Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- “İzmir’in yeni tarım ekonomisi modelini kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Bayındır’da Süt İşletme Tesisi’nin temeli atıldı. 

TARIM VURGUSU
Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üretmenin önemine vurgu yaparak, “Üretmek katar değerli bir şey yoktur. Alınteri, kazanmak, bir kentin sokaklarında onuruyla gezmek. Elaleme muhtaç olmamak, Türkiye'nin büyümesi kalkınması ve dünyada söz sahibi olmak demektir. O nedenle ürütmek kadar değerli bir şey yoktur. Bize diyorlar ki batının egemen güçleri niye toprağı ekiyor? Un mu, buğday mı, yem mi, saman mı lazım biz verelim diyor. Bizim çiftçimiz kazansın diyor. Ya bizim çiftçimiz ne yapsın, kazanmasın. Bu kaderi beraber değiştireceğiz” dedi.  

ELİN OĞLUNU KAZANDIRIYORSUNUZ
Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu ülkenin kurucu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘çiftçi milletin efendisidir. Efendiliği bırakmadık. Her şeyi dışarıdan alıyoruz. Deniyor ki efendim, çiftçinin durumu çok iyidir. Sen çiftçinin arasını girmesen saraydan bakarsan çiftçinin durumunu görmezesin. Anlayamazsın, iyi midir, kötü müdür. Bakması lazım. Elin oğluna kazandırıyoruz. Bizim çiftçi neden kazanamıyor? Yeni bir stratejiyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. İnşallah iktidar olacağız. Bütün büyükşehir belediye başkanlarımız siz kazanasanız diye çaba harcıyor. Sizin çocuklarınız daha iyi bir hayat standardı yakalayacak. Üretimin ne kadar değerli olduğundan bahsettim. Bir ülke üretirse güçlü olur. Bir Konya var ilimiz. Küçük bir devlet var adı Hollanda. Konya'dan küçük Hollanda yılda 180 küsür milyar dolar tarım ürünü ihraç eder. Bizimki 18-20 milyar dolar. Neden, neyimiz eksik? Yanlış siyaset var, siyasetimiz var. Tarıma destek verirsek kazanılır ve kazanacağız.”

BİR BAKAN VAR ADI TARIM BAKANI…  
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklamaları eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bir bakan var, adı tarım bakanı… Çiftçi çok çok kazanır, az az kazanır. Allah aşkına böyle bir tanım gördünüz mü? Sabahın köründe tarlaya zaten gidiyor. Zaten çok çalışıyor. Çok çalışacak ama az kazanacak? Neden az kazansın, daha çok kazansın! İktidarımızda çiftçimize traktörüne hiçbir güç haciz koyamayacak. Adamı perişan etmişsiniz, borç batağına sokmuşunuz. Açlığa mahkum ediyorsunuz. Haram yiyen burnundan fitil fitil getireceğiz. İnşallah beraber iktidar olacağız. Bankadan aldığınız kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğim Ne faizi ya?  Ne faizi ya, batırmışınız zaten adamı… Ana parayı makul miktarlarda ödeyeceksiniz” dedi. 

NİSAN AYINDA KURDELESİNİ KESECEĞİZ 
Fabrikanın açılışına da katılacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, “İnşallah bugün nasıl temelini atıyorsak yakın zamanda bir gelip kurdeleyi kesip nisan ayında çalışacağız inşallah. Bu memlekete huzuru getireceğiz. Her mutfakta, her evde huzur olacak. Hiçbir çocuğun aç girmediği bir Türkiye inşa edeceğiz. Bunların tamamını yapacağız. Emin olmanızı isterim. Güvenin bu kardeşinize Türkiye’yi gerçekten çağdaş uygarlığın ötesini taşıyacağız. Ahtım var, Niyetim var, yeteneğim var bunların hepsini yapacağız. Sizlerin desteğiyle yapacağız” dedi. 

TUNÇ BAŞKAN SİZDEN GÜÇ ALARAK FABRİKA YAPIYOR 
Kılıçdaroğlu konuşmasının sonunda Soyer’e övgüyle bahsederek, “Buranın bitkisinin doğası çok güzel. Özellikle bu tesisi bizlere kazandıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç başkana yürekten teşekkür ediyorum. Bu gücü siz veriyorsunuz ona, o da bu gücü fabrika yaparak değerlendiriyor. Unutmayın, Mustafa Kemal Atatürk ‘Her fabrika bir kaledir der’ her fabrika TC için bir kaledir. O nedenle fabrika bir kaledir. Bir kalenin daha temelini burada atıyoruz” dedi. 

100 MİLYONLUK YATIRIM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Dökme ürün dönemini kapatıp katma değerli tarımı destekliyoruz. Toprak ve su kadar bilgi ve teknolojiden yararlanmasına imkan sağlıyoruz.  Kırsaldaki çiftçimiz ekmeğini büyütüyoruz.  Şehirdeki vatandaşımızın sağlık ve ekonomik gıdayı sağlıyoruz. Başka bir tarım mümkün Bugün temelini attığımız Bayındır Süt fabrikası tarım stratejimizi en önemli parçasından biridir. Günde 100 ton süt işleyeceğiz. Fabrikamız son dönemde kurduğumuz en büyük tarımsal işletme kuruluşu olacak. Küçük Menderes üreticisi kimsenin dökme ürün kaynağı değildir, olmamalıdır. Kendi toprağının ve milletinin efendisidir. 100 milyonluk bu yatırımı köylülerimiz için kuruyoruz” dedi.

ÇİFTÇİMİZE DESTEK İKİ KATINA ÇIKACAK

Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi son iki yılda tahsis ettiği toplam miktar 906 milyon TL. Bunun yaklaşık üçte biri bugün temelini attığımız Süt üretme tesisi gibi katma değer odaklı çalışmalarımız. Geri kalanları ise İzmirlilerimizin doğrudan hanesine giren ürün alımları. S Size söz veriyorum, önümüzdeki yıl bu katkıyı ikiye katlayacağız. Sayın Genel Başkanımız İzmir ve Türkiye tarım için önemli bir kilometre taşı olduğuna inandığımız bu günde bizi yalnız bırakmadığınız için minnettarız. İzmir’de çiftçimizin kurduğumuz yol arkadaşlığımız sizi sayenizde daha güçleneceğini ve tüm Türkiye’ye yayılacağına bütün kalbimle inanıyorum. İzmir’imize ve tüm Türkiye’mize hayırlı uğurlu, bereketli olsun” diye konuştu.