GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber) - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi eski üyelerine zimmet şoku! 2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında toplanan belediye meclisi Altınordu Futbol Kulübüne 850 bin, Göztepe Spor Kulübüne ise 100 bin TL nakdi yardımda bulundu.

“SAYIŞTAY SADECE AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE MADDİ YARDIMDA BULUNULUR” DEDİ.
Sayıştay denetçisi, büyükşehir belediyelerinin sadece amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapılabileceğini Altınordu ve Göztepe Kulüplerinin profesyonel futbol takımları olduğuna dikkat çekti. Bu yüzden de 950 bin TL’lik nakdi yardımı kamu zararı olarak değerlendirdi.

Yapılan harcamadan ilk olarak eski başkan Aziz Kocaoğlu ile iki bürokratı sorumlu tutan Sayıştay, daha sonra kararın mecliste alındığını gerekçe göstererek 162 meclis üyesini de soruşturmaya dahil etti.

SAVUNMA YAPTILAR
Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, dönemin Gençlik ve Spor Daire Başkanı Hilmiye Çarıkçı ve gerçekleştirme görevlisi Ganime Nalbantoğlu savunmalarında özetle, “…Söz konusu nakdi yardımların profesyonel spor kulüplerine değil spor kulüplerinin amatör branşlarına yapıldığı için yapılan harcamaların mevzuata uygun açıklanan gerekçelerle kamu zararı iddiası kaldırılması gerekir” dedi.

MECLİS ÜYELERİNDEN ORTAK SAVUNMA: “SORUMLULUĞUMUZ YOK”
Aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel , AK Partili ve CHP’li başkanların bulunduğu meclis üyeleri ortak savunma yaptı. Savunmada; söz konusu meclis kararlarının 5393 sayılı kanunun 14’üncü maddesinin b fıkrasında belirtilen amatör spor kulüplerine yardım kapsamında olduğu bu nedenle olumlu oy kullandıklarını, esasen meclis kararlarında belirtilen projelerin onaylama sürecinde meclis üyelerinin sorumluluğunun bulunmadığını ifade etti.  

SAVCI: “ZİNCİRLEME TAZMİN UYGUN OLACAK”
Soruşturmayla ilgili Savcı Mustafa Yalçın da, kamu zararı oluştuğu yönünde görüş belirtti. Savcı Yalçın, “…Belediye yapılan yardımların amatör spor kulüplerine değil profesyonel spor kulüplerinin amatör branşlarına yapıldığı belirtilmekte ise de yapılan yardımın profesyonel spor kulübüne yapıldığından, yapılan harcamanın 5393 sayılı kanunun 14’üncü maddesi kapsamında olmadığı değerlendirilmektedir. Buna göre; hüküm dışı kararın kaldırılarak söz konusu kamu zararının belirtilen sorumlular adına ortaklaşa ve zincirleme tazmin hüküm olunmasının uygun olacağı düşünülmektedir” dedi.

DENETÇİ SADECE HARCAMA YETKİLİLERİNE ZİMMET ÇIKSIN DEDİ AMA TÜM MECLİS ÜYELERİ DAHİL EDİLDİ! İTİRAZ HAKLARI BULUNUYOR!
Yapılan değerlendirme sonucunda, denetçi sadece harcama yetkililerinin 950 bin TL’yi ödettirilmesini teklif etti ancak heyet kararın mecliste alınmasını gerekçe göstererek tüm meclis üyelerinin sorumlu tuttu. Sonuç bölümünde, “…Sorumlular savunmalarında İzmir Amatör Spor Kulüpleri federasyonunun yazısında; nakdi yardım yapılan spor kulüpleri Göztepe Spor Kulübü ile Altınordu Spor Kulübü’nün amatör spor kulüpleri listesinde oldukları belirtmişlerse de yapılan yardımlar profesyonel spor kulüplerine yapılmıştır. Sorumlular ayrıca gençlerin spora yönelmelerini teşvik amacıyla söz konusu yardımlarını ifade etmişlerdir. Ancak profesyonel spor kulüplerine yardımın gençlerin spora teşvik etmek amacıyla yapıldığını söylemek mümkün değildir. Kamu zararı tutarın 950 bin TL’nin ismi belirtilen meclis üyelerine müştereken ve müteselsilen Sayıştay kanunun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinde itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine anılan kanunun 55’inci maddesi uyarınca tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu olmak üzere karar verilmiştir” denildi.   

SAYIŞTAY BİR DENETÇİSİ KARARA KARŞI ÇIKTI: “SADECE HARCAMA YETKİLİLERİ SORUMLU OLMALI”
Oy çokluğu ile alınan kararda bir üye bu karara şerh koydu. Üye itirazında, “Belediye meclis kararları ile profesyonel futbol kulüplerine nakdi yardım yapılmasına karar verilmiş ve kesinleşmiştir. Bu kapsamda yapılan ödemeden belediye başkanı sorumludur. Kaldı ki belediye meclis kararlarında dile getirilen projelerin onaylanma sürecinde meclis üyelerinin sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu gerekçelerle kamu zararı tutarı 959 bin TL’nin üst yönetici Aziz Kocaoğlu, Hilmiye Çarıkçı, Ganime Nalbantoğlu’na müştereken ödettirilmesine karar verilmesi düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmıyorum” dedi.