Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Ticaret Odası Eylül ayı meclis toplantısı yoğun bir katılımla gerçekleşti. İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in davetiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, AK Parti İzmir Milletvekilleri; Mahmut Atilla Kaya, Ceyda Bölünmez Çankırı, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Koordinatörü Jak Eskinazi toplantıda yer aldı.

‘İZMİR BENİ MİLLETVEKİLİ YAPMADI AMA BAKAN YAPTI’
İzmirli olduğuna vurgu yapan ve, “İzmir ne yaparsa doğrudur” diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “İnsanı, havası, doğasıyla farklı İzmir. Bir İzmirli olmaktan dolayı çok mutluyum. 81 ilin Bakanıyım ama kendimi İzmirli olarak görüyorum. 100 yıllık İzmirliyim. Köklerimiz burada. Herhalde İzmirli sayılırız. Zeytin üreticisiyim, tarım alanında tarım makineleri üretiminde babamı ne yazık ki şehit verdik. İşin açıkçası çok duygusalım ve rahmetle anmadan da geçemeyeceğim. İzmir hakikaten çok özel bir şehir. İzmir ne yaparsa doğrudur. Bazen kızıyorsak da doğrudur. Sayın Binali Yıldırım’ı Büyükşehir Belediye Başkanı yapmadı, Meclis Başkanı yaptı. Beni de milletvekili yapmadı ama Bakan yaptı” dedi.

‘35 İZMİR PROJESİNİ BİZİM EVİN BODRUMUNDA HAZIRLADIK’
TBBM Başkanı Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde İzmir için açıkladığı ‘35 İzmir 35 Proje’yi birlikte evlerinin bodrumda hazırladıklarını belirten Pakdemirli, “İzmir’in 1920 yıllarındaki hali her zaman benim haylim. Bunun için mücadelemi vermeye devam edeceğim. Sayın Meclis Başkanı Binali Yıldırım’la İzmir’in birlikte 35 projesinin bizim evin bodrumunda yazdık. Bu konuyu çok dillendirmeyi sevmiyorum ama  o dönem Sayın Başkanımızla bizim evin bodrumunda 3 günde yazdık. Oturduk İzmir için neler iyi olur neler bizim için iyi olur onları tartıştık. Örneğin Efes projesi…  Körfez Projesi göre çok daha ucuz bir proje olmasına rağmen hayata geçmedi. Bir İzmirli olarak bana çok dokunuyor” diye konuştu. 

‘8 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİMİZLE GENİŞ BİR AİLEYİZ’
Açılış konuşmasını yapan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, “Bu ay meclis toplantımızda onur konuğumuz; Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli. Tarımı sadece Ankara’da masadan değil, tüm Türkiye’yi dolaşarak sahadan da yöneten Sayın Bakanımıza, yoğun programında bize vakit ayırdığı için teşekkür ediyoruz. Heyetimizin gözlemlerine göre, kentin kendisi bizzat girişimcilere kucak açmış ve devlet de girişimcileri yüzde 80’e varan hibelerle destekliyor. Belediye, devlet, vatandaş seferber olmuş durumda. Bu anlayış bizi de heyecanlandırıyor, “İzmir’de neden olmasın?” dedirtiyor. Bildiğiniz gibi, 2018 Yükseköğretim Kurumları sınavı sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, İzmir Ekonomi Üniversitesi lisans kontenjanında bin 23,  ön lisansta 529 öğrenciyi bünyesine aldı. 8 bini aşkın öğrencimizle geniş bir aileyiz. Aramıza katılan ailemizin yeni bireylerine hoşgeldiniz diyorum. Gençlerimizin sadece meslek edinmesini değil, girişimci ve yenilikçilik şiarıyla ülke ekonomisine katkı sağlayacak bireyler olarak yetişmesini isteyen anne ve babalara da tercihlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

‘KÖRFEZ GEÇİŞİNİN MALİYETİ OTURUP HESAPLAMALIYIZ’
İzmir Körfezi’nin rehabilitasyon ihtiyacı olduğuna vurgu yapan ve maliyetine dikkat çeken Özgener, “ Her fırsatta bir liman kenti olan İzmir’in lojistik avantajlarından bahsediyoruz ancak potansiyel çok daha yüksek. Bu nedenle hem denize, hem limana yapılan yatırımlar hayati önemde. Bugün de İzmir Körfezinin ve Alsancak Limanının yaklaşım kanalının açılması, kuzeyde sirkülasyon kanalının açılması ve liman rehabilitasyonu gibi çok önemli ihtiyaçları söz konusu. Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında 2011’de imzalanan ve 2016’da ÇED Raporu onaylanan protokol uygulanmaya başlandı. 10 adet treyler çekici ve 2 vinç almak için çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bu arada İZSU da kuzey sirkülasyon kanalı açılması danışmanlık ihalesinin sonuçlanması sonrasında yapım ihalesine çıkacak. Sirkülasyon kanallarıyla bölgede akıntı hızı artacak ve Körfez suyunun temizlenmesinin yanı sıra İzmir Limanı’nda da kapasite artacak. Emeği geçen herkesi kutluyoruz ama yine de işin İzmir’e maliyetini oturup hesaplamamız gerekiyor” diye konuştu.

‘3.ÇEVRE YOLU MUTLAKA YAPILMALI’
İzmir’deki ulaşımın sorununa değinen Özgener, “Kentin lojistik ihtiyaçlarıyla ilgili bir diğer önemli konu da ulaşım altyapısı. Bildiğiniz gibi 1960’lı yıllarda Altınyol yapıldığında büyük bir ihtiyaç karşılanmıştı ancak zaman içinde yetersiz kalınca yapılan ve 2007 yılında devreye giren Çevre Yolu da aynı akıbete uğradı ve yetersiz kaldı. AVM yatırımları, yüksek katlı konut projeleri derken şehir trafiği giderek daha problemli bir hale geliyor. Bunun için alternatif çözümler geliştirmek gerekiyor. 3. çevreyolu mutlaka yapılmalı. Diğer taraftan mevcut çevreyolunun  körfezde yapılacak bir bağlantı ile ring haline getirilmesi lazım” diye konuştu.

‘KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ'NİN YAPILMASIN İSTİYORUZ’
Özgener, “Bu amaçla İzmir Körfez Geçişi Projesi başlatıldı. 2013-2017 yılları arasında etüd proje ve fizibilite çalışmaları yürütüldü. 2017 yılı Mart ayında nihai ÇED Raporu verildi ve ardından yine bir kamu yatırımına dava açıldı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Projenin eksikleri olabilir tamamlanır, ancak tüm altyapı ve üstyapı yatırımını istemiyoruz diyerek ve bunu dava ederek bir yere varılamaz. Bunlar uzun soluklu projeler, gerçekleşmesi uzun yıllar alıyor. Bu projeler ihtiyaç ortaya çıktığında değil gelecekteki ihtiyaçlara ilişkin öngörü ile yapılır. Biz Oda olarak İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu da Kültür ve Turizm Bakanı ile yaptığımız toplantıda yapılması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bakanlığımız mahkemenin kararı doğrultusunda gerekli çalışmaları mutlaka yapacaktır, biz de kendilerine her aşamada destek olacağımızı belirtmek istiyoruz” dedi.