GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı olağan meclis toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşti. .

CEMEVLERİNE İBADETHANE STATÜSÜ MECLİSTE TARTIŞMA YARATTI!
Mecliste cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi ve cemevlerinin imar planlarına işlenmesi önerisi tartışma yarattı. CHP’li Meclis Üyesi Ufuk Yörük, “Konu komisyonlarımızda etraflıca ele alındı. Bu anlamda yaptığımız çalışmalarda hukuksal ve toplumsal çerçeveyi ortaya koyduk. Bugüne kadar neler yaptık? 1995’te Büyükşehir’de Gültepe örneği var. 2014’te Narlıdere kararı var” dedi ve karar için olumlu görüş bildirdi.  

AK PARTİ’DEN BİR AY BEKLETELİM, BAKANLIKTAN GÖRÜŞ ALALIM ÖNERİSİ KABUL GÖRMEDİ
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Biz burada teolojik bir tartışma yapmıyoruz. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızın bir sınırı var. Bunun dışına bugüne kadar çıkmadık. Bugün bir düzenlemeyi geçireceğiz. Geçecek ama biz şunu söylüyoruz; bu işin hukuki altyapısıyla ilgili sorunlar var ve giderilmesi gerekiyor. Biz bu konuyu komisyonlarda iki kez görüştük. Değerlendirildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından, sözleşmeden bahsedildi. Elbette bu sözleşmenin taraflarından biri olarak Türkiye Cumhuriyeti gerekeni yapmalıdır. Ama biz büyükşehir belediyesi meclisiyiz. Yasa ve hukukun bize çizdiği sınır içinde hareket etmeliyiz. Aksi takdirde başka sorunlarla uğraşırız. Biz ‘gündemde kalsın’ diyoruz. Bakanlıktan görüş soralım. Biz yasa koyucu gibi hareket edelim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa insan hakları sözleşmesinin muhatabıymışız gibi hareket edersek sorun yaşayabiliriz. İleride başka sorunların çıkmasının önünü kesmek adına gelin bütün meclis olarak detaylıca ne yapabileceğimizi konuşalım, tartışalım. Gerekirse Alevi yurttaşlarımızla, derneklerimizle bir program yapalım ve bir hareket edelim. Ama hukuk tekniği açısından sıkıntılı bir durum var. Popülist siyaset bugüne kadar yapılmadı, bundan sonra da yapmayalım. Hukuk zemini altında sonuca daha sağlıklı olarak varırız” dedi.

BATUR: “BİZ NARLIDERE’DE YAPTIK. HİÇBİR SORUN OLMADI!”
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da konuyla ilgili söz aldı. Narlıdere Belediyesi’nin eski Başkanı da olan Batur, “Narlıdere ismi geçtiği için konuşmak istedim. Narlıdere’de 2014 yılında vakfa tahsis ettiğimiz alanda cemevi yapmıştık. Statü noktasına geldiğimizde meclis üyesi arkadaşlarımızla, Alevi derneklerimizle, dedelerimizle, önderlerle bir araya geldik ve bu alanın gerçek kullanım amacına yönelik plan notun kavuşması için çalıştık. Bütün Narlıdere’deki dini tesis yazan yere ‘cami, mescit sinagog, kilise, şapel’ şeklinde bir açılım vardı. Onun içine cemevini de koyduk. Bu şekilde belediye meclisimizden de oy birliğiyle geçti. Sonrasında büyükşehir meclisine müracaatımızı yaptık, 5 yıldır sıkıntı da yaşanmıyor. Bu konuda kararlı ve samimi olmak lazım. ‘Bir daha komisyona gitse’ deniyor. Ne değişecek? ‘Başka komisyon’ denilecek. 16 yıldır cemevlerinin yasal statüye kavuşması devamlı konuşuluyor. Büyükşehir meclisi bir irade koyuyor. Komisyonlardan oy çokluğu ile geçmiş. Bu kararlılığa arkadaşlarımız da uyarsa Türkiye’ye örnek bir çalışma olur. Arkadaşlarımızın bu konuda tekrardan komisyonlara gitmek yerine bu kararın yanında olmalarını öneriyorum” diye konuştu.

BAŞKAN SANDAL: BÜYÜKŞEHİR BUGÜN NOKTAYI KOYMALIDIR!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise, “100 yıllık bir meseleden bahsediyoruz. Bunu birkaç saat daha tartışmanın, uzatmanın anlamı yok. Büyükşehir Belediyesi bugün noktayı koymalıdır. Bu, hem bizim, hem ülkemiz hem de Alevi yurttaşlarımızın hayrına olacaktır” dedi.  

SOYER NET KONUŞTU: “DEĞİL 1 AY 1 DAKİKA ERTELENMESİ HAK DEĞİLDİR”
Başkan Soyer, meclis üyelerinin değerlendirmelerinin sonunda konuştu. Soyer, ““Değil 1 ay 1 dakika kadar ertelememize hak olmadığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız demişti; kanunilik her zaman hukukiliğe eşit değildir… Ben de böyle düşünüyorum. Burada yeteri kadar kanuni gerekçe de açıklandı üstendik. Bizim temelde dayanağımız kamu vicdanıdır. Biz kamu vicdanının gereğini yerine getirmiş bulunuyoruz. Bunu bozacak herhangi bir kamu otoritesi olduğunu düşünmüyorum. Temelimizin çok sağlam bir kamu vicdanına dayandığını düşünüyorum” dedi.

MHP’Lİ OSMAN MERT: CEMEVİ İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLMELİDİR!
Oy karar oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti ve MHP grubu “hayır'' oyu verdi. Cumhur MHP’li Osman Mert, partisinin grup kararına uymadı. Maddeyi desteklediğini ifade eden Mert, “Kamu ve kendi vicdanımda desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Cemevine girmiş, orada onu hissetmiş biri olarak destekliyorum ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.