak ellere geçmeli. Ben parti içinde de demokrasi isteyen bir insanım. Bana kızabilir belki bazı arkadaşlarım, 'Bu Atila Sertel bozuk plak gibi aynı şeyi söylüyor, takıldı yine' diyebilirler. Ben demokrasiye takıldım zaten. Benim isteğim ülkeye demokrasi istemekle eşdeğer bir şey. Ben önseçim istiyorum çünkü, benim başarılı olup olmadığımı, milletvekilliğine layık olup olmadığımı, liyakate uygun olup olmadığımı halk değerlendirsin, üye değerlendirsin istiyorum" dedi.

"ÖN SEÇİM OLMAZSA OLMAYACAĞIM"
Ön seçim dışında hiçbir şartta milletvekili olmayacağını kaydeden Sertel, "Genel Başkanımız 'Atila Sertel gel milletvekili ol' derse, ben kendisine teşekkür edeceğim, 'Sağ olun, var olun, bana bu şerefli şanlı görevi halkımız verdi, siz de devam ettirdiniz. Ben Cumhuriyet Halk Partisi adına nefer olarak çalışacağım' diyeceğim. İlla milletvekili olmak şart değil ki, 'Milletvekili olmazsam ölürüm, milletvekili olmazsam dünyam yıkılır', öyle bir anlayışı asla kabul etmiyorum. Ben 25 yıl milletvekili olmak için mücadele ettim. Mücadele ayrı bir şey ama ben hiç kimsenin kapısına gitmedim. Hiç kimseye gidip 'Beni milletvekili yapın' demedim. Demem de... Doğru da bulmuyorum, uygun da bulmuyorum. Onurum, kişiliğim, duruşum, demokrasiye olan inancım bunu gerektiriyor. Yoksa Genel Başkanımızı kırmak elbette mümkün değil. Elbette kırmamak lazım ama kişisel konularda. Genel Başkanımız bana dese ki, 'Atila buradan Ağrı'ya doğru yürümeye başlıyoruz', yürümezsem şerefsizim. Yanında olmazsam namerdim. 'Ağrı'ya kadar yürünür mü' demem. Son nefesime kadar yanında yürürüm o ayrı ama bu konuda ben, 'Böyle olmazsa öyle olur, öyle olmazsa böyle olur' demiyorum, demem. Önseçim olmazsa ben milletvekili olmayacağım" açıklamasında bulundu. 

"GELENLER BAŞIMIZIN ÜSTÜNE AMA MÜCADELE EDENLERE HAKSIZLIK YAPILMASIN"
Sertel, "Kılıçdaroğlu'nun "Listelerimizi tüm siyasi partilere açmaya hazırız" sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, "Biz kendi milletvekillerimizi seçelim, gelenler için de yer açalım. Sorun değil ki, hiç sorun yok. Gelenler başımızın üstüne. Yer açmak, başka insanların siyaset yapmasının önünü açmak, bunları daha önce de yaptık. İYİ Parti'yi meclise soktuk, bizim arkadaşlarımız gitti. Bunlara açığım ama burada emek harcamış insanlar, İzmir'in çocukları, kadınları, gençleri yıllardır seçilmek için mücadele ediyorlar. Şimdi İzmir oy açısından yüksek potansiyeli olan bir kent, o zaman biz İstanbul'dan, Ankara'dan, Van'dan, Hatay'dan nereden bulursak getirelim İzmir'e, İzmir'den seçilsinler. Bu doğru değil, bunu uygun bulmuyorum" ifadelerini kullandı. 

BEKO, "AYNI ÇİZGİDEYİM"
"Ön seçim olmazsa yokum" diyen bir diğer isim Kani Beko ise aynı soruya, "Ben başında ne söylediysem bugün de aynı şeyi söylüyorum. Parti içi demokrasi yani ön seçim olmazsa aday olmayı düşünmüyorum. Teşekkür edeceğim ama öz seçim olmazsa milletvekili adayı olmayacağım. Aynı çizgideyim" diye konuştu.