Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir dizi programa katılmak üzere geldiği İzmir’de ilk durağı Swiss Otel Büyük Efes oldu. Burada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görev sürecine dair yaptığı 3 yıl sunumunu dinleyen Kılıçdaroğlu, basın mensuplarını sorusunu da yanıtladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 3 yıl sunumunu değerlendiren Kılıçdaroğlu, ‘Sunumu beğendiniz mi?’ sorusuna, “Gayet güzel… Belediye Başkanımızı ve bütün ekip arkadaşlarını yürekten kutluyorum. İzmir’e hizmet ediyorlar, çok güzel hizmetler var” yanıtını verdi.

Soyer'in sunumda İzmir İktisat Kongresi çalışmaları hakkında bilgi verdiği, Buca Metrosu hukuki sürecini anlattığı, otobüs alımları ve yapılan yatırımlara yönelik konuştuğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun sunumun ardından sahneye çıkarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i bizzat tebrik ettiği kaydedildi. 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yönetimine "İktidara giden yolda İzmir'in sosyal demokrat belediyecilik çözümleri"ni anlattı. Swissotel’deki toplantıda Başkan Tunç Soyer, İzmir’den hayata geçirdikleri ve Türkiye’ye model olacak çalışmaları anlattı. Sunumunun ilk bölümünde “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla ortaya konulan İzmir Tarımı stratejisi ve yerel tarım politikasından söz eden Başkan Soyer, köylünün doğduğu yerde doymasını sağlayan, kuraklıkla mücadeleyi büyüten, doğayı koruyan, katma değerli ürünlerle kentteki gıda sanayini ve istihdamı büyüten uygulamaları aktardı.

“Körfez’i sabırla ve kararlılıkla temizliyoruz”
“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle oluşturdukları stratejiyi paylaşan Başkan Soyer, yağmur suyu ayrıştırma projeleri, Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde yapılacak kapasite artırım ve revizyon çalışmaları ile yeni projeler hakkında bilgi verdi. Başkan Soyer, Körfez’in nasıl temizleneceğine dair net, bilimsel bir yol haritası oluşturduklarını söyleyerek  “Bu planı sabırla ve tam bir kararlılıkla uyguluyoruz” dedi.

“Doğayla uyum için İzDönüşüm projesi”
Türkiye’de yeşil altyapıyı bir altyapı meselesi olarak kabul eden ilk belediye olduklarının da altını çizen Soyer, dönemin sonunda İzmir kent merkezini çepeçevre saran 35 Yaşayan Park’ın hizmete gireceğini, milyonlarca metrekarelik rekreasyon alanlarıyla şehirde kişi başına düşen yeşil alan miktarının 16 metrekareden 30 metrekareye çıkacağını dile getirdi.
İzmir’i doğayla uyumlu hale getirmek için hane ölçeğinde de çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Soyer, İzmir’de çöp kavramına son veren İzDönüşüm projesini detaylarıyla anlattı.

Türkiye’ye örnek kentsel dönüşüm modeli
Başkan Soyer’in sunumunda kent içi bisiklet altyapısı, kırsal bisiklet rotaları ve İzmir’de bisiklet kültürünün geliştirilmesi için yapılan çalışmalar ile sokak hayvanlarına yönelik tesis ve projeler de yer aldı. Dünyanın ilk Cittaslow Metropol’ü İzmir’de bu kapsamda yapılan uygulamalara ilişkin bilgi veren Soyer, tarım, kentsel dönüşüm ve toplu ulaşıma uyguladıkları kooperatifçilik modelini depremzedeler için de hayata geçirerek Halk Konut projesini başlattıklarını söyledi.

İZETAŞ ile 1 milyar 485 milyon lira tasarruf
Başkan Soyer’in sunumunda yer verdiği konulardan biri de İzEnerji bünyesinde kurulan İzmir Elektrik Tedarik Anonim Şirketi (İZETAŞ) oldu. Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinin enerji ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen İZETAŞ’ın beş yılın sonunda, bugünkü fiyatlar üzerinden toplamda 1 milyar 485 milyon lira tasarruf sağlayacağını vurgulayarak bu uygulamanın Türkiye’ye örnek bir model olduğunu belirtti.

Halk Ekmek modelini anlattı
Soyer, sosyal yardımlar ve dayanışma uygulamaları hakkında da detaylı bilgi verdi. Halk Ekmek projesiyle sadece geçim derdindeki yurttaşları değil, aynı derdi yaşayan fırıncıları da desteklediklerini belirterek, İzmir Fırıncılar Esnaf Odası ile imzaladıkları protokolle ekmek fırınlarının yüzde otuzluk atıl kapasitesini faaliyete geçirdiklerini anlattı. Soyer, 130 bin adet olan günlük üretim arzını yeni bir ekmek fabrikası kurmaya ihtiyaç duymadan kısa sürede 250 bine ulaştırdıklarını söyledi.

“İzmir’i demir ağlarla örüyoruz”
Raylı sistem projelerini de aktaran Soyer, Narlıdere Metrosu ile Çiğli Tramvayı’nın Cumhuriyet’in yüzüncü yılında hizmete alınacağını, 28 kilometrelik Karabağlar Gaziemir Metrosu, 27.5 kilometrelik Otogar Kemalpaşa Metrosu ve 5 kilometre uzunluğundaki Örnekköy Yeni Girne Tramvay hattının İzmir’e kazandırılacak yeni güzergahlar olduğunu söyledi. Soyer, yapımına başladıkları Buca Metrosu’nun, Türkiye tarihinde bir belediyenin kendi kaynakları ile yaptığı en büyük yatırım ve İzmir tarihinin en büyük projesi olduğunu dile getirdi.

İzmir EXPO ve Terra Madre’ye ev sahipliği yapıyor
Başkan Soyer, İzmir turizminin geliştirilmesine yönelik projeler hakkında bilgi vererek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaya koyduğu Çeşme projesine karşı çıkış nedenlerini de açıkladı. Soyer, İzmir’in ev sahipliği yapacağı Expo 2026 ve İzmir Enternasyonal Fuarı’na paralel olarak Eylül ayında düzenlenecek Terra Madre Anadolu gastronomi fuarından da söz etti.

Acil Çözüm Ekibi iki yılda sorunları çözdü
Başkan Soyer’in sunumunda yer verdiği önemli başlıklardan biri de “Acil Çözüm Ekibi”nin çalışmaları oldu. Son iki yılda kent merkezindeki dezavantajlı mahallelerin sorunlarını süratle çözüme kavuşturduklarını söyleyen Soyer, Çocuk Belediyesi, Gençlik Belediyesi, Masal Evleri, “Anahtar" adıyla kadınlara bütüncül hizmet sunan Sosyal Yaşam Kampüsü, kadın istihdamı ve engellilere yönelik projelerini de tek tek anlattı. Soyer, sosyal hizmet alanındaki çalışmaların öneminin altını çizerek “Dokuz Eylül, Ege, Katip Çelebi üniversitelerimizde ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde günlük 4 bin kişilik yemek dağıtımına başladık. Yine okullarınıza çıkan altı noktayı “Çorba Durağı”na çevirdik. 5 bin 547 üniversite öğrencisine, sekiz ay için toplam 3 bin 200’er lira eğitim desteği verdik” dedi.

Can dostlara destek artıyor
İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile Sahipsiz Sokak Köpekleri Rehabilitasyon Projesi’ni başlattıklarını dile getiren Soyer, Türkiye’de ilk ve tek olan bu örnek proje ile can dostların kulak küpesi ve mikroçip ile işaretlenerek anlık takip altına alındığını, belediye tarafından yapılan kısırlaştırma hizmetlerine Veteriner Odaları’nın kapasitesini dâhil ederek kısırlaştırılan hayvan sayısını önemli miktarda artırdıklarından söz etti.
Başkan Soyer son olarak katılımcıları İzmir’in kurtuluşunun yüzüncü yılı kapsamında Eylül’de başlayacak yüzüncü yıl etkinliklerine davet etti.  
Sunumun ardından Başkan Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm yönetim kademesine teşekkür ederek onları sahneye davet etti.