Şirketin sahibinin AKP’nin İzmir eski il yöneticisi ve iki dönem milletvekili adayı olan Ercan Turan olduğunu ifade eden Polat, “Bizler biliyor ve inanıyoruz ki, verimli tarım toprakları ve burada yetiştirilecek ürünler, ülkemizin geleceği için kurulmak istenen jeotermal tesisten daha önemlidir, daha değerlidir. İzmir’i ve ilçelerini altını üstüne getirmek isteyenler, gitsinler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bahçesinde kuyu açsınlar” dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, AKP iktidarı ve iktidara yandaş patronların İzmir’in eşsiz doğasına ve halk sağlığına göz diktiğini söyledi. Daha önce İzmir Karabağlar’da zeytinlik alanlara yakın bölgede hayata geçirmek istediği jeotermal projesiyle ilgili halkın açtığı dava devam eden Adem Petrol Termal İnşaat Turizm’e, bu kez de Menemen’in Yahşelli Mahallesi’ndeki jeotermal projesi için onay verildiğini ve ÇED sürecinin başlatıldığını ifade eden Polat, şirketin sahibinin AKP’nin İzmir eski il yöneticisi ve iki dönem milletvekili adayı olan Ercan Durmaz olduğunu ifade etti. Polat, “İzmir’i ve ilçelerini altını üstüne getirmek isteyenler, gitsinler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bahçesinde kuyu açsınlar” diye konuştu. 

“İZMİR’İN DOĞASINA GÖZ DİKTİLER”
CHP’li Polat yaptığı açıklamada, AKP iktidarı ve iktidara yandaş patronların İzmir’in eşsiz doğasına ve halkın sağlığına göz diktiğini belirterek, daha önce İzmir’in Karabağlar ilçesinde jeotermal kuyusu açma girişiminde bulunan Adem Petrol Termal İnşaat Turizm Maden Enerji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi’nin, şimdi de tarım ürünleriyle geçimini sağlayan, toprağa bereket katan Menemen’i ve Menemenli üreticileri hedef aldığını vurguladı. Bu şirketin Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi’nde yapmak istediği sözde jeotermal, gerçekte ise doğayı ve tarım alanlarını tahrip edecek projesi için zeytinlik alanlara ve yaşam alanlarına çok yakın olmasına rağmen “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğini anımsatan Polat, bölge halkının kararlı direnişi sonucunda hukuk mücadelesinin başlatıldığını, projenin dava sonuçlanana kadar rafa kaldırıldığını belirtti.



AYNI ŞİRKETİN JES PROJESİNE ONAY

Sözde yatırımcılar tarafından doğaya ve çevreye dönük talan çalışmalarının dur durak bilmediğini ifade eden Polat, şöyle devam etti:

“8 Kasım 2018 tarihinde yine güzel kentimiz İzmir’in Menemen İlçesi Yahşelli Mahallesi, 380 parsel, 3328456 erişim numaralı ve 1473 ruhsat numaralı saha mevkiinde yine ‘sabıkalı’ şirket olan Adem Petrol Termal İnşaat Turizm Maden Enerji Sanayi ve Ticaret Ltd. tarafından yapılması planlanan jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışması projesi ile ilgili olarak İzmir Valiliği’ne sunulan dosyanın incelendiği ve uygun bulunduğu belirtilerek, projeye ilişkin ÇED süreci başlatılmıştır. Bu sözde yatırım projeleri nedeniyle İzmir halkı büyük bir tedirginlik yaşamaktadır. Çünkü aynı şirketin zeytinlik alanlara ve yaşam alanlarına yakın sözde projesi için daha önce ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği bilinmektedir. Söz konusu şirketin sahibi aslında kamuoyu tarafından çok yakından tanınan bir kişidir. Bu kişi AKP’nin İzmir eski il yöneticisi ve iki dönem milletvekili adayı olan Ercan Turan’dan başkası değildir.”

“GİTSİNLER SARAY’IN BAHÇESİNE KUYU AÇSINLAR”
Polat, Menemen topraklarının bereketli, üreticisinin de çalışkan olduğunu belirterek, “Burada yetişen ürünlerin adı da, tadı da bir dünya markasıdır. Buna karşın, projedeki sondaj alanları incelediğinde ve bu alanların İzmir ve çevresi için hayati önem taşıyan ve korunması gereken Gediz Havzası’na yakınlığı göz önüne alındığında ÇED raporunun kapağı dahi açılmadan olumsuz olarak sonuçlandırılması gerekmektedir” dedi. Menemen’de yetişen ürünlerin kurulmak istenen jeotermal tesisten daha önemli ve değerli olduğunu vurgulayan Polat, “İzmir’i ve ilçelerini altını üstüne getirmek isteyenler, gitsinler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bahçesinde kuyu açsınlar. Bizler doğamızın, tarım alanlarımızın, çevremizin, geleceğimizin talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz. İzmir’in altı da üstü de değerlidir, kıymetlidir. Konuyu TBMM gündemine getirip, takipçisi olacağımın bilinmesini diler, saygılarımı sunarım” diye konuştu.