Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi Marmaris’te yerel medya temsilcileriyle 3 gün süren çalıştay gerçekleştirecek. Yerel medya temsilcileri yapılacak formlarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sorunlarını anlatacak, gündeme ilişkin sorularını soracak. Çalıştayın hazırlıklarını yürüten İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Biz Türkiye’deki bütün illerden yerel medya çalışanlarının temsilcilerini ve cemiyet başkanlarını Marmaris’te 3 günlük bir çalıştaya davet edeceğiz. Yerel medyanın bütün sorunlarını tartışacağız ve yerel medya temsilcilerinin gündeme getireceği konularda notlar alacağız. Bu sorun ve konuları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyacağız. Yerel Medya temsilci ve çalışanlarının katıldığı formlar olacak, o formlarda Sayın Genel Başkanımıza soru soracaklar, sorunlarını aktardıkları gibi, Genel Başkanımızın bu sorunların çözümlerine ilişkin düşüncelerini öğrenecekler. Ayrıca, Türkiye’nin güncel, ekonomik, siyasi gidişatıyla ilgili sorularını soracaklar ve o sorulara da yanıt alacaklar. Bu toplantıların amacı, iktidara hazırlıktır. Yarın iktidar olduğumuzda medyanın sorunlarını çözüm noktasında bilgi, birikim, arşiv oluşturuyoruz. Bunu zaten biz biliyor ve görüyoruz; diye bakmıyoruz, işin içinde olanların, taşın altında eli olanların sesi olmak için böyle bir çalışma yapacağız” dedi.  

“KANUNLARLA MUHALİF SİTELER KAPATILDI” 

Sertel, AK Parti iktidarında internet ve medya alanında çıkartılan kanunların mağduriyet yarattığını savunarak, “2007 yılında internet medyasıyla ilgili yasal bir düzenleme yapıldı. Bu yasaların özünde internet kullanıcıları arasında çocukları muzır yasadan korumak gibi bir düzenleme yapıldı. 2013’lü yıllarda çikolata kutuları, 17-25 Aralık süreci gündeme gelmeye başladığında, yasalarda tekrar düzenleme yapıldı ve kişilerin internet üzerinden haberlerinin yayılmasına karşı düzenlemeler yapılmaya başlanıldı. 2015 yılında tekrar yasa düzenlemesine gidildi, internet üzerinde kişilerin kendi haklarını korumak adına, mahkeme kararıyla internet sitelerinde çıkan haberlerin durdurulması, ortadan kaldırılması gibi kişilerin özel hayat gizliliği konusunda kanun getirildi. Mahkeme kararıyla da haberlerin internet sitelerinden kaldırılması getirildi. Sonrasında da yaklaşık 4 bin civarında Kürtçe yayın yapan internet sitesi kapatıldı. Muhalif internet siteleri kapatıldı. Hatta wikipedia kapatıldı. Şu an yine internet ve sosyal medyayı düzenleme adı altında mahkeme kararı olmaksızın habere erişim engeli getirilmeye çalışılıyor. 24 saat içinde habere erişim engeli koymak istiyorlar, bu hem hukuka hem kişilerin hak ve özgürlüklerine aynı zamanda da ifade özgürlüğüne aykırı. Bu haberler bir mağduriyet yaratıyorsa mahkemeler var. Herhangi bir haber sitesinde doğru olmayan bilgileri içeren haber söz konusuysa mahkemeler var. RTÜK var” diye konuştu.  

“HALK KANDIRILIYOR” 

Sertel, “Kızılay Başkanı, ‘Ben maaş almıyorum’ dedi ama 9 yerden huzur hakkı alıyor. Biz bunu kanıtlıyoruz, buna engel getirirse, kamuoyu nasıl bilgilenecek? Kamuoyunun haber alma hakkı var. Yalan yanlış bir haber yapılıyorsa da bununla ilgili müracaat edilmesi gereken yerler var. Bana yapılıyor, ben çıkıp 10-15 dakika konuşuyorum. Mehmet Barlas’ı, yandaş medyayı, yandaş medya patronlarının sadece akıllarının fikirlerinin paraya çalıştığını söylüyorum. Hatta bunlar, camiye gitseler teşbih çekseler Euro – Dolar diye çekerler diyorum, o kısmı kesiyorlar, 23 saniyelik kısmı alıyorlar. Atila Sertel Müslümanlara hakaret etti diyorlar. Ben Müslümanlara hakaret etmiyorum ki… Ama öyle yayın yapıyorlar.  Şimdi, Müslüman adam yalan söyler mi? Söylüyor. Yalan haber yapar mı? Yapıyor. Onun Müslümanlığını kul hakkı yemeye sokuyor muyuz, sokmuyor muyuz? Benim hakkımı yiyorlar. Ben bunu RTÜK’e şikayet ediyorum, RTÜK bunu ciddiye almıyor ama Halk TV yayınında söylediklerimi ciddiye alarak, Halk TV’ye ceza veriyor. Ben orada, ‘CHP yarın iktidar olsa, siz yine gelir bizi eleştirirsiniz, onlar da gelir bize yalakalık yapmaya’ diyorum. Mesele bu, yalan söyleyen cezasını çeksin, yalan haber yapan tekzip yesin ama doğru habere siz erişim engeli getirirseniz bu olmaz. Çok getirildi. En son Erdoğan Bayraktar, ‘Benimler ilgili tapeler doğru’ dedi. Gene herhangi bir savcı ya da kanun adamı soruşturma başlatmadı. Onunla ilgili tapelerin hepsi erişim engelinde. Yalan olmayan bilgiler gizlenirken, yalan olan bilgilerle halk kandırılıyor” açıklamasında bulundu.