Halil İbrahim GÜLER- GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Meclisi Kasım ayı beşinci oturumu, Başkan Soyer idaresinde gerçekleşti. Toplantıda Kiraz ve Aliağa, Buca belediyelerinin 2020 yılı mali bütçesi oy birliğiyle geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ardından İZSU Genel Müdürlüğü 2020 yılı mali bütçesi ve performans programı konuşuldu. İZSU’nun toplam bütçesi ise 2 milyar 989 milyon 481 bin TL olarak açıklandı. Bütçe ve performans programı oy çokluğuyla geçti.

İZMİR HER GÜN DÜNYA KENTİ OLMAYA DAHA DA YAKLAŞIYOR
AK Partili Meclis üyelerinin imalı bir şekilde “İzmir’e hoş geldiniz” demesi üzerine açıklamalarda bulunan Soyer, “Kentler, marka kent olmak için yarışırlar, burada kast edilen dünya kenti olmaktır. Kentler marka kent olmak için dünya kenti olmaya çalışırlar. Bir kent dünya kenti değilse marka da değildir. Marka kentten anlaşılan şey; ne kadar dünya kenti olduğunuzdur. İzmir dünya kenti olmaya layık bir kent. Peki, nasıl olacak? Biz ağzımızla kuş tutsak da İzmir’in kabuklarını kırmazsak, dünyaya tanıtmazsak dünya kenti olamayız. Onun için uluslararası alanda, uluslararası platformlarda olmanız, kentinizi tanıtmanız gerekir. Bu sadece turizmcilerin işi değildir, günümüzde en çok belediye başkanları bu işi yapar. Çünkü günümüzde kent diplomasisi diye bir şey doğdu. Kentlerin ittifaklar kurduğu rekabet ettiği bir dünyadan bahsediyoruz. Onun için İzmir uluslararası platformlarda yer alacak, temsil edilecek, dışarıdan misafir davet edecek, dışarıya İzmirli gönderecek, Biz de belediye olarak bunun önünü açacağız. İftihar edebilirsiniz İzmir her gün dünya kenti olmaya daha da yaklaşıyor” dedi.

İŞTE UYGULANACAK ZAMLAR
Yeni tarifeye göre konutlarda 0-13 metreküp arası kullanımlarda 4,33’ten 4.98, 14-20 arası, 4.69’dan 5.39’a 21 ve üzeri kullanımda 9.65’den 11. 10 TL’ye yükseldi.  Konut dışı kademesiz kullanımına da zam geldi. Buna göre; yeni tarife 11. 06’dan 12.062’ye yükseldi.
İlçe tarımsal ve hayvan sulama 0-13 metreküp arası 2.17 TL’den, 2.49 TL’ye 14-20 metreküp arası fiyat 4.33 TL’den 4.98 TL’ye arttı. 21 metreküp ve üzeri ise 9.65 TL’den 11.10 TL’ye yükseldi.
Belde tarımsal hayvan ve sulama kademesiz 2.17 TL’den, 2.49’ye, eski köyler tarımsal ve hayvan sulama kademesiz 1.08’den 1.24’ye, şehit- gazi aboneleri 0-13 metreküp arası 2.17’den, 2.49’ye yükseltildi. 14-20 metreküp arası fiyat 2.35’den 2.70 TL’ye arttı. 21 metreküp ve üzeri ise 4.83’den 5.55 TL olarak tarife belirlendi. Engelli aboneler için de 0-13 metreküp arası 2.17 TL’den 2.49 TL’ye çıkarken 14-20 metreküp arasının fiyatı 2.35 TL’den 2.70 TL’ye çıktı. 21 metreküp ve üzeri ise 9.65 TL’den 11.10 TL’ye yükseldi.

Öte yandan tarifenin 1 Ocak 2020 yılından itibaren uygulanacağı ifade edildi.

ENERJİ GİDERLERİNDE YÜZDE 46, KİMYASAL VE GİDER GİRDİ FİYATLARINDA YÜZDE 28 ARTMIŞTIR
Stratejik plan ili ilgili söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu,  “Özuslu, 2020-2024 dönemi stratejik planıyla uyumlu hazırlanan görüşeceğimiz 2020 mali yılı performans programı stratejik plan ve bütçe arasındaki köprü olup hazırlanan 2020 mali yılı performans programı ile 4 ayrı stratejik alanda 69 faaliyet ve proje için belirlenmiş 200 performans göstergesi ile hizmet vermeye devam edecektir. İZSU Genel Müdürlüğünün 2019 ve 2020 yılı mali bütçesi karşılaştırıldığında 2019 gelir bütçesi 1 milyar 704 milyon gerçekleşme oranı yüzde 78 olup, 2020 mali yılı bütçesi yüzde 11 artış ile 1 milyar 890 milyon olarak tahmin edilmiştir. 2019 yılı gider bütçesi 2 milyar 469 milyon gerçekleşme oranıyla yüzde 61 olup, 2020 mali yılı gider bütçesi yüzde 21 artış ile 2 milyar 989 milyon olarak tahmin edilmiş. Gider bütçesi yüzde 44 mal ve hizmet oranlarını yüzde 40 sermaye giderlerini kapsıyor. 2021 yılı tarife değerlendirmesi yapılırken 2018 eylül ve 2019 eylül ayı toplam maliyet verileri mukayese edilmiş ve enerji giderlerinde yüzde 46, kimyasal mal ve diğer mal malzeme alımlarında yüzde 28 artış gerçekleştiği görülmüştür ülkemizde. Girdilerin doğal olarak maliyetleri etkileyeceğimden hiç kimsenin şüphesi olmaması gerekir. Bu kapsamda işletme maliyetlerimizi karşılamak üzere 2020 mali yılında su ve atık su fiyatlarında artış yapılması zaruriyeti doğmuştur. 2020 mali yılı ocak ayında yüzde 15 artış bu bütçede öngörülmüştür. Hazinenin yüzde 20 ile borçlandığı ülkemizde, doğal olarak yüzde 15’lik bir artışında kabul edilebilir olduğunu belirtmek isterim” dedi.

AK PARTİLİ HIZAL’DAN ELEŞTİRİ YAĞMURU
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, İZSU’nun bütçe ve performans programına ilişkin eleştirilerde bulundu. 

Hızal şunları söyledi: “İZSU, İzmir için hayati öneme sahip bir kuruluş. Dolayısıyla önce önümüze tabloyu bir koymamız gerekiyor. Biz burada faaliyet raporu değerlendirmesi yapmayacağız onu zamanı geldiğinde değerlendireceğiz. Ancak İZSU’nun İzmir’in ve İzmirlinin beklentilerini ne denli karşıladığını, hangi yatırımları yaptığını tabi ki konuşacağız. İzmir’de körfez kirliliği, altyapı, sorunu, koku sorunu, içme suyu problemi, yağmur suyu ve kanalizasyon problemi olduğunu çoğu kez dile getirdik. Bu sorunların varlığını sadece biz değil, Sayın Soyer adaylık sürecinde kampanya döneminde dile getirmiş. Ne demiş; ‘Körfez dönüşüm projesini gerçekleştireceğiz’ demiş, ‘koku problemini gidereceğiz’ demiş, ‘içilebilir musluk suyu’ demiş, ‘yağmur suyu sorun olmaktan tamamıyla çıkacak’ demiş. Maalesef İzmir’de yerin üstündekilerin rahatını daha iyi sağlamak için yerin altına yatırım yapılmamış. İzmir’de yerin altı, yerin üstünden çok daha gecekondu halinde… Sayın Soyer’in aday olduğu dönemle, belediye başkanı olduğu dönemde sorunlarda bir farklılık söz konusu değil. Sekiz aylık süreçte bu kadar ciddi sorunların ortadan kaldırılmasını beklemiyoruz ama İZSU’nun 2020 yılı bütçesi; 2 milyar 989 milyon 481 bin TL… Muazzam bir bütçe! Ancak tahmini gelir ile bütçe açığı 1 milyar 100 milyon. Borçlanma yoluyla finansman elde edilecek ama görünen o ki bu, yatırıma değil cari harcamalara gidecek. Doğru yatırımlar yapmak için İZSU Bütçesinin en az yüzce 60’nı yatırma ayırmasını beklerdik. Detaya girdiğinizde bunun yüzde 40 seviyesinin altında kaldığını görüyoruz. İZSU yatırımcı bir kuruluş olması gerekirken, bu bütçeyle alt yapı sorunlarını çözmesi mümkün değil. Sayın başkan yurtdışı seyahatlerinin bir kısmı yerine Kiraz’ın, Tire’nin köylerine gitseydi, Buca’da ki sel taşkınında İstanbul’daki konser yerine burada olsaydı bu tasarı böyle olmazdı. Biz performans ve bütçe taslağını yetersiz buluyoruz. Biz sizden suya indirim yapmanızı beklemiyoruz, yüzde 15 zam yapmamanızı istiyoruz. Biz sizden yüzülebilir körfez istiyoruz, sorunların çözülmesini istiyoruz. Ancak bu gidişatla, değil 3, 13 yıl daha yüzülebilir körfez göremeyiz. Tüm bu gerekçelerle İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılı bütçesi ve performans programına ret oyu vereceğiz.”

SORU ÖNERGELERİME CEVAP ALAMIYORUM
İzmir Büyükşehir Meclis üyesi AK Partili Erhan Çalışkan verdiği soru önergelere cevap alamadığını söyledi. Çalışkan, “Herkes şeffaflıktan bahsetti. Okuyacağım sorulara hiçbirine idare cevap vermedi.  21 Kasım tarihinden son evrakımı teslim ettim. Buraya gelmeden bir saat önce İZSU’ya uğradım müdürümüzle konuştum. Evrakın İZSU’ya gelmediğini, geldikten sonra cevap vereceğini dedi. Bugün ayın 25’i. 4 günde bu evrak binadan öbür binaya gitmiyorsa taktir sizin başkanım. Bakanımız her konuda size cevap vereceğini söylemişi. Sorular çok basit belediyenin elinde olan sorular. Burada söylenmeyen tek kelime, biz bu konuda bilgilenmiyorsak vatandaş hiç bilgilenemez. Bu durum benim master konum olduğu için reklamcılıkta buna ‘boyayıp satmak’ demektir. Sayın bakanım sizin bilgi vermeyin diye bir talimatınız olduğunu düşünmüyorum. Eğer olsaydı, ESHOT genel müdürü burada sunum yapmazdı. Burada bir sunum ulaşım, katı atık, su ve denizin temizlenmesi konularda bilgilendirmesi istiyorum” dedi.

BU HUKUKA AYKIRI
Konuşmasına devam eden Çalışkan, “Bahsedeceğim ikinci bir konu daha olacak. Belediyenin tarife dışı kalan hizmetlerin tarifelerinin belirlenmesinin yönetim kuruluna devredilmesi yetkisi verilemez. Bu hukuka aykırıdır. Bu belediyenin şirketi olsaydı bizim bir itirazımız olmazdı.”

İZSU ÇALIŞANLARINA SAYGISIZLIK YAPILIYOR
AK Partili Çalışkan’a cevap veren CHP’li meclis üyesi Bülent Sözüpek, “Erhan Bey ile aynı komisyonda yer almadığımızı şuan öğrenmiş oldum. Mesai saatleri dışında bile İZSU yetkililerinden bilgi alabiliyoruz. İZSU yetkililerine saygısızlık yapıldığını düşünüyorum! Erhan Bey dağıtılan kitapçıkları inceleseydi sorularının cevaplarını bulabilirdi. İZSU, yüzde 40 yatırım oranıyla kendi bütçesi içinde en büyük payı yatırıma ayırmıştır. İZSU 30 ilçede 13 bin 367 km alanda hizmet götürmektedir” dedi.

ÇOK DEĞERLİ KATKILAR GELDİ
Son olarak söz alan Soyer; “Güzel uzun bir maratondu. Yaklaşık 4,5 saat sürdü. Çok değeri katkılar geldi. Hüsnü Boztepe’nin hem dere ıslahı hem de kaçak önlemi konuşmaları, diğer meclis üyemizin Badem su ve su kaynaklarını daha iyi değerlendirilmesi gibi önerileri değerlendireceğiz. Bunların gereğini hep beraber yapacağız. Çok verimli bir tartışma geçirdik, çok şey öğrendik. Bütün meclis üyesi arkadaşlarımın çok çalıştığını gözledim. Bu duruma çokta memnum oldum. Bu durum demokrasinin yükseldiğini daha önemlisi birlikte yönetmenin ne kadar zenginleştirdiğini gösteriyor ”dedi.

BELEDİYE NE ŞİRKET NE VATANDAŞ MÜŞTERİDİR
Kendisine yöneltilen eleştirileri cevaplayan Başkan Soyer, “Özgür Bey, benim 4 vaadimden söz etti; koku problemi, yağmur suyu, yüzülebilir körfez ve musluktan su içeceğiz. Bu vaatlerimin hepsinin arkasındayım ve bunları gerçekleştireyim. Hem de 5 yılın içinde. Biz 373 kilometrelik yağmur suyu kanalı yapacağız bu körfezin yüzülebilmesi için gerek. Özgür Bey ‘yerin altı üstünden daha büyük bir gecekondu’ dedi buna katılmıyorum. Bizim 66 tane arıtma tesisimiz var ve yüzde 97 su arıtması ile Türkiye’de en büyük orana sahip. Bu nedenle o ifadeyi haksız buluyorum. Belediye ne şirket ne vatandaş müşteridir buna rağmen biz hizmet üretmek zorundayız.  Bizim mücadelemiz her şeyin bedelini vatandaşa daha az ödetmek için.  Şirket olsak bunu vatandaşlar karşılar derdik ve İZSU’nun bütçesini denkleştirirdik. Ben İzmir’in her yerine gedebilmek adına bir seyyar makam yaptım. Çok daha fazla köy ve mahalle geziyoruz ve biz yurt dışında da İzmir’i temsil edeceğiz” diye konuştu. 

İZSU 2020 yılı performans raporu ve bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi.