GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber) İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’e kuracağı entegre atık bertaraf tesisi projesi kentin bir numaralı gündem maddesi oldu. AK Parti, projenin Menderes’te kurulmasına karşı çıktı. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i sert sözlerle eleştirdi.

AK PARTILI KAYA’DAN SOYER’E VE KAYALAR’A ÇOK SERT ÇÖP TEPKISI!

BAKANLIK OLUR VERMİŞ!
Gündeme Bakış İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projesiyle ilgili önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Orman bölgesi olan 312 hektarlık alan için Büyükşehir Belediyesi’nin projeyi gerçekleştirmek için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “oluru” ile Orman Genel Müdürlüğü’nden ön izin aldığı ortaya çıktı.  

24 AY SÜREYLE İZİN VERİLMİŞ!
8 Kasım 2019 tarihinde Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen yazıda izin süresi 24 ay olduğu vurgulandı.

İHALE SÜRECİ BAŞLAYACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki aylarda projenin ihalesine çıkacak. İhaleye alan firma ÇED sürecini başlatacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED değerlendirmesinin ardından proje ya başlayacak ya da yeniden değerlendirilecek.

HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tesisin kurumu öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu belgesi alınması gerektiğini hatırlatarak, “Tüm çevresel risklere karşı tedbirler mevzuat hükümlerine uygun olarak alınması sağlanacak. Tesis tamamen kapalı bir sistem içerisinde kurulacak bir fabrika niteliğinde olacak. Burada geçmişte Harmandalı’da yapıldığı gibi vahşi depolama yapılmayacak. Toplar ayrıştırılacak. Kimi geri dönüştürülecek kimi kompost edilecek. Ayrıca çöp arabaları için alternatif yol güzergahları belirlendi” değerlendirmesinde bulundu.