Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ –  Kent Konseyi seçimi için oy kullanacak isimler sabahın erken saatlerinden itibaren İsmet İnönü Sanat Merkezine akın etti. Konuşmaların ardından gerçekleşecek seçimde on isim aday olmak için yola çıktı. Genel kurulda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yer katıldı. Konuşmaların ardından seçime geçildi. 4 sandık kuruldu. İlk etapta 11 olan başkan adayı sayısı Fatih Sürenkök ve Mustafa Kapancıoğlu’nun çekilmesi ile 9 adaylı olarak gerçekleşti. Başkan adaylığından çekilen 2 kişiden çekildiklerine dair yazılı dilekçe alınarak, konuşma yapmalarına müsaade edilmedi. İlk tur oylamada 332 kişi oy kullandı. İlk turun sonunda 262 oy alan olmadığı için, ikinci tur oylamaya geçildi.

Alınan oylar ise şöyle:

Hamit Mumcu 80, Seniye Nazik Işık 82, Yalçın Kocabıyık 72, Feyyaz Sungur 16, Mehmet Keskin 10, Kızbes Aydın 13, Nusret Doğan Albayrak 24 Adnan Yüksel Gürüz 5, Kenan Uzuner ise 3 oy aldı. 

İKİNCİ TUR ÖNCESİ ADAYLIKTAN ÇEKİLDİLER!
Birinci turda hiçbir aday salt çoğunluğun oyunu alamadığı için ikinci tura geçildi. İkinci tur öncesi Kenan Uzuner, Mehmet Keskin, Kızbes Aydın, Nusred Doğan Albayrak, Feyyaz Sungur ve Adnan Yüksel adaylıktan çekildi. İkinci turda Işık, Mumcu ve Kocabıyık yarışıyor.

İKİNCİ TUR SONUÇLARI BELLİ OLDU!
İkinci turda Işık 125, Mumcu 90, Kocabıyık ise 80 oy aldı. Salt çoğunluk olan 197 rakamına kimse ulaşamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi. Üçüncü turda Işık ve Mumcu yarıştı. 

KAZANANI ÜÇÜNCÜ TUR BELİRLEDİ!
Üçüncü turda 278 oy kullanıldı. Nazik Işık 167, Hamit Mumcu ise 101 oy aldı. 10 oy ise geçersiz sayıldı. Bu sonuçla beraber Işık, kent konseyinin yeni başkanı seçildi.  



TOPLUM KABUL ETMİYOR!
Genel kurulda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ölümle burun buruna çok zor dönemden geçiyoruz. Hep beraber. Dün 33 şehitti. Akşam bir tanesinin daha haber geldi. Daha neler yaşanır bilmiyoruz. Onun için özellikle STK’ların tüm siyasetin tek bir ağızdan söylememiz gereken tek bir şey var. Hemen ve derhal barış, savaşa hayır, savaşa hayır savaşa hayır” dedi. Soyer, “Kent Konseyi kentin tüm paydaşlarının yer aldığı ve politikalara halkın katılımını sağlayan önemli bir kuruluş, halk ile yerel politikanın katıldığı yerdir. Halkın sadece seçim dönemlerinde değil her zaman katılımı gerekir. Halkın siyasete katılımını yerelde sağlamak gerekiyor. Kent Konseyi kente dair paydaşlık aktif vatandaşlık kentlilik bilinci çerçevesiyle halkın yönetimine katılması konusunda büyük fırsat sunar. 5 yılda bir sandık anlayışı değildir, belirli bir durakta inilen anlayış hiç değildir. Toplum kendini seçim zamanı hatırlanan siyasi anlayışları kabul etmiyor. Görüşlerin yönetime yansımasını ve nerelere ne harcandığını bilmek istiyoruz. Karar süreçlerine katılım sağlamaları gerekiyor” diye konuştu.

ÜLKEYE İLHAM OLMAK İSTİYORUZ
Soyer, sözlerine şöyle devam etti:

“Kent Konseyi bu süreçte rolü ve sorumluluğu çok önemlidir. Katı merkezi yönetim anlayışını, yerel demokrasiyi yönlendirerek yenebiliriz. Ekmek kadar su kadar ihtiyaç duyduğumuz demokrasiyi güçlendirmemiz için yerelden yürümemiz gerekir. Bize katkı sağlayacak Kent Konseyi ile sağlamak mümkündür. Başta dezavantajlı gruplar olmak üzere yerel demokrasiyi güçlendirmek için çok yoğun çalışması gerekiyor. Her temsil mekanizmasını fethedilmesi olarak görülmesidir. Demokratik seçimler bile hayat memat gibi değerlendirilip kutuplaştırıcı bir seçime dönüşüyor. Burası güncel siyasete bulaşmayan bir yer sayılmalıdır. İzmir Kent Konseyi diyalog, iş birliği, dayanışma, barış ve demokrasi ile önemli değerlerimizin ortak akılla buluştuğu bir yer olmalıdır. Dilerim bugün ki Genel Kurulunun İzmir’in demokratik köklerine uygun bir şekilde geçer”  

KİM NE DEDİ?
Adaylara beşer dakika konuşma süresi verildi ve sırayla kürsüye çıkarak genel kurula hitap etti:

Dr. Adnan Yüksel Gürbüz:
‘’Kreşler açılmalı, çalışan annelere destek olmalıyız, sosyal yaşama destek olmalıyız. Herkese eşit mesafede olacağız, ayrım yapmayacağız. İzmir için çalışacağız, üreteceğiz, hep birlikte üreteceğiz’’ dedi.

Feyyaz Sungur:
Ben inşaat mühendisiyim, İzmir iş dünyası derneği kurucu başkanıyım, ben 20 senedir STK’larla birlikte çalışmalar yapıyorum. İstihdamın, girişimciliğin artırılması için çalışmalar yaptım, cezaevinde girişimcilik kursları yaptım, Şakran cezaevindeki kadın mahkumlara girişimcilik eğitimi verdik. Dezavantajlı gruplara yönelik çalıştım. Kent konseyi başkanlığı için çok kaliteli adaylarımız var, hepsine başarılar diliyorum. Biz seçilirsek muhtarlarla çalışıp, kadın üretim kooperatifleri kuracağız.

Hamit Mumcu:
Tunç Soyer’in enerjisi tüm salonu doldurdu, bize düşen bu enerjiyi yarınlara armağan etmektir. Önceliğimiz STK’ların donanımlarını güçlendirmek olacaktır. Kuzey, Güney ve Metkez olmak üzere 3 tane STK kuracağız. Bu sayede sizlerle birlikte güçlü adımlar atacağız. Eğitim birimi oluşturacağız. Tunç Başkanın vizyonuna paralele olarak Akdeniz kentleriyle güçlü bir ağ oluşturacağız. Muhtar, emekli, ekoloji meclislerimizi harekete geçireceğiz.

Kenan Uzuner:
İzmir Kent Konseyi hedefleri doğrultusunda hiçbir şey ortaya çıkaramadı. Bir önceki seçimde 2 farklı grup halinde seçim yaşandı. Bu seçiminde sonucunda sağlıklı çalışma ortaya çıkmadı. Yine bu doğrultuda algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ben seçilirsem de seçilmezsem de aday olan arkadaşlarımla birlikte uyum içinde çalışacağım. İzmir genelinde kültür sanat etkinliklerini, panel ve seminerlerle aktif çalışmalar yapacağız.

Kızbes Seyhan Aydın:
Kürsüyü bile erkeklere göre yapmışlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği var yine söyleriyle başladı, barış çağrısı yaparak şiir okuduktan sonra, ‘’Kent konseyleri kentsel barışın da simgesi olmalıdır, sevgili Tunç Başkan’ında aşk ile ifade ettiği gibi çok renk, çok, ses, çok nefestir. Biz yerel yönetimlerin doğrularını alkışlayıp, yanlış bulduklarımızı dile getireceğiz. Benim bir sloganım var, Gençlik gelecek, gelecek kadınlarla özgürleşecek. Kadın politikalarını en iyi kadınlar, gençlik politikalarını en iyi gençler bilir.

Mehmet Keskin:
Benim seçime girme tek amacım bizlerin, yani STK’ların hiçbir görev alamamış olmasıdır. Biz bu işi siyasi derneklere sokmadan yapacağız. Lütfen eğer başkan olursam bir tanenizi geri çevirdiğimi duyduğunuz an o başkanlığı iptal edeceğim.

Mustafa Gündüz Kapancıoğlu:
EKİNOKS Genel Sekreteriyim, İzmirliler Derneği Kurucu genel Başkanıyım. İzmir Kent Konseyi Yerel Gündem 21’den gelmekte olan bir kurumdur. Çevre sorunu, çevre kirliliği ve insan hayatını tehdit eden bir durumda çalışma yapmak için yola çıkmış bir kuruluştur. Biz Çeşme’de 21 bin gönüllü arkadaşımla çalışmalar yaptık. Bugüne kadar Kent Konseyi’nin elimdeki yürütme amaçları, amacı maddelerinde bizim gibi derneklerin bu alanda çağrılarak bir görev alan kurum olarak görüyorum. Kent Konseyinin kuruluş temeli olan çevre için hizmet eden derneğimizi hiç çağıran olmadı. Bu kurultaya bazı arkadaşlarımız talebi ve isteğiyle geldik. Bugüne kadar konseyin bazı maddeleri iyi çalıştırılmamış. Kent Konseyinde ilk kez burada çevre komisyonu önerisini görmekten çok mutlu oldum. Bu konuda hiçbir arkadaşın konuşmamış olması da beni üzmüştür. Kadifekale artık bizim değil, Vakıflar Müdürlüğü’nün. Bakın bu Kent Konseyi’nin gündeminde var mı, bizim var, resmi sorgulamamız var.

Nusret Doğan Albayrak:
Biz çalışacağız, çok çalışacağız. Başkan’ın söylediği gibi arka sıradakilere, ön sıradakilere, orta sıradakiler ulaşacağız. Bunu yaşama geçirebilmemiz için bir sistem yapacağız. Biz Kent Konseyi kuruluş amacını arkadaşlarımızın özümseyebilmesi için işe ilk eğitimle başlayacağız. İlkelerimizle ilgili birçok projemiz var, bunları el ele yapacağız. Teknolojiyi de kullanacağız, çok fazla projemiz var ama zaman nedeniyle buradan söylemeye zamanımız yok. Yaygın, matriks bir örgütlenme modeli getireceğiz, en önemli ayaklar kadın, çocuk, gençlik ve engelli meclislerimiz olacak. Pilot uygulamalara hemen başlayacağız.

Seniye Nazik Işık:
Ülkede barışa ve sulha ihtiyacımız var. Ben bu kürsüde ilk kez konuşmuyorum, birçoğunuz beni tanıyorsunuz. 16 yaşında başladığım Sivil Toplum Kuruluşlarında verdiğim mücadeleden beni tanıyorsunuz. Atatürk’ün kurduğu partide olmak bir gururdur. Ben hayatta asla yalnız yürümedim, her zaman birlikte yürümenin değerine inandım. Ben siz varsanız varım, ortak akıl benim aklımdan yüksektir. Biz ortak akıla ancak coşkumuzu, enerjimizi katarız. Kent Konseyi yeni bir sayfa açıyor. Hep birlikte çok daha güzeliz. Biz imece kültüründen gelen insanlarız. Biz birlikte güçlüyüz.

Yalçın Kocabıyık:
Türkiye’nin en büyük STK’sı olan İzmir Konfederasyonu Genel Başkanıyım. Kent Konseyinin gerçek bir konsey gibi çalışmadığını, gördük izledik. İzmir’de yaşamın kolaylaşması için projeler yapılmadı, kent konseyleri siyasallaşmaya başladı. Ben Büyükşehir Belediyesi ile çalışmak zorunda olduğumuzu biliyorum. Biz Sayın Soyer’i 3 defa ziyaret ettik, sizlerle uyum içinde çalışacak kent konseyi oluşması gerekir. Siz bir aday çıkartacak mısınız diye görüşmeler yaptık. Ben hiçbir şekilde aday çıkartmayacağım, herkese eşit mesafedeyim dedi. Kendisini buradan kutluyorum ama 3 gün sonra bazı siyasi bürokratlar başkanım ortalık şöyle böyle müdahale edelim dediler. Başkan aynı noktadaydı ama yine de bazıları Başkanın adayı gibi çalışma yaptılar. Çağrı kardeşim yanlış anlamasın, elinizi ayağınızı çekin kent konseyi seçimlerinden. Biz bunlara son vermek, proje üretmek için buradayız.