GÜNDEME BAKIŞ – Ölümlere neden olan koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından İzmir’de Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyeler etkinliklerini iptal etti ya da erteledi. Birçok belediye 12 yaşından küçük çocuğu olan annelere idari izin verdi. Bazı belediyelerde ise “dönüşümlü” çalışma prensibi getirildi.

EL SIKMIYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tüm yurtdışı programlarını erteledi. Her gün yüzlerce kişiyle görüşen Soyer, el sıkma ritüeline ara verdi. Kendisine el uzatanları elini göğsüne getirerek selamlamaya başladı.

KONAK'TA TÜM ÖNLEMLER ALINDI!
Kentin merkezi Konak Belediyesi de tüm önlemleri aldı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Ciddi bir süreçten geçiyoruz. Virüsün yayılmasını engellemek bizlerin elinde. Ben de kişisel olarak tedbirlerimi aldım. El sıkmamaya özen gösteriyorum. Görüşmeleri azalttık. Belediye olarak tedbirleri aldık" diye konuştu. 

SARILMAYI BIRAKTI
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise, “sarılmaya” ara verdi. İduğ, “En güzel sarılmalarımızı “bir süreliğine” erteledik. Sağlığınıza dikkat edin ve lütfen tüm önlemleri alın” dedi.

İZCİ SELAMI VERİYOR!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da koronovirüs tehdidi nedeniyle el sıkışmaya ara verdi. Arda, esprili bir dille karşısındakileri “izci” selamıyla selamlamaya başladı.

UYKUMA VE BESLENMEME DİKKAT EDİYORUM!
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, belediye bünyesinde koronavirüs ile ilgili olarak Acil Koordinasyon Kurulu kurduklarını söyledi. Tugay, “Şuanda teşhis konmamış taşıyıcı niteliğinde insan var gibi görünüyor. Diğer ülkelerde olanlar bu yönde. Siyasetçi konumunda olup binlerce kişiyle muhatap olan birisinin mikropla karşılaşmamı mümkün değil. Hastalığı kapmamak için vücut direncimizi iyi tutmak zorundayız O nedenle biraz daha uykumuzu almamız gerek. Ayrıca beslenmeme dikkat ediyorum. Salgına karşı her gün neler oluyor, bunu takip etmek için idarecilerden oluşan Acil Koordinasyon Kurulu kurduk. Günlük olarak gelişmelere göre pozisyon alacağız. Kent AŞ tesislerinde düzenleme yaptık. 1 metre kuralına göre masalar yerleştirildi. Karşıyaka Çarşıyı özel deterjanlarla yıkayacağız. Bir danışma hattını kurmayı da planlıyoruz” dedi.

RANDEVULAR AZALDI!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise, herkesin dikkat ettiği kurallara kendisinin de uyduğunu açıkladı. Selvitopu, “Ellerimi sık sık yıkıyorum. Dezenfekte kullanıyorum. Temas etmemeye gayret gösteriyorum. Bir süreliğine randevuları kaldıracağız. Belediye olarak almamız gereken ne önlem varsa yapıyoruz. Parkların, sokakların temizliğine ayrı bir önem veriyoruz. Ekiplerimiz gece gündüz çalışıyor” dedi. 

DEZENFEKTEYE VE EL YIKAMAYA AYRI ÖNEM
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilk açıklamasının ardından belediye olarak harekete geçtiklerini belirterek, “Okullar, camiler, cem evleri, kahvehaneler, parklar, pazar yerleri, hastaneler, kamu ve kuruluşları, cezaevi dezenfekte edildi, ediliyor. Ben de randevuları azalttım. Bir süre sonra tamamen kaldıracağız. El hijyenine daha dikkat ediyorum.  Bütün belediyesi ilaçlandı. Belediye girişinde ellerine dezenfekte yapıyoruz. Pazaryerleri ile ilgili yeni bur uygulamayı önümüzdeki günlerde başlatacağız” dedi.

KALABALIK YERLERE GİRMİYORUM!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise, kişisel olarak el temizliğine önem verdiğini söyledi. Gümrükçü, “Kalabalık yerlere girmemeye özen gösteriyorum. Randevuları bir süreliğine ara verdik. Belediye olarak temizlik ve dezenfekte çalışmalarını titizlikle yürütüyoruz” diye konuştu. 

ÖNERİLERİ DİNLİYORUM
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, toplu görüşmelerden ziyade bireysel görüşmeleri tercih etitğini belirterek, “Uzmanların önerilerine kişisel olarak uyuyorum. Ellerimi sık sık yıkıyorum. Dezenfektan kullanıyorum. Ayrıca belediye olarak üzerimize düşen her şeyi yerine getiriyoruz” dedi. 

HALK GÜNÜ İPTAL EDİLDİ!
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, kişisiel olarak tüm önlemleri aldığını söyledi. Çalkaya, "Belediye olarak gerekli dezenfekte işlemlerini uyguluyoruz. Virüsün yayılmasını önlemek için halk günümüzü iptal ettik. Bu süreçte biriysel temizliğimiz gibi çevre temizliğimize de özen gösterelim. Çöplerimizi zamanında ve çevreyi kirletmeyecek şekilde çıkaralım. Bilinçli ve ortak hareket edersek virüsün etkisini en aza indirmiş ve güvende oluruz" dedi.  

ZİYARETLER AZALDI!
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ise, "El sıkmayı barıktım. Eğer birisinin elini sıkarsam da bir süre sonra yıkıyorum. Kolonya ve dezenfektan kullanımı artırdım. Toplu etkinlikleri iptal ettik. Belediyemize olan ziyaretler zaten azaldı. Zorunlmu olmadıkça randevularımızı askıya aldık. Bu süreçte herkesin kendi tedbirini alması çok önemli. Hepimiz duyarlı olması lazım" diye konuştu.