Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, yaklaşık 5 saat süren Temmuz Ayı Meclisini değerlendirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü Mustafa Özuslu’nun, “Meclisi kilitlemeye çalıştılar” sözlerine tepki gösteren Şahin, “Kendisi ‘Meclisi kilitlemeye çalıştılar’ dedi ama neticede kilitlenmedi. Öyle bir şey istenilseydi, kilitlenirdi. Böyle bir şey doğru değil. Biz Grup Başkanvekilleri olarak gerektiğinde bir araya geliyoruz ve konuları aşıyoruz, uzlaşıyoruz. Mustafa Bey, neden öyle söyledi anlamadım. Gündem maddelerinin teker teker okunması kilitleme girişimi değildi. Onlar çıkıp, ‘Biz zaten çoğunluktayız, bir istediğimizi yaparız’ dediler. AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, bu nedenle maddelerin okunmasını istedi. ‘Madem bize ihtiyacınız yok, yönetmeliğe göre neyin, nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapılsın’ anlamında söyledi” açıklamasında bulundu.  

KATKI OLSUN DİYE ÇALIŞIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği önergelere, yazılı cevap aldığını belirten MHP’li Selahattin Şahin, “Yazılı önergeler veriyorum. Bunlardan kabul edilenler, komisyona havale edilenler oluyor. Bazılarına ise, ‘Komisyona havale etmemize gerek yok. Bizim zaten yapmamız gereken konular bunlar’ diyorlar, onlar da mecliste okunuyor ve belediyemiz hepsine yazılı cevap veriyor. Önergelerimizin hayata geçmesi tabi ayrı bir olay. ‘Hayata geçiyor’ diyemeyiz ama biz katkı olsun diye çalışıyoruz. Dikkate alındığı kadar alınıyor” dedi.  

“MUHALEFET YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ” 

Cumhur İttifakı olarak muhalefet yapmaya devam edeceklerini aktaran Şahin, “Meclisteki konuşma sürelerine dair, Grup Başkanvekilleri olarak istişareler yaptık. Tunç Bey ile de görüştük ve meclisin gidişatına yönelik fikirlerimizi kendisine de ilettik. Meclis üyelerine söz hakkı verilmesi, sürelerin uzatılmasına yönelik taleplerimizi paylaştık. Yönetmelikte belirtilen konuşma süreleri daha kısa. Daha önce de, ‘Konuşmalar uzun olmasın, gruplarda belli sayıda kişiler konuşsun’ gibi fikirler olmuştu. Biz de AK Parti, İYİ Parti, MHP, CHP Grup Başkanvekilleri olarak bu konuları istişare ettik, meclis üyeleriyle de istişare ettik. ‘Geçmişten bugüne nasıl olduysa öyle gidilsin, değişiklik olmasın, konuşmak isteyen meclis üyelerimiz konuşsun’ dedik. Hem meclis üyelerinin birbirine hem de iktidarın muhalefete tahammül etmesi lazım. Biz Cumhur İttifakı olarak muhalefet yapacağız. Bizim muhalefetimize tahammül etmeleri lazım. Sonuçta bizi İzmirliler seçti. İzmirliler, iktidarı da muhalefeti de belirledi. İzmirliler bizi Büyükşehir Meclis Üyesi olarak görevlendirmiş. Tabi ki İzmir’in sorunlarını dile getireceğiz, gündeme getireceğiz. Şahsileştirmeden…” ifadelerini kullandı.  

“MUHALEFETSİZ MECLİS OLMAZ” 

Demokrasilerde muhalefetin olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Şahin, “Son mecliste Mustafa Özuslu, Özgür Hızal’ın daha önceden basına yapmış olduğu açıklamaların hepsine cevap verdi. Verebilir, bu doğal ama bu defa meclis üyelerinden çok ses çıkıyor. Ya Grup Başkanvekili gerekli cevapları verdi. Cumhur İttifakı meclis üyeleri konuşunca, mecliste diğer gruplardan sesler çıkıyor. Ya kardeşim sen de konuş, sen de yaptığın çalışmaları anlat. Çık, medeni bir şekilde anlat. Tahammülsüzlükler oluyor, bu doğru değil, herkes birbirine tahammül edecek. ‘Vay, toplantı uzuyor’ uzasın, ben de oradayım, sen de oradasın. İzmirli bizi iktidarıyla muhalefetiyle çözüm üretmek için seçmiş, sen, ‘Ben iktidarım, yeterli sayım var, sana ihtiyacım yok muhalefet’ diyemezsin. Muhalefetsiz bir meclis olmaz” diye konuştu.  

“İKTİDAR VE MUHALEFET KENETLENMELİ” 

MHP’li Selahattin Şahin, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Sayın Tunç Soyer’e genel olarak baktığımızda başarılı değil. İzmir’de bugün trafik sorunu var, altyapı sorunları var. Deprem oldu, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Bey, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilçe belediye başkanlarımız bir araya geldi. Deprem konutları yapılıyor, 1 yıldan kısa sürede 5 bin konut hizmete açılacak. Depreme dayalı olarak adımlar atıldı. K alanları belirleniyor. Yıkılan binalar olduğu gibi yapılacak ama depreme  dayanıklı olacak. Birçok yıkılacak binalar var. Hafif, orta ve ağır hasarlı binalar tespit edildi. Muhalefetiyle, iktidarıyla bir araya gelmemiz lazım. Bir araya geliniyor ama daha da kenetlenmemiz lazım. ‘Ben nasıl olsa hep İzmir Büyükşehir Belediyesini alıyorum’ bakış açısı, doğru bir bakış açısı değil. Bir gün alamayabilirsin. İzmirli buna ‘Yeter’ diyebilir. İzmirli, hizmet yapılsın diye oy veriyor. Yıllar geçiyor bir fark olmayınca neden versin” diye sordu.  

“KOCAOĞLU’NUN GETİRDİĞİ GEMİ NEREDE” 

Körfez’e giden atıklar için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Soyer, ‘Kriz belediyeciliği yönettik’ diyor. Bu, pandemiden dolayı belli oranda doğru olabilir ama anlatmak lazım, samimi olmak lazım. Tunç Soyer, samimiyetsiz demiyorum tabi ki, daha 2 buçuk yıl oldu. Bundan sonra hizmetler konusunda atak yapabilir, zaman var hala. Biz Tunç Bey ve ekibinden bekliyoruz. Aziz Kocaoğlu zamanında bir gemi Alsancak Limanında körfezi temizlemeye başlamıştı, şimdi o yok. Nerede o gemi? Sayın Soyer Gediz nehri turuna çıktı, buralarda birçok büyük tesis var, onların arıtması var mı? Tabi ki Kütahya’ya farklı illere de gidebilir ama önce İzmir’e bakması lazım. İzmir’deki kuruluşların arıtmaları var mı, sağlıklı mi, bunların da denetlenmesi gerekiyor. Tunç Bey, ‘Körfez, kendi kendini temizler’ diyor, evet temizler ama bu atıklar gelmeye devam ettikçe nasıl temizleyecek? Temizleyemez” dedi.  

''HIZAL İLE UYUMUMUZ ÇOK İYİ” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ile iyi bir uyum yakaladıklarını ifade eden MHP’li Şahin, “AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ile aramız çok iyi, uyumumuz çok iyi. Her zaman birbirimizi arıyoruz. Gerekli istişarelerimizi yapıyoruz. Grup toplantılarımızı zaten Cumhur İttifakı olarak birlikte yapıyoruz. Karşılıklı olarak birbirimizden memnunuz. Siyaset kurumsal bir hadise, bu kurumsallığa iki tarafta uyuyor” açıklamasında bulundu.  

“SOYER, BİZE DAHA ÇOK KULAK VERSİN” 

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in muhalefete daha çok kulak vermesini istiyoruz” diyen Şahin, “Çünkü, kendisi projeler yapmak için çabalıyorsa biz de aynı projelerin yapılması için, İzmir’in eksiklerinin ivedilikle, öncelik sırasına göre bir an önce giderilmesi için çabalıyoruz. Biz zaten başka şey gündeme getirmiyoruz ki… Muhalefete tahammül edilmesi lazım. Bu bir güç zehirlenmesi mi, çoğunluk psikolojisi mi, arkadaşlarımız, muhalefetin bir işe yaramadığını mı düşünüyor, anlamak mümkün değil. Bu da doğru bir davranış değil” diye konuştu.