Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber) Çin’de başlayan ve dünyada büyük bir korkuya neden olan korona virüs ve domuz gribinin ülkemizde kendisini iyiden iyiye hissettirmesi maske satışlarını adeta patlattı. Ayrıca maskeleri Türkiye piyasasına sokan firmalar stokları Çin’e yönlendirdi. Bu durum da beraberinde “maske kıtlığına” neden oldu.

YA FİRMALAR GETİRMİYOR YA DA ARACI FİRMALAR TARAFINDAN GERİ ALINDI
Gündeme Bakış’a konuşan İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, İzmir’deki depolarda maske kalmadığını belirtti. Sayılkan, “15 gündür süreci detaylı izliyorum, eczacı arkadaşların ’bizden çok maske isteniyor, nereden buluruz’ gibi bir iletisi yok fakat depoda maske yok, muhtemelen firmalardan gelmiyor ya da gelen maskeler aracı firmalar tarafından geri alındı. Biz dün ekrana girip baktığımızda değişik marka ve isimlerde maske aradığımızda birçoğunun olmadığını gördük, maske yok ama vızır vızır maske arayan da yok’’ dedi.

MASKE YOKLUĞUNDAN HABERDAR OLMAMALARI NORMAL ÇÜNKÜ…
Sayılkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bundan bir hafta önce eczane ölçeğinde ‘maske kalmadı’ gibi bir sıkıntı yaşanmıyordu, ufak tefek baş gösteriyordu. Şimdi ise şunu görüyorum dün itibariyle ilaç depolarında da itriyat depolarında da maske kalmadı, bulunmuyor. Klasik her zaman kullandığımız çoklu paketin içinde 50 – 100 adet olan ekonomik maskelerin tamamı tükenmiş durumda. Tekli daha pahalı olanlardan az bir miktar var. Bizim kastettiğimiz Çin’de corona virüsünden korunmak amacıyla kullanılan aslında farklı bir maske, yüzün daha büyük bir bölümünü içine alan, bir tek gözleri açıkta bırakan, sıkça gördüğümüz bez ya da kağıt hammaddeli maskelerden değil. İzmir’de maskelerin tükenmesinin 2 nedeni olabilir, ya gelmiyordur, yani buraya gelmesi gereken ithal maskeler Çin’e gidiyor olabilir, diğer neden ise buraya getirilmiş maskeler aracı firmalardan geri isteniyor olabilir. Vatandaşımız gereksiz bir panik yapıp normal maskeleri de korunma amaçlı kullanıyor olabilir. Belki bazı meslek gruplarının kullanması da gerekiyor ama bununla ilgili esas önemli olan kısım şu ki; bu maskeler yani bizim yıllardır bildiğimiz o kağıt maskeler corona virüsten korunmak için yeterli mi yoksa diğer daha kapsamlı olan maskeleri mi kullanmak daha doğru olur? Eczanelerin maske yokluğundan haberdar olmaması çok doğal çünkü bize gelip de paketler halinde maske almaya çalışan olmadı hiç’’ dedi.

KAĞIT MASKELER KORUMAZ
Corona virüsün farklı bir virüs türü olduğunuz ve solunum, temas gibi eylemlerle bulaşabildiğini belirten Başkan Sayılkan, ‘’Corona virüs çok farklı bir şey, onun korunma yöntemleri de çok farklı, çok daha hassas ve basit temaslardan bulaştığı ifade ediliyor. Solunum ile bulaşabiliyor. Kağıt maskelerin corona virüs için koruma sağlayacağına ben inanmıyorum ama diğer kapsamlı olan maskeler korunma amaçlı kullanılacaksa o maskelerin kullanılması gerekmektedir. Diğer kağıt maskeler hastamız varsa bizim ağzımızdan çıkan mikroplar ona iletilmesin diye kullanılır. Bu corona virüsü için yeterli bir maske türü değildir. Belki bir önlem olarak kullanılabilir ama yüzde yüz sonuç alınabilecek yeterlilikte değil” diye konuştu.

VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN HİJYENE ÖNEM VERMELİYİZ!
Virüsten korunmanın başlıca yolunun hijyen olduğuna değinen İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ‘’Corona virüs ve diğer sağlığı tehdit edici unsurlardan korunmak için hijyene önem vermeliyiz, insanla temas halinde olan, toplu taşıma ortamlarında bulunan insanların hijyene dikkat etmesi, dezenfektan kullanması, elini çok sık yıkaması ve uzun süreli yıkaması önemli. Maske tabi ki riskli, virüsün görülme ihtimali olan bir alanda çalışıyor ya da bulunuyorsak kullanılabilir. Ben İzmir’de henüz böyle bir vaka ile karşılaşıldığını görmedim’’ dedi.

PANİK YAPARAK İLAÇ VE MALZEMEYİ TÜKETİYORUZ
‘Panikle ilaç ve malzemelerin tüketildiğini, gerçek ihtiyaç sahiplerinin bu sebeple zor zamanlar yaşadığını anlatan Sayılkan, ‘’Bizler televizyonda ya da internette gördüklerimizle bir panik havası yaratıyoruz, sadece corona virüs için söylemiyorum, domuz gribi dahil diğer hastalıklar dahil, panik yapmak yerine doğru adreste bulunan alanında uzman kişilere, hekimlere danışıp gerekiyorsa bazı önlemleri almalıyız. Aksi halde gerçek ihtiyaç sahipleri ulaşamıyor malzemeye ya da ilaca, grip aşısında, domuz gribi ilacında yaşadık bunları, ihtiyaç sahibi olan gerçekten kullanması gerekenler sıkıntı yaşıyorlar’’ diye konuştu.