GÜNDEME BAKIŞ – 2009-2014 yılları arasında Kemalpaşa Belediye Başkanlığı yapan, 2014’te seçimi kaybettikten sonra ‘pes etmeyen’ ve son yerel seçimde cumhur ittifakının en güçlü olduğu ilçede seçimi kazanmayı bilen CHP’li Rıdvan Karayalı, 10 ayını anlattı. Göreve gelmediği andan itibaren israfın önüne geçtiğini anlatan Karakayalı, bunun için büyük önlemler aldığını ifade etti. Başkan Karakayalı, “Sosyal belediyecilik anlamında 2009-2014 yıllarında ne yaptıysam bunların hepsini kaldırmışlar. Spor salonları, dershaneler, kadın dayanışma merkezi bunun gibi vatandaşa dokunan projelerimize son vermişler. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren bu konular üzerinde yoğunlaştık ve önemli adımlar attık. Doğru ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla milyonlarca lira tasarruf sağladık. Belediyenin aylık sadece kiralama parası olarak 103 milyon gideri varmış. Biz bu oranı 25 milyonlara çekmeyi başardık. Yeni bir uygulamayı daha hayata geçireceğiz. Kiralama yerine, araçları satın almaya başladık. Önümüzdeki seneye kadar araç kiralamayı bitireceğiz. Böylelikle araçlar belediyeye ait olacak ve kiralama masrafından kurtulmuş olacağız. Seçimlerden 1,5 ay önce 4,5 milyon kredi çekmişler. Aylık ödeme takvimi oluşturmuştuk. Nihayet bu yük de geçmiş aydan itibaren bitti. Bunu israfın boyutunu anlatmak için anlatıyorum. En çok mustarip olduğumuz bir diğer konu ise İller Bankası’ndan çektikleri kredilerin çoğunu 12-13 yıl vadelere bölmüşler. Bu rakam faizleriyle birlikte yaklaşık 30 milyonu buluyor. Kemalpaşa’nın çıkışına yapılan kongre merkezi için 3 yıl ödemesiz, 13 yıl vadeyle kredi kullanmışlar. 95 milyon TL borç bıraktılar. Ayrıca, 5 yıl boyunca SSK primleri ve diğer giderlerinin hiçbirini ödememişler. Bunlarla mücadele ediyoruz. Bu borcun yaklaşık 8 milyonun ödedim” dedi.

İLÇEMİZE KREŞLER KAZANDIRACAĞIZ
“Borcumuz var diye hizmet yapmama gibi bir lüksümüz yok” diyen Kemalpaşa Belediye Başkanı Karakayalı, “İmkanlar ve sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Örneğin, okullara önemli bir mesai harcıyoruz. Geleceğimiz olan çocukların daha iyi şartlarda eğitim almaları için yarıyıl tatilinde çok hızlı bir çalışma başlattık. 14 okulumuzun tadilatını, çevre düzenlemesi ne eksiği varsa tamamlıyoruz. Bu da dünyanın en güzel hizmetidir. İlçemize 300 kişilik bir kreş kazandıracağız. Yeri hazır, önümüzdeki dönem eğitim yılına yetiştirmeye çalışacağız. Aynı zamanda köylerimizi de ihmal etmeyip çok önemli yatırımlar yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda ilçenin alt yapısının tamamlanması için önemli bir mesai harcıyoruz. 2020 yılı sonuna kadar Kemalpaşa’da bir gram atık su derelere akmayacak. Hepsi arıtmaya tahliye edilecek. İlçemizin Ulucak ve Kuyucak mahallelerinde çalışmalarımız hızla devam ediyor. Muhtarlarımızın muhtarlık binalarını gelen talepler üzerine yeniliyoruz. Bu da insan odaklı ve bizleri mutlu eden projelerimiz arasında yer alıyor. Bir de köylerin yollarının düzeltilmesi, parke döşemesi, park yapımı gibi küçük görünen ama vatandaşların hayatına doğrudan etkisi olan çalışmalarımız da devam ediyor. Bu süreçte dar gelirli ailelere de desteğimiz devam ediyor. Belediye biriminde oluşturduğumuz bir birim vatandaşlarımızı ziyaret edip sohbet ediyor. Profesyonel ve iyi bir çalışmanın ardından ihtiyaç sahiplerini belirliyoruz. Vatandaşın neye ihtiyacı varsa ona göre yardım ediyoruz. Ayrıca bunu da büyük bir gizlilik içerisinde gerçekleştiriyoruz ki ihtiyaç sahibi bu durumdan etkilenmesin” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZ İÇİN…
Karakayalı, sözlerine şöyle devam etti: “2020 yılı sonunda kreşlerimizi açıyoruz. Çocuğun gelişmesinde 3-6  yaş aralığı çok önemlidir. Biz bunu çok iyi bir şekilde değerlendirip, iyi bir eğitim kadrosuyla çocuklarımızı hayata hazırlamaya çalışacağız. Pazaryerimizin üzerine çok modern bir eğitim kompleksi kurmak istiyoruz. Bunun projesi çizildi. Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer ile de görüşme fırsatım oldu. Bu projeyi Büyükşehir ile birlikte hayata geçireceğiz. Gençlik merkezinde en ufak ayrıntının bile düşünüldüğü proje ile geçlerimizi buraya toplayacağız. Her zaman dediğimiz gibi sosyal belediyecilik anlayışıyla insan odaklı çalışmalar sürdürüyoruz. Yani beton yapıp eser diye tanıtmıyoruz. Kongre merkezi yapmışlar, yanına da iki tane düğün salonu yapmış. Gideri 28 milyon TL! Burada neyin kongresini yapacaksın? Zaten İzmir ile Kemalpaşa arasında kongre yapılacak yerler var. Hem de İzmir’e daha yakın. Kentin merkezinde yeşil alanın bulunduğu yere Kültür merkezi yaptılar. Yeşil alan yeni bina yaptı ve biz bu binanın sadece bir katını kullanabiliyoruz. Diğer katların tamamını kiraladılar. Büyük bir borç yükünün yanı sıra mecliste Cumhur ittifakının üstünlüğü bulunuyor. Bu da bizim hizmet etmemize büyük bir engel oluyor. Bir basit örnek vereyim. Yüzme havuzu ücret tarifesinde değişikliğe gidildi. 13 TL’den 15’e çıkaralım dedik. Onlar ise büyükler 1 TL, küçükler ise 50 kuruş yaptılar. Ayıptır! Daha sonra gelen tepkiler sonrası kararlarından vazgeçtiler. Mesela Gölet; tarımsal amaçlı barajdır. Devlet Su İşleri burayı yapmıştır. Bunu da benim büyük bir mücadelem sonucunda yapıldı. Bir önceki başkanlık dönemimde 3 yıl bolunca bu konu için Ankara’ya gittim, geldim. Devletin 1000 günde 1000 gölet projesi vardı. Görüşmeler sonucunda burada 5 tane göledi kopardım. Yani demek istediğim bu gölet tarımsal amaçla yapılmıştır. Burayı DSİ’den devraldık. Buradaki suyun saati 50 kuruştan 35 kuruşa düşürelim dedik. Onlar ise 10 kuruşa düşürdüler! 100 lira aidat alalım dedik, bunu 1 liraya düşürdüler. Buranın yıllık masrafı ise belediyeye 250 bin TL. Sürekli bir engel var”  

ÜNİVERSİTE İÇİN HERŞEYİ YAPMAYA HAZIRIM!
Demokrasi Üniversitesi’nin Kemalpaşa’ya gelmesi için mevcut hizmet binasını bile vermeye hazır olduğunu vurgulaya Başkan Karakayalı, “Eğer samimi olunsaydı üniversiteyi Kemalpaşa’ya çoktan kazandırırdık. Buradan yeniden sesleniyorum. Hepimizin olduğu bir toplantı yapalım. Bu partiler üstü bir olaydır.  Kendilerine istedikleri her şeyi vermeye hazırım. Belediyeyi istesinler, bir ay içerisinde çadıra çıkarım! Kiralık yer bulurum oraya giderim. Üniversite konusunda belediye başkanını dışarıda bırakmak hoş değil. Bu konuda temasa geçen benim. 2009 yılından beri konunun peşindeyim. Bu memlekette öğretmenlik, dershanecilik, okul müdürlüğü yaptım, ilçe milli eğitim müdürlüğü yaptım. Amatör futbol oynadım. Ulucak’ta bir bina, eski belediye binasını, kongre merkezini de veriyoruz. Alın istediğiniz gibi değerlendirin, Gölet’i al kullan, burada amfi tiyatrosu gibi kullanabileceğiniz yerler var. Bunun dışında 100 dönümlük arazim var, alın burayı uygulama bahçesi olarak kullanın diyorum. Çok iyi bir diyaloğumuz vardı. Bir anda kesildi!” diye konuştu.

HALA KAZANDIĞIMA İNANAMAYANLAR VAR!
Başkan Karakayalı, 2014’te seçimi kaybettiğinde pes etmediğini, 5 yıl boyunca belediye başkanıymış gibi halkın arasında olduğunu anlattı. Karakayalı, “Kazandığıma hala inanamayanlar var. Burayı kale gibi görüyorlardı.  Onlar benim nasıl çalıştığımı bilmiyorlar. İnsanlar kötü yönetimi gördü. Kafamızın arsında rant yok!  Kendimden çok emindim. Seçilecek belediye başkanını yapısının farklı olduğunu biliyordum. Eski başkan insanlara tepeden bakıyordu. Halka inemeyeceğini biliyordum. Ben 7 gün 24 saat dışardayım. Yanıma kimseyi almam. Çarşıya gider tek başıma alışveriş yaparım” dedi.

TUNÇ BEY’LE KAFA YAPIMIZ UYUYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le kafa yapılarının uyduğunu dile getiren Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, “Tunç Bey ile diyaloğumuz uzun yıllara dayanıyor. 2009 yılında ben Kemalpaşa’da Tunç Bey de Seferihisar’da başkanlık yapıyorduk. Aramız mükemmel! Zaten eşlerimiz birbirlerini uzun yıllardır tanırlar. Kafa yapımız uyuyor. Vizyonu geniş, dünya insanı. Ben kendisine çok güveniyorum. Hayata geçireceğimiz projelerimiz var. İlerleyen dönemde de uyum içerisinde çalışmaya devam edeceğiz!” dedi.