Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ-  İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan İlaç fiyat kararnamesi kapsamında uygulanan fiyatlama politikasının ve kur düzenlemesinin eczane ekonomilerini bozduğunu, ilaçlara erişimde sorun çıkmasına yol açtığını söyledi. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle piyasada zam beklentilerini olduğunu vurgulayan Sayılkan, “Piyasada ilaçların bulunmaması nedeniyle bir şekilde ortalıkta dolaşıyor. Ne zaman gelir, gelir mi bilmiyoruz. Fakat yapılan açıklamalara göre emekli ve asgari ücret ile çalışanlara bir zam yapılacak. Bir beklenti de bu nedenle oluşuyor. Şuan için resmi bir açıklama yok ama tahminler bu yönde” diye konuştu.

ZAM YAPILMASINI EN SON ECZACILAR İSTER
Eczacıların ilaç fiyatlarına zam yapılması yönünde taleplerinin bulunmadığının altını çizen Sayılkan, “Aslında ilaca zam beklentisi ilaç firmalarına aittir. Zammı aldıktan sonra ilaçları çıkaralım şeklinde düşünüyorlar. Biz olayın birebir içinde değiliz fakat vatandaşın yaşadığı sıkıntıyı gören taraftayız. Bizim zam talebimiz gibi bir şey söz konusu olamaz. Tam tersi biz ilacın bulunabilmesi için farklı formüller öneriyoruz. Yerli üretimin desteklenmesini öneriyoruz. Eczacıların karlılığının yeniden düzenlenmesini öneriyoruz. Zam bizim en son isteyeceğim şey olur” dedi.

SIKINTI ZAMLA ÇÖZÜLMEZ
“Bu durum zam ile de çözülemez” diyen Sayıkan, şunları söyledi:
“Euro kuru ile bir düzenleme yapılmış. Kuru 6,29 TL’ye sabitlemişler. Euro bugün 18 lira civarında işlem görüyor. Ne yaparsan yap, yüzde kaç zam yaparsan yap, bu Euro kuruna yetişme şansın yok. Burada iki tane önemli problem çıkıyor. İlacın piyasada bulunabilmesiyle ilgili sıkıntı Euro kuruna bağlı. Euro kuru olabildiğince düşük tutulmuş.  6 lira 29 kuruş bir yıl geçerli. Yani seneye Şubat ayına kadar geçerli olacak. İlaçların fiyatlandırılması ile ilgili bir kararname bulunuyor. Senede bir defa Şubat ayında fiyat değişikliğine izin veriyor. Fiyat değişikliği için biz Şubat ve Temmuz’da yapılsın şeklinde bir öneride bulunmuştuk.”

İLAÇLARA ZAM YAPILDIKÇA KAR ORANIMIZ DÜŞÜYOR
Sayıkan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Firma, ya da üreten 6,29 TL’yi kurtarmadığı gün o ilacı piyasaya çıkarmıyor. Onun için orada olay bitiyor fakat bizim için bitmiyor ki… Yüzlerce, binlerce hasta ve hasta yakınına biz bu durumu anlatmak durumundayız. Bir diğer problem ilaç fiyatı arttıkça, kar oranını yüzde 12-10’a kadar düşen bir sistem var. Her gelen zamda 100 lirayı geçen ilaç sonrası ortalama karımız da içeriye giriyor. Bu nedenle zam eczacıların isteyeceği bir durum değildir.”

HER GÜN 3-4 İLAÇTAN BİR TANESİNİ BULAMIYORUZ
Bazı ilaçların temin edilmesinde zorluklar yaşandığına vurgu yapan Sayılkan, şunları söyledi:
“Yapılan zamdan sonra piyasada olan bazı ilaçların yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Her gün birkaç kalem ilacın kaybolduğunu biliyorum. Her gün 3-4 ilaçtan bir tanesini bulamıyoruz. Bulsak da kısıtlı miktarda olduğu için bir hafta sonra yeniden yok oluyor. O çıkıyor, başka bir ilaç kayboluyor. Genel olarak sektörde bir sıkıntı var.”

ECZACILARIN YARISINA YAKINI SIKINTIDA
İzmir’deki eczacıların zor bir süreçten geçtiğini belirten Sayılkan, “Yılbaşı itibariyle işletme giderleri 2’ye 3’e katlandı. Kira, SSK pirimi, elektrik su arttı. Bir yandan karlılık oranı düşüyor. Çok sayıda sıkıntı yaşayan meslektaşımın olduğunu biliyorum. Sayılarla artarak devam ediyor. Ama krediyle, kendi çabalarıyla durumu idare etmeye çalışıyorlar. Bu süreç daha kaç ay devam eder bilmiyorum ama neredeyse eczacıların yarısına yakını sıkıntıda. Bu bir hükümet politikasıdır. İlacı ve sağlığı tasarruf edecek alan olarak görmekten artık vazgeçmek lazım” dedi.