CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yoğun mesaiyle çalışan muhtarlıklara özel kalem müdürü atanması gerektiğini, bunun hem işsizliği hem de muhtarlıklardaki iş yükünü azaltacağını söyledi.

Manisa programı kapsamında bir otelde muhtarlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, talep ve sorunları dinledi. Dile getirilen talepleri not aldığını ve yerine getirilmesinin takipçisi olacağını bildiren Kılıçdaroğlu, bütün siyaset kurumlarının muhtarlara saygı göstermesi gerektiğini, Türkiye'de muhtarların görev, yetki ve sorumluluklarını net şekilde belirleyen bir kanuna gereksinim olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki muhtarları tek çatı altında toplayan bir birliğe ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye Belediyeler Birliği var. Belediyelerle ilgili bir kanun çıkarılırken görüş alınıyor. Neden muhtarlar birliği yok, sayısal olarak siz daha fazlasınız. Kendi sorunlarınızı siyasi otoriteye aktarmak için bu birliğe gideceksiniz. Parçalı yapı, sizin gücünüzü azaltır. Siyasi görüşlerinize saygılıyız ama ortak ses çıkarmak açısından muhtarlar birliğinin kurulması çok önemli." diye konuştu.
Yerel seçimlerde muhtarların da birleşik oy pusulasında yer almasının ve her mahallede "muhtarlık evi" kurulmasının önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, muhtarlıkların iş yüküne dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Birçok işi kendi başınıza yapmaya çalışıyorsunuz. Neden bir yardımcınız yok, milletvekillerinin 3 tane danışmanı var. Belediye başkanlarımızın özel kalem müdürleri ve altta çalışan bir kadrosu var. Muhtarlar için bari yanına bir kişi verin. 10 milyon işsizimiz var. Her muhtarlığa bir kişi, özel kalem müdürü olarak atanırsa mesele biter. Siz kazanamadığınız zaman, başka biri muhtar olduğu zaman muhtarlıktaki düşüncenin ve bürokrasinin sürdürülmesi açısından böyle bir kişiye ihtiyaç var. Oradaki kişi, yeni muhtar seçilip geldiği zaman eski muhtar zamanında şu dosyalar, şu sorunlar vardı diye anlatacak. Bu söylediklerim hayal değil, olması gereken." 

"OY İSTEMEYE GELMEDİM"
Büyükşehir yasasıyla köy tüzel kişiliklerinden belediyelere devredilen malların muhtarlıklara iade edilmesi görüşünü savunan Kılıçdaroğlu, muhtarlıkların kendi bütçesi olması gerektiğini, bu bütçenin de belediyelerin aldığı emlak vergisinden ayrılan küçük bir payla oluşturulabileceğini söyledi.
Muhtarların mahallelerinin sosyal ve ekonomik durumunu en iyi bilen kişiler olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, devletin sosyal yardımlarının muhtarlar aracılığıyla dağıtılmasını, muhtarların mahalleleriyle ilgili alınan kararlarda belediye meclisi toplantılarına katılmasını da önerdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Sizden oy istemeye gelmedim. Size hakkınızı teslim etmeyenlere sesinizi duyurmak... Benim işim bu. Her görüşten muhtar var. Etnik kimlik, yaşam tarzı ve inanç üzerinden siyaset yapanlar toplumu böler, ayrıştırır. Kimlik üzerinden siyaset yapılmaz. Emeklinin, işsizlerin sorunları var. Bunları çözmek gerekiyor. Siyaseti böyle yaparsak Türkiye'deki kavgayı ve bölünmeyi çözmüş oluruz. Kavgalar zaman kaybına yol açıyor. Siyasetin görevi sorun çözmektir. Eğer siyasetçiler yeni sorunlar yaratıyorsa bu siyaset değildir. Benim sorumluluğum sizlerin sesini duyurmaktır. Bunun mücadelesini vermekteyiz. Biz muhtarlık kanunu hazırladık. Bu teklifimizi Meclise getirdik. Muhtarlarımızın bundan haberi yok. Bu bizim kabahatimiz. Sorunlarınızı çözmek için siyaseten dile getireceğiz."

Kılıçdaroğlu daha sonra Manisa Organize Sanayi Bölgesine geçerek burada sanayicilerle basın kapalı toplantı gerçekleştirdi.

‘HALKIN ÇOCUĞUYUM’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Manisa'daki gezisine, Turgutlu ilçesinde devam etti. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın'ı makamında ziyaret eden Kılıçdaroğlu, belediye önünde gerçekleştirilen toplu açılış törenine katıldı. Halk oyunları ekibinin zeybek gösterisiyle başlayan törende vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, "Allah'ın izniyle ve sizlerin desteği ile bu ülkeye sevgiyi, egemenliği, güzelliği, bereketi getireceğiz. Ben beylerin, paşaların çocuğu değil, halkın çocuğuyum. Sizinle beraber yaşayacağım, sizinle beraber ağlayacağım, sizinle beraber güleceğim. Ben o zaman rahat ederim. Belediye başkanlarımız da aynı felsefeyle çalışıyor. Bu ülke sahipsiz değil, bu ülkenin sahibi 83 milyon" ifadelerini kullandı.

'BELEDİYE BAŞKANLARIMA 7 MADDE VERDİM'

Belediye başkanlarına 7 madde verdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Adalet, özlemle ifade edilen bir kelimedir. 'Adaletsizlik karşısında susan, dilsiz şeytandır' der sevgili Peygamberimiz. Belediye başkanlarımıza yedi madde verdim; 'Bu yeni bir siyasetin yoludur' dedim. Ahlaklı, sevgiye, insana, hizmete, alın terine, insan haklarına, adalete dayalı yeni bir siyaseti Türkiye'ye getirmek istiyoruz. Biz hizmet yapmak istiyoruz, üretmek istiyoruz. Kavga istemiyoruz. Alın terinin karşılığı verilsin istiyoruz. Benim sorumluluğum var ama her bir vatandaşımın da benimle birlikte sorumluluğu var. Belediye başkanlarımıza diyorum ki, para harcayacaksınız ama o para milletin parasıdır. Yaptığınız her harcamanın hesabını millete vereceksiniz. Belediyeyi borçla devir alıyorsa ve bu kadar hizmet ediyorsa size çalışıyordur cebine değil. A, b, c partisi fark etmiyor, hangi partiden olursa olsun namusuyla çalışıyorsa, alın terinin karşılığını vermesi gerekiyor. Ayrımcılık artık bitti. Kavgadan bugüne kadar kim karlı çıktı? Hiç kimse" dedi.

KAVGADAN UZAK TÜRKİYE VURGUSU

Kavgadan uzak, herkesin ürettiği bir Türkiye'yi yeniden inşa etmek zorunda olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Birlikte olmak zorundayız. Kavgadan uzak, herkesin ürettiği bir Türkiye'yi yeniden inşa etmek zorundayız. Eski siyasetin Türkiye'yi nereye götürdüğünü gördük" diye konuştu.

'TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ'

Kadına yönelik şiddete de vurgu yapan Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sevgili Peygamberimiz; 'Cennet, anaların ayakları altındadır' demiştir. Kadına bu kadar değer veren ikinci bir din var mı bilmiyorum. Bu kadar değer veriyorsak hangi gerekçeyle şiddet uyguluyoruz? Sevgiyi, konuşmayı anneden öğreniriz. Anne sırdaşımızdır. Anne sevgisi bu kadar yüksekken neden kadına şiddet? Siyasette de oluyor bu. Bunlara izin vermemek lazım. Kadınları ikinci sınıf vatandaş olarak görmemeliyiz. İnancımızda da kültürümüzde de demokrasi anlayışıyla da kadına yönelik şiddete karşı çıkmalıyız. Kadın konuk evinin tüm belediye başkanları tarafından yapılması lazım. Kanunda var, yapılmıyor ama bizim de istememiz lazım. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak zorundayız."

TURGUTLU BELEDİYE BAŞKANI İLE EŞİNDEN 'ŞİDDETE HAYIR' PANKARTI

Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın ise, kürsüye eşi Sabriye Akın ile 'Kadına yönelik şiddete hayır' pankartıyla çıkarak, "Kadına yönelik şiddet ile ilgili çok acı haberler alıyoruz. Biz kadınlarımıza şiddete hayır diyoruz" dedi. Başkan Akın, göreve geldiği andan itibaren şeffaf bir yönetim anlayışı ile hareket ettiklerini belirtip, "Turgutlu'da 30 yıl sonra meclis üyemizin olmadığı bir ilçede seçimi kazandık. İnşallah bir daha bırakmayacağız. Sivil toplum örgütlerimizle, muhtarlarımızla 2 yıllık süreci çok doğru yürüttüğümüzü düşünüyorum. 'Hiçbir işçimin ekmeği ile oynama' demiştiniz, oynamadım. Size verdiğim sözleri tuttum. 'Şeffaf yönetin' demiştiniz, iki yıldan beri hesap vererek, bütün hesabımızı kuruşuna kadar halkımızla paylaşarak hak, hukuk ve adalet diyerek yönettik. Güzel bir ekibiz var" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU AHMETLİ'DE ESNAFI ZİYARET ETTİ

Manisa programına Ahmetli ilçesinde devam eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti lokalinin açılışını gerçekleştirdi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Kılıçdaroğlu'na yöresel ürünlerin yer aldığı bir hediye sepeti ile kara kalem portresi hediye edildi. Açılışın ardından esnaf ziyaretinde bulunan Kılıçdaroğlu'na yaşlı bir kadın, "Hoş geldin" diye seslendi. “Seninle yatıp, seninle kalkıyoruz. Seni alnından öpmek istiyorum" diyen yaşlı kadın, Kılıçdaroğlu'nu alnından öpüp, sarıldı. Kokoreççi baba- oğul da Kılıçdaroğlu'na kokoreç ikramında bulundu.

'EN BÜYÜK GÜVENCEM SİZLERSİNİZ'

Kimsenin kimliğini, inancını, yaşam tarzını siyasete malzeme etmeyeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Mücadeleyi verirken de hiçbir ayrım yapmayacağız. Kimsenin kimliğini, inancını, yaşam tarzını siyasete malzeme etmeyeceğiz. Bizim için insan Allah'ın yarattığı en değerli varlıktır ve benim başımın üstünde yeri vardır. Öyle bakıyorum. Şimdi Türkiye genelinde baharı getireceğiz. Birlikte getireceğiz, kavgadan uzak, barışla iç içe yaşayan bir ülke olacağız, birlikte yaşayacağız, birlikte yöneteceğiz, birlikte mücadele edeceğiz. En büyük güvencem de sizlersiniz. Her yerde söylüyorum. Bir daha ifade edeyim; önce Allah'a sonra kendinize, sonra da bu kardeşinize güveneceksiniz. Göreceksiniz hiçbir ayrım yapmadan herkesi kucaklayacağım" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu daha sonra Salihli Ziraat Odası'nda İzmir- Ankara Karayolu üzerindeki mahalle muhtarları ile toplantıya katıldı.

'BENİM DOSTLARIM 83 MİLYON'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Manisa’daki son durağı Salihli oldu. Kılıçdaroğlu, burada partisinin İlçe Başkanlığı'nın yeni binasının açılışını yaptı. Salihli’de vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, "Sürecin zor olduğunu biliyorum ama önemli olan zorlukları aşmaktır. Birlikte aşacağız. Kararlı bir şekilde yola çıktık ve dostlarımla aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Dostlarım dediğim zaman onlar alınıyorlar. Kim bu Kılıçdaroğlu’nun dostları? Benim dostlarım vatandaşlarım, benim dostlarım esnafım, benim dostlarım manavım, benim dostlarım emeklilikte yaşa takılanlar, benim dostlarım işçiler, benim dostlarım köylüler, benim dostlarım alın terine değer veren sanayiciler, benim dostlarım istihdam yaratanlar, benim dostlarım 83 milyon. Kim benim dostum değil? Yolsuzluk yapanlar, kul hakkı yiyenler, ayrımcılık yapanlar, vatandaşına hakaret edenler benim dostum değil. Benim dostum sizlersiniz. Beraber yola çıktık tarih yazacağız. Bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz. Bu ülkede herkes düşüncesini özgürce ifade edecek" diye konuştu.

'BİZİM BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ KUL HAKKI YEMİYORLAR'

CHP’li belediyelerin çok daha fazla ihtiyaç sahibi aileye yardım yaptığını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Mart'ın sonu bahar olacak dedik. Martın sonu bahar oldu. Türkiye tarih yazdı. Belediye başkanı arkadaşlarıma şunu söyledim; seçildiğiniz andan itibaren yurttaşların arasında ayrım yapmayacaksınız, herkese eşit davranacaksınız, beldenin sorunlarını çözeceksiniz. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler gerçek anlamda tarih yazdılar. Bize dediler ki 'Sakın ha CHP’li belediyelere oy vermeyin, oy verirseniz yardımlar kesilir’ ama tam aksi oldu vatandaş oyunu verdi, güvendi. CHP’li belediyeler onların düşündüğünden çok daha fazla ihtiyaç sahibi aileye ayrım yapmadan dünyanın yardımını yaptı, yapmaya da devam edecek. Çünkü bizim belediye başkanlarımız insanları seviyorlar, beldeyi seviyorlar.  Her evde huzurun, her evde bereketin olmasını istiyorlar" diye konuştu.

Manisa programını tamamlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kentten ayrılarak İzmir’e geçti.