GÜNDEME BAKIŞ- İNGERDER Başkanı Tayfun Karabulut, alanda yapılacak proje ile ilgili değerlendirmede bulundu. Karabulut, “İnciraltı ve Bahçelerarası planları ile ilgili olarak; son günlerde yaşanan, bazı menfaat gruplarının kafa karıştırıcı yönlendirme, toprakların bugünden satılması için zorlama ve huzursuz etme çabalarının artması üzerine  toprak sahiplerimizi,  İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) olarak detaylı bilgilendirme ihtiyacı görülmüştür. İzmir’in en güzel, ülkemizin de en değerli yerlerinden İnciraltı ve Bahçelerarası’nın beşinci nesil toprak sahipleri olarak, bugün kamuya faydasız ve tarım yapma imkanı kalmayan topraklarımızın İzmir’e planlanarak kazandırılması için sabırla, kanun ve nizamdan hiç ayrılmadan uzun yıllarca bekledik. 1994 yılında kurulan derneğimiz aracılığı ile bu bekleme sürecinde, hem Ankara’da hem de İzmir’de yetkili makamlarla görüşmeler yaparak,  şehrimizin yararına olacak bir planlama isteğimizi defalarca kamuoyuna açıklamalarda bulunarak, İnciraltı ve Bahçelerarası’nın hak ettiği değere ulaşması için çabaladık” dedi. 

ÇÖZÜM İÇİN İRADE ORTAYA KONULDU!
Konuşmasını sürdüren Karabulut şunları söyledi:
“Onlarca çağrı ve sözlere rağmen İzmir’in sesimizi duymaması ve umutsuzluğun bölgemizde artık dayanılmaz duruma gelmesi ile Ağustos ayı içerisinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan “  Biz İzmirlilere ve İzmir’in 40 yıllık çözümlenmeyen, sahipsiz kalan sorunu için bizlere el vermesini” istemiştik. Bu yapılan çağrımızın karşılık bulması ile Hükümetimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, İnciraltı planlanması için hızla harekete geçmiştir. Bu yapılan çağrımızın karşılık bulması ile hükümetimiz,  Çevre Şehircilik Bakanlığımız İnciraltı planlanması hakkında hızla harekete geçmiştir. Başta T.C. Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan’a, ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat Kurum’a çok teşekkür ederiz. Ankara’da Ağustos ayı içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda yaptığımız toplantı ile yol haritası çıkarılmış ve geciken bürokratik engellerin aşılması için gerekli temaslar ve çözümler o günden bu güne yakinen takip edilmektedir. Hükümetimiz ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hızla çözüm için irade artık koymuştur.”

UMUTLA BEKLİYORUZ!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulunan Karabulut, “İzmir’in değerli iş dünyası temsilcileri; İzmir Ticaret Odası, Ege Bolgesi Sanayi Odasi, İzmir Ticaret Borsası ve diğer sivil toplum kuruluşları ve başkanlarımıza, İnciraltı planlama sürecine tam destek vererek, İnciraltı’nın İzmir için önemli bir şans olduğunu ortaya koymuşlardır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger tarafından da desteklenerek, yürüyen bürokratik süreç yakinen hassasiyetle takip edilmektedir. İzmir’de bulunan kamu kurum ve kuruluşları da sürece tam destek vererek, yapılması gereken tüm adımları hızla atmaktadır. Balçova Belediye Başkanı Sayın Fatma Güçlü Çalkaya;  başından beri toprak sahiplerinin yanında olup İnciraltı’nın planlanmasını talep ederek, samimi desteğini dün olduğu gibi bugünde vermektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Tunç Soyer henüz kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmamıştır. Ancak Sayın Başkan Tunç Soyer; bizlerle toplantı yaptığında ve makamına yaptığımız ziyaretlerde tam destek verdiğini ve yanımızda olduğunun sözlerini bizlere bir kaç kez vermiştir. Hepimizin endişesi; İnciraltı planlarının tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir iptal davası ile karşı karşıya kalmasıdır. İnanıyoruz ki İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yakın zamanda kamuoyuna yapılacak açıklamalar ile bu endişemizin ortadan kalkacağını umutla bekliyoruz. Hükümet adına Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya süreci bizzat yakinen takip ettiğine ve ciddi mesai harcadığına şahit olduğumuz için, kendilerine tekrar çok teşekkür ederiz” açıklamasında bulundu.

ARAZİNİN YÜZDE 45 KAMUYA TERK OLACAK 
Karabulut, “Bölgede yeşil alan yapılması için yaklaşık 40-45 oranında kamuya terk olacağına vurgu yapan Karabulut, “Menfaat guruplarının çıkardığı; İnciraltı ve Bahçelerarası planlamasında her hangi bir kamulaştırma yoktur, yapılmayacaktır. Yapılacak yollar ve yeşil alanlar planlanırken tapuda gözüken arazi miktarından  kamuya terk edilecek  yüzde 40-45 oranı ile olacaktır. Bu da yaklaşık 2 milyon metrekare üzeridir. Tüm İnciraltı ve Bahçelerarası tapuları imar hamurunun içerisinde değerlendirilecektir. 1940-1950 yıllarında sahip olan; 2018 yılında haksız olarak 1980 yılında çizilen kıyı kenar çizgisine dayandırılarak 30 tapuya şerhler koyulmuştu. Bugünkü İnciraltı’nda böyle bir durum kesinlikle yoktu, ancak tozlu bürokratik konular, toprak sahiplerimizi mağdur eden bu durum için Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğümüz ile görüşerek, bu mağduriyetin giderilmesi üzerinde çalışılacağının sözünü aldık. Planları yapma ve onama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığındadır. Başka hiçbir kurum ve kuruluş veya kişiler yetkili değildir. Şu kişi veya şu kurumlarla yakınlıklarını iletip, sizden menfaat bekleyenlere itibar etmeyip, hataya düşmeyiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Planlar konusunda gerektiğinde bizzat gelip, tüm toprak sahiplerinin katılımı ile toplantı düzenleyebilecektir. 1994 Yılında İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahiplerinin birlikteliği ile kurulan ve bugünlere gelen İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Planlama süreci boyunca, planlar tamamlanana kadar aktif olarak ve bire bir sürecin içinde olacaktır.    Süreci her hangi bir şekilde olumsuza döndürmek isteyen gelişme, kişi veya kuruluşlar gerektiğinde hemen siz toprak sahiplerine ve tüm İzmir kamuoyuna duyurulacaktır. Bu gelişmeler ışığında tüm İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahiplerimize tavsiyemiz; 31 Aralık 2020 tarihine kadar topraklarını satmamaları, güçleri münasebetinde biraz daha sabretmeleri ve şu aşamada izlayi-i şuyu davaları ile karşı karşı kalmamaları için aile bireyleri ile bir arada, anlaşma içinde kalmalarıdır.  Bu sürecin takibini yaparken lütfen Kamu kurum ve kuruluşlarının açıklamaları haricinde başka hiçbir kurumun açıklamalarına itibar etmeyiniz. İhtiyaç duyulduğunda bilgilendirme duyuruları yapmaya devam edeceğiz. Adım adım İnciraltı planlanması tamamlanıyor, Umuyoruz ki bu sefer davasız ve gecikmesiz topraklarımızın mürvedini göreceğiz. Yeter ki gözlerimizi açalım ve bir olarak takip edelim. Destek veren, katkı koyan herkese bir kez daha çok teşekkür ederiz” diye konuştu.