Halime Erdoğan / GÜNDEME BAKIŞ  - İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı olağan ikinci bileşiminde, Konak Belediyesi sınırları içinde Göztepe semtinde bulunan 931 no’lu adanın, Konak Belediyesi Meclisinde kamulaştırma bedeli yüksek olması sebebiyle konut imarına açılması, Büyükşehir İmar Komisyonunda ise alanın rekreasyon alanına çevrilmesi oylamaya sunuldu.

ÜVEY EVLAT ÇIKIŞI
Büyükşehir İmar Komisyonundan da oyçokluğu ile geçen madde mecliste de tartışma konusu oldu.  İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Konak Belediyesi’ne üvey evlat muamelesi yapıldığını savunarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ne yapmak istediğini gerçekten hiç anlayamadım. Hep İzmir’in plansız bir şehir olduğunu söylüyorum ya, bugün ulaşım sunumunda sorunu kabul ettiğiniz gibi planlama konusunda da sunum yapacaksınız. Konak Belediyesi bir çıkmazın içine girmiş. Yeşil alanın kamusallaştırılması gerekiyor, bunun bedeli de 70 milyon… Bunu ekonomik olarak ödeme konusunda sorun yaşıyorum, doğru ya da yanlış ama cesaretle bir karar almış. Demiş ki, ‘Ben bu parayı ödeyemeyeceğim, vatandaşın da mağduriyetini gideriyorum. Siyaseten de riskin altına elini sokmuş. Demiş ki, ‘Büyükşehir ben çaresizlik içindeyim, sen benim abimsin, babamsın, bana yardım et’ Büyükşehir ise, ‘yardım edeceğim ama bende de yok. Mış gibi yapalım, yeşil alanı rekreasyon yapalım’ Yasanın yanından dolanıyoruz, vatandaşı da, konak Belediyesi’ni de, vatandaşı da kandırıyoruz, işte sorun bu. İlkesel olacağız, belediyeler arasında ayrım yapmayacağız arkadaşlar. Biz Cumhur İttifakı olarak İzmir’in muhalefetiyiz. Bir ayrımcılık varsa, haksızlık varsa konuşuruz. Gittiniz Karşıyaka’dan 30 milyon para verdiniz, gayrimenkul satın aldınız, Bayraklı’ya 20 milyon verdiniz, Pazar yeri aldınız. Seferihisar’dan yer aldınız, Gaziemir’den takas yaptınız, Konak’a geldi, para bitti. Konak, CHP’li bir belediyece yönetiliyor, haksızlığın karşısında biz duracağız, bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz. 

ÖNAL, “KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK”
İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal, “Burasının durumunu 1984 yılında bakanlık park olarak belirliyor, mağduriyet yaratıyor. O günden bugüne vatandaşların mağduriyeti devam ediyor. Bundan 5 yıl önce 5000’lik plan çalışması yapılıyor, mahkemede iptal ediliyor. Gerekçesi bölgede donatı olmaması. Şahıs mülkiyeti olan yerlerde, şahsın hak iddia etmesi, imar talebinde bulunması vatandaşın hakkıdır. Pasif yeşili, aktif yeşil olarak tutmaya devam ettik, yüzde 5 yapılaşması kendi yönetmeliğinden gelen birinde de yüzde 3. Vatandaş bu yüzde 5’i kullanabilecek. Kafe, restoran açar. Bir mağduriyet oluşmayacak. Konak Belediyesi talep ettiğinde zaten çalışmalarına destek olunuyor, ilerleyen süreçte de bu desteği göreceksiniz. Konak Belediyemizin bu yönde talebi büyük ihtimalle olmamıştır, olduğu takdirde de binalar noktasında da merkezler noktasında da ortak çalışmalar olacaktır” dedi. 

YILDIZ, “KONAK, SIKINTILI BİR SÜREÇ YAŞAYACAK”
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, "Konak meclis üyesiyim ve bunu oy birliği ile gönderdik. Evet 84 yılında böyle bir konu olmuş ancak bugün bir plan yapılacak olsa böyle bir durum olmazdı. Sayın komisyon başkanı bir ifade kullandı 'rekreasyon alanın yüzde 5 hakkını veriyoruz' diye.  Burada adanın tamamı değil yarısı yeşile bırakılmış yarısı vatandaşa verilmesi gibi bir cesur karar alınmıştı. Bugünkü plan açısından sıkıntılı çünkü planlama yapılamamış. Bu anlamda keşke daha farklı bir karar çıksaydı, Konak bu süreçte sıkıntılı bir süreç ile karşı karşıya kalacaklar."