KKTC’nin başkenti Lefkoşa’daki Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde ortaokulu tamamlayan 50 kız öğrenciye ‘başı açık fotoğraf’ çektirmedikleri gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı imzalı geçerli diplomaları verilmedi, yerine imzasız diplomalar dağıtıldı. 4 partili koalisyon hükümetinde diploma krizi çıkarken, İlahiyat Koleji öğrencileri ve okul aile birliği Milli Eğitim Bakanlığı önünde, protesto gösterisi düzenledi. Bakanlık, savcılıktan gelen olumlu görüş ve eylemler üzerine diplomaları imzalayarak okula gönderdi, bir günlük krizi sona erdirdi.

Başkent Lefkoşa’da 2012’de eğitime başlayan ve ilkokuldan sonra sınavla öğrenci alan Hala Sultan İlahiyat Koleji son 4 yıldır ortaokul mezunu veriyor. Bugüne kadar da kız öğrencilerin diplomalarındaki örtülü fotoğrafları sorun olmuyordu.

Bu yılki krizi, Ocak ayında yapılan genel seçimlerin ardından kurulan 4 partili koalisyon hükümetinin Milli Eğitim Bakanlığı’nı elinde bulunduran Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) çıkardı. TDP Genel Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, ortaokul diploması almaya hak kazanan İlahiyat Koleji öğrencisi 50 kız öğrencinin diplomalarının ‘fotoğraf tüzüğüne’ uymadıkları gerekçesiyle bakanlık tarafından imzalanmadan okula gönderilmesine, savcılıktan da konuyla ilgili görüş alınmasına karar verdi. 
 
BAKANLIK İMZA VE MÜHRÜ BOŞ DİPLOMA
İlahiyat Koleji’nde dün akşam yapılan diploma töreninde kız öğrencilere, sadece okulun mührü ve müdürün imzaladığı diplomalar verildi. Milli Eğitim Bakanlığı Genel Orta Eğitim Dairesi Müdürü’nün imza yeri boş kaldı.
 
4 PARTİLİ HÜKÜMET PARÇALANDI
Diplomadaki başörtüsü krizi KKTC hükümetinde de krize neden oldu. Koalisyon hükümetinin küçük ortaklarından Demokrat Parti lideri ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, kriz çıkartan diğer küçük ortak TDP’ye sert tepki gösterdi.

Denktaş, Hala Sultan İlahiyat Kolejinde sürekli kriz çıkartılmak istendiğini belirterek, “Özgürlük diyoruz, eşitlik diyoruz, insan hakları diyoruz. Mangalda kül bırakmıyoruz. Bu çocuklarımız kendi tercihleriyle, kendi inançlarına ve yaşam biçimlerine uygun bir okulda kendi seçtikleri kıyafetlerle dört yıldır derslerine girip çıkıyorlar. Biz bu topraklarda insanların inançları nedeniyle mağdur edilmesine müsaade edemeyiz” dedi.

Denktaş, 4 partili koalisyon hükümetinde 3 partinin olaya özgürlükler açısından baktığını, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nı elinde bulunduran sol kulvardaki TDP’nin ise krizi büyüttüğüne dikkat çekerek, “Sonuç olarak çocuklar üzgün, aileler kızgın. Son bir gayretle aradığım telefon cevapsız. Çocuklara ne demek lazım bilmiyorum. Siz evde kalın çocuklar diploma törenine dört yıldır giydiğiniz kıyafetlerden başka kıyafetler gönderin mi diyelim? Eğitim Bakanlığının tavrı maalesef böyle ve biz insan hakları ve özgürlükler adına bu tavır dolayısıyla ciddi üzüntü duyuyoruz” diye konuştu. 


ÖĞRENCİLER VE VELİLERDEN PROTESTO EYLEMİ

Hala Sultan İlahiyat Koleji öğrencileri ve velileri Milli Eğitim Bakanlığı önüne gelerek, protesto gösterisi düzenledi. Okul Aile Birliği’nin çağrısı üzerine toplanan öğrenci ve veliler, İlahiyat Koleji’nde sürekli kriz çıkartılmak istendiğini belirterek, “Okuluma dokunma” diye sloganlar attı, “Bilimsel eğitim başörtüsüne mi bağlı”, “Kendini inkar, çağdaş eğitim mi” yazılı pankartlar taşıdı. Veliler, kız öğrencilerin diplomaları imzalanana kadar bakanlık önünde eyleme devam edeceklerini duyurdu. Öğrenciler ve veliler eylemlerinin ardından Başbakan Tufan Erhürman’la da görüştü. 
 
KRİZİ SAVCILIĞIN ‘OLUR’ KARARI ÇÖZDÜ
Eylemler ve gelen tepkiler üzerine Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, açıklama yaparak savcılıktan konuyla ilgili talep ettikleri görüşün geldiğini ve başı kapalı fotoğraflı diplomaların geçerli olduğunu söyledi. Özyiğit, bundan böyle hukuk görüşü olması nedeniyle benzer bir sorun yaşanmayacağını ve imzalanan diplomaların okula gönderildiğini söyledi. (Hürriyet)