GÜNDEME BAKIŞ – Balçova-Narlıdere arasındaki 7.2 kilometrelik metro hattının temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, milletvekilleri Atilla Sertel, Tacettin Bayır, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yaptı konuşma damgasını vurdu.

HÜKÜMET SÖZÜNÜ YERİNE GETİRMİYOR
İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,11 kilometre raylı sitem devraldığını, bugun ise bu rakamın 179 kilometreye yükseldiğini söyledi. Raylı sistem 11 kilometreyken günde 70-80 bin kişinin taşındığını belirten Başkan Kocaoğlu, şimdilerde 850 bin kişiye ulaştıklarını ifade etti. Kocaoğlu, “İZBAN’da devlet demir yollarından kaynaklanan sinyaliszasyon probleminden dolayi kapasitemizin yarısını kullanabiliyoruz. Günün koşullarına uygun sinyalilizasyon ve banliyö trenlerinin yönlendirilmesi ile ilgili sıkıntı yaşıyoruz. 2005'ten beri bu iki şart yapılmadı. 350 bin civarında İZBAN’da yolcu taşıyoruz. Bir eksik giderildiğinde ve bir karar verildiğinde 4 ay içerisinde yolcu sayısını ikey katlamazsak ne derlerseniz oyuz! Yine Devlet Demir Yolları'ndan kaynaklanan 8 Eylül’de açacağız dedikleri 40 manüpilasyondan sonra olay çıkardıkları Torbalı-Selçuk hattı hala bitmedi. Tek hat üzerinden çalışma devam ediyor. Telsizlerle bir tren gelmekte bir diğeri gitmektedir” dedi.

İMZALADIKLARINDA ÜÇYOL-BUCA METROSUNUN İHALESİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Üçyol-Buca metro hattınını temeli atmak için her şeyin hazır olduğunu kayderen Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün Narlıdere metrosunun temelini atıyoruz. 176 milyonluk krediyi dün imzaladım. Kredisi tamam, 7.2 kilometre uzunluğunda. Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Müdürlüğü tarafından onaylanan Üçyol-Buca (Çamlıkule) arasınadki 13.5 kilometrelik hattın projesi bitti. Kalkınma Bakanlığı bir yazı yazacak. O da onaylandıktan sonra ihalesine çıkacağız. 500 milyon euroluk bir iş. Türk parasıyla 3 milyar lira. Uzun yıllardır İZBAN Aliağa’dan Bergama’ya gitmelidir diyorduk. Demiryolları ihaleye çıkacak diye duyum aldık. Eğer bu projeyi yaparlarsa biz de alt ve üst geçitleri yaparız. Tüm bu projeler gerçekleştiğinde İZBAN alaşımımız 250 kilometreyi bulacak. 11 kilometreyle başladık, 250 kilometreye doğru yürüyoruz.Finans dengemiz güçlendikçe daha çok metro yatırımı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak” dedi.

İZMİR’E SÜMÜKLÜ ÇOCUK DİYENLER ŞİMDİLERDE İZMİR GÖZBEBEĞİMİZ DİYOR
İktidarı sert sözlerle eleştiren Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı bir iliz. Kanunen devletin belediyeye vermesi gereken paranın dışında ne proje desteği aldık ne de kör kuruş yardım aldık. Bu işin eti de kemiği de bizimdir. Bir zamanlar bu kente başka sıfatlar ekleyenler, sümüklü çocuk diyenler, itikadı zayıf diyenler şimdilerde ‘İzmir gözbebeğimiz. İzmir için ne yapabilirz’ diyorlar ama hiçbir şey yapmıyorlar. Biz yerel yönetimler olarak kentimizi geliştirdik. İzmir’in gücüyle kenti ayağa kaldırdık. Burada Büyükşehir ve ilçe belediyeleri öncülük yaptı. Siz engellemeyin, sadece imza atın. Bizi engellemeyin. Biz sizin gözbebeğiniz de olmak istemiyoruz. Sizden itifat da istemiyoruz. Biz 81 il içerisinde kendi göbeğini kesecek tek kentiz. Başka bir kentte, ‘bu kentin duruşu’ diye bir şey yoktur. İzmir duruşu diye bir şey vardır. ‘Oy veririseniz yatırım yaparız, oy vermezsseniz yatırım yapmayız’ diye bangır bangır bağırıp çağıran nutuk atan siyasetçilere İzmir ödün vermemiştir. ‘Konuşuyorsun, yapmıyorsun tamam ama biz ne bilelim senin ne yapacağını. Hele bir yatırım yap, hele bu kenti kalkınması için başka kentlere verdiğini bize de sağla. Ondan sonra oturalım düşünelim. Oy kullanma hürriyeti bizim elimizdedir’ diyor İzmirliler. İzmir duruşun ondan var. İzmirliler dik duruyor. Onlar dik durduğu için de biz görev yapabiliyoruz”

AKP BELEDİYECİLİĞİ DİYE BİR ŞEY YOK
Türkiye’nin İzmir gibi olmasını istediklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, İzmir’de herkesin birbirini sevdiğini, inancına ve yaptıklarına saygı duyduğunu belirtti. İzmir’e dışardan gelen birinin üç yılda İzmirli olduğunu anlatan Kocaoğlu, “Her yer İzmir gibi olsun. Tuüm Türkiye İzmir gibi olsun. Türkiye’de demokrasi meşlesi yansın, herkes dileddiği gibi yaşasın. İzmir olarak her taraftan sıkıştırılıyoruz. Ama inançla, sıfır hatayla yürümek durumundayız. AKP belediyeceğili diye bir laf var. Bu AKP belediyecilğini kim icat etti? 2004’ten beri İstanbul Belediye Başkanı Kadir Toptaş idi. Ankara’da Melih Gökçek yıllarca belediye başkanlığı yaptı. Bursa aynı şekilde. AKP belediyeceliği diye bir şey varsa bu başkanlar neden telefınla görevden alındı. İstifa etti. Demek ki AKP belediyeciliği diye bir şey yok. Koskoca fiyasko. Kalkınma yerelden başlar. Demokrasi, insan hakları yerelden başlıyor. Yerel güçlenmedikçe demokrasi güçlenmez. Ülken kalkınmaz. Yerelden iktidar korkmayacak” dedi. 

İLK ÖNCE PARLAMENTODA ARDINDA DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE BUNLARDAN KURTULACAĞIZ
Kocaoğlu, “Biz bu dertten 24 Haziran’da parlamentoda kurtulacağız. 8 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde kurtulacağız. Memlekete demokrasi gelecek. Komşularımızla barışacağız. Barışmadan dünya devleti olmaz. İçeride ve dışarıda ülke ileriye gitmez. Ortadoğu bataklığından onurumuzla kurtulacağız” dedi.

Konuşmanın ardından Kocaoğlu ve beraberindekiler metro hattının temelini attı.