Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Dervişoğlu, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar ve yönetiminin de katıldığı toplantıda, AK Parti iktidarına sert eleştirilerde bulundu. Türkiye’de gerçekleşen orman yangınlarına dikkat çeken Dervişoğlu, “Türkiye önemli günler geçiriyor. Hala devam eden orman yangınlarının acısıyla kavrulduk şimdi sel felaketleriyle uğraşıyoruz. Bartın, Karabük ve Sinop’ta hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Doğal afetler öngörü gerektirir. Yaşadığımız coğrafyanın hassasiyetinden kaynaklı orman yangınlarına açık haldedir. Böyle bir tehditle karşı karşıyaysanız devlet olarak tedbir almak durumundasınız. Yani orman yangını olacağını bilerek, tedbirsiz yakalanmak ciddi bir yönetim zafiyeti olarak algılandığında kızmayacaksınız. Rüzgarın şartlarına bağlı genişleyeceği belli. Buna rağmen tedbiriniz yoksa bu eleştiriye açık hale geliri. Eleştirenler siyaset yapmış olmak için değil, eksiklikler giderilsin diye dile getiriyorlar. Bu öngörüsüzlüğü dile getirenlere karşı hükümet afetler üzerinden muhalefet, siyaset suçlamasında bulunuyor. Türkiye’de devletin gücünü ne olduğunu biliyoruz. Afet zamanı siyaset elbette yapılmaz. Sadece afet zamanında değil bazı bakanlıklar hiçbir zaman siyaset yapmamalı. İçişleri, Tarım, Bayındırlık Bakanları siyaset yapmamalı, onları siyaset değil görev yapmaya davet ediyoruz. Muhalefet olarak yönetime her türlü desteği vereceğimizi taahhüt ediyoruz” dedi. 

“PROVOKASYONLAR BİZİ YILDIRAMAZ”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Anadolu ziyaretleri kapsamında yaşadığı sözlü saldırıyı hatırlatan Dervişoğlu, “Genel başkanımız önderliğinde ziyaretler yapıp, sorunların yerinde tespit edip çözüm üretme ek adına ortak aklı devreye sokmaya gayret ediyoruz. İl başkanımızın önderliğinde arkadaşlarımızın katkısıyla İzmir’i dolaşıp yerinde ziyaretler yapıyorlar. Depremde mağdur olan vatandaşlarımınız yaralılarının sarılması adına adımlar attılar. Esnaf sorunları, esnaf, çalışan sorunlarını da yerinde tespite gayret ediyorlar. Milletle buluşma programlarını sürdüreceğiz. Genel başkanımız Anadolu’da bu ziyaretler esansında provokatif olaylarla karşılaşıyoruz. Bunların failleri kimdi diye tereddütler yaşardık. Şimdi hükümet ve hükümetin sözcüleri, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadeleri nazara alındığında bu tahriplerin merkezi aleni şekilde ortaya çıkıyor. Provokasyonlar bizi yıldırmaz, engelleyemez. Boş yere uğraşmasınlar, millet bizi çağırıyor. Bunu yapamaya da devam edeceğiz” diye konuştu. 

“SINIR KAPISI DELİK DEŞİK BİR ÜLKE”
Mülteci sorununa ilişkin açıklama yapan İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, “Türkiye’de göç yönetimden kaynaklanan ciddi sorunlar var. Mağdur olan insanların başka coğrafyalardan ülkemize gelmelerini i yadırgamıyorum ama bunun planlanması lazım. Coğrafi komşularımız içinde problem yaşayan insanlar Türkiye’yi medet kapısı görebilirler amam bunun  bir plan çerçevesinde yapılması lazım. Sınır kapıları delik deşik bir ülke görüntüsü sergilememiz lazım. Her isteyenin dışarıdan gelip istediği yerleşmesinin önünün açılmaması Türkiye’nin göç merkezi haline dönüşmemesi lazım. Devletin bu konularda uyanık olması lazım. Bu alanda da yaptığımız her uyarıyı sanki mazlum insanları istemeyen insanlarmışız gibi lanse etmeyi de devletin bırakması lazım. Bunları yerleşim planlarını, iskan sorunlarını halletmeden, uzun vadedeki eğitimleriyle alakası tedbirler alınmadan gerçekleştirirseniz göç hendeğine dönüşürsünüz” açıklamasında bulundu. 

“SOSYAL MEDYADAKİ HER ŞEYE İNANMIYORUZ”
Sosyal medyada gerçeği yansıtmayan paylaşımlar yapıldığına dikkat çeken Dervişoğlu, “Ankara’nın göbeğinde olaylar yaşanıyor. Afganlar Taliban bayrağı açtı gibi sosyal medyada bir takım şeylerle karşılaşıyoruz. Sosyal medyadaki her şeye inanmıyoruz, provokasyon amaçlı kullanılıyor. Burası İzmir, Türkiye’nin en aklı selim insanları burada yaşıyor buna rağmen olup bitenlerden etkileniyoruz. Bunları muhalefet etmek için, hükümeti zor durumda bırakmak için söylemiyoruz, bu sorunların çözümsüz olmadığını ifade etmek için söylüyoruz. Türkiye’ye yanlış yönetiliyor, hatta yönetilemiyor. Biz yönetmeye talip olduğumuzu söylüyoruz. Bizim kendi, dilimiz var. Millet ne istiyorsa biz onu konuşacağız, iktidar bizi istediği gibi konuşturamayacak. Cumhurbaşkanı istedi diye onların her sorusuna yanıt vermeyeceğiz. Tartışma yaratmak için sorduklarını pas geçeceğiz. Milletin sorduklarını yanıtlayacağız. TBMM’deki performansımızı biliyoruz. Soru önergesi, araştırma önergesi verdik, bunların hepsi iktidara partisi milletvekilleri tarafında reddedildi” dedi. 

“DEPREMZEDELERİN SESİNE KULAK VERİLMELİ”
Aşı olmayan vatandaşlara, “Aşı olun” çağrısında bulunan Dervişoğlu, “İzmir’in depremzedelerinin ciddi sorunları var. En önemli sorunları da anlaşılamıyor olmaları. Hükümeti depremzedelerin sesine kulak vermeye davet ediyorum. Pandemi olumsuzlukları devam ediyor. Bu konuyla alakalı olarak da aşı meselesinin çok ciddiye alınması lazım. Aşı karşıtlığını yadırgıyorum. Kişi kendiyle ilgili kararlarını kendi verebilir amam böyle salgın sürecinde başkasına zarar verecek kararların alınması doğru değildir. Aşı olmamış vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Süper lig başlıyor, İzmir uzun zaman bu ligde temsil edilmemişti. Bu yarayı Göztepe sarmıştı. Göztepe’nin başarılarıyla iftihar ettik. Şimdi 2 takımla başlıyoruz lige hem Altay’a, hem Göztepe’ye başarılar diliyorum, darısı diğer takımlarımızın başına” diye konuştu. 

“VATANDAŞ SANDIK İSTİYOR”
Bu zamana kadar olmayan bir süre. Geçiriyoruz. Türkiye genelinde seçmene demokrasinin en kıymetli varlığı olduğu hissini yaratabilmek için ayağına giden siyasi partiyiz. Bizim İYİ Parti olarak ziyaretleri kampanya programı kapmasında yapmıyoruz ama vatandaş sandığı bir an önce istiyor. Dolayısıyla siyasi partilerden daha çok vatandaşlarımızı seçim atmosferine girmiş, baskın, erken, zamanında parametleri farklı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle eski seçim alışkanlığı beklentileri üzerinden değerlendirme yapılamaz. Seçim zamanında yapılırsa Erdoğan’ın aday olup olmayacağı tartışmalıdır. Bir görüşe göre aday olamıyor. Bu tartışmanın önünü kesmek bakımından seçimin erkene alınacağı kanaatini taşıyoruz. Sayın Erdoğan TBMM’ye karar aldırmaksızın, seçim isterse yine aday olamıyor. Seçim kararını parlamentonun alması lazım Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için. Bunun takviminin sıradan gerekçelerle tayin edilmez, bir strateji geliştirileceği kanaatindeyim. Seçim yapacağız derlerse muhalefete seçimden kaçmaz Her türlü seçime hazırız” açıklamasında bulundu. 

“SOSYLA MEDYAYA KARŞI BİLİNÇLİ OLMAK GEREKİYOR”
Sosyal medyaya yönelik bir soruyu yanıtlayan Dervişoğlu, “Sosyal medya düzenlemeleriyle ilgili TBMM’de yasa çıkarıldı. Twiter Türkiye’ye temsilci açmayı kabul etmiyoruz, birtakım kaygılar var. Yasal düzenlemeyle Türkiye’de temsilcilik açmayan kuruluşların kapanmasına kadar giden bir süreç var. Twiter, facebook, instagramın kapatılması gibi bir risk şu anda söz konusu değil ama tek adamlık yönetiminin izlerini taşıyan bu hükümetin bir gece yarısı ne yapacağını da kimse kestiremiyoruz. Gece yarıları bazen atamalar, yer değiştirmeleri yapılıyor. Türkiye gece yarısı kararnameleriyle anılan bir ülke haline geldi. Biz vatandaşın sesini kısacak, doğru haber alma hürriyetine zarar verecek her türlü adımın karşısında olacağız. Bizim ülkemizde olmayan bazı şeyler, sanki bizim ülkemizde olmuş gibi sosyal medyada paylaşılabiliyor, bunlara karşı bilinçli olmalıyız” dedi. 

“KAPSAMLI BİR İZMİR PROGRAMIMIZ OLACAK”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yakın zamanda kapsamlı bir İzmir programı  olacağını açıklayan Dervişoğlu, “Genel Başkanımızın İzmir programı var. Haftaya Karadeniz programı var. Bize, ‘Koltukları değil ayakkabıları eskiteceksiniz’ demişti, hepimizin ayakkabısı delik deşik oldu gezmekten. İl başarılı olduğu için ziyaret gecikmiş olabilir. Önümüzdeki hafta içinde köy mahalle ziyaretlerimiz başlayacak. Ben de ağır bir rahatsızlık geçirdim, ayın 10’unda çıktım sokağa. Çalışmalarımızı sürdürürüz. En yakın takvim içinde Genel Başkanımızın  İzmir ziyaretini gerçekleştireceğiz. Hava şartlarını da düşünün, herkesin sağlığını da önemsiyoruz. Kapsamlı bir İzmir programı gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 

“YANGINDA SORUMLULUK BAKANLIĞINDIR”
Orman yangınlarında sorumluluğun Bakanlıklarda olduğunu ifade eden Dervişoğlu, “Yangınlarda sorumluluk, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgi alanına girer. Yerleşim birimleri belediyelerin yetki sınırları içindedir. Belediyeler izin alırsa yangın uçağı kiralayabilirler ama bunların orman yangınında kullanılması izne tabidir. Bu yangınlarda belediyelerin itfaiye, arazözleri kullanılıyorsa uçakları neden kullanılmasın. Yangın çıkan yerlerdeki çoğu belediye Millet İttifakı belediye başkanları tarafından yönetiliyoruz. Geçmişte İzmir’de çıkan yangında da Büyükşehir Belediyesi olarak uçak müracaatında bulunmuştuk reddedilmiştir. Hükümet yangın bile olsa Millet İttifakı beledileriyle koordineli çalışmak istemiyor. Türk Milleti devletin gücünden emindir, emin olmadığı şey ise hükümetin niyetidir. Eskiden Türkiye afetler olmadan hazırlanırdı. Bu zamanda siyaset yapan bakanın sabah aynaya bakamaması lazım. Bakın Yunanistan’da adam istifa etti, Japonya’da olsaydı harakiri yapardı. Biz bunlara harakiri yapacak kadar Japon olsunlar demiyoruz ama istifa edecek kadar adam olsunlar” dedi. 

“ERDOĞAN’A RAKİP BELİRLEME İMKANI VERMEYECEĞİZ”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik konuşan Dervişoğlu, “İlan edilmiş tek aday var, o da kendi kendini ilan etmedi. Sayın Devlet Bahçeli, Sayın Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı olarak ilan etti, Cumhur İttifakının adayı belli. Millet İttifakı farklı bir ittifak. Biz her seçimin kendi şartları içinde ele alınmasını temin ederek bu ittifakı oluşturduk. İYİ Partinin şu ana kadar adaylığı açıklanmış, ya da söz konusu olan hiçbir kişiyle olumsuz beyanı söz konusu değildir. İstanbul ve Ankara belediye başkanları aday olursa İYİ parti buna karşıymış haberini nerden aldınız bilmiyorum, bizim böyle bir tavrımız yoktur. Kim Cumhurbaşkanı olmak istemez ki… Böyle bir hakkın yok sayılması mümkün değil. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı, açık ve net biçimde Millet İttifakı karar verirse olabileceğini ifade etti, saygı duyuyoruz ama Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine girmedik henüz. Girmeden Erdoğan’a rakip belirleme imkanı verecek kadar siyasi saflıktan da mustarip değiliz. Herkes sabredecek, ince eleyip, sık dokuyacağız. Genel Başkanımız, ‘Ben Türkiye’nin önünü açmak için şahsım olarak siyasi adımlar atmayacağım’ demişti. Bizim işimiz ülkenin önünü tıkamamak, açmak. Türkiye’nin önünün açılması, iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönmektir” açıklamasında bulundu. 

“MERKEZİ HÜKÜMET İZMİR’İ İHMAL EDİYOR”
Dervişoğlu, "İzmir’de ciddi bir trafik sıkıntısı var, bunun çözülmesi lazım. İzmir adımların atılmasında kendi kendisiyle mahkemeleşen bir kent olarak da biliniyor. Projelerin ortak akılla yaşama geçirilmesi lazım. İzmir bu zaman kadar yönetildiği gibi yönetiliyor. İzmir halkı daha fazlasını hak ediyor. Bu kent verdiklerinin karşılığını alabilen bir kent konumuna taşınmalı. Merkezi yönetim de İzmir’i ihmal ediyor. İzmir kendi imkânlarıyla doğru bir yolculuğu da sürdürmeye de devam ediyor. Ben hem hükümet hem de belediyeleri yaptıkları doğrular ve yanlışlar çerçevesinde değerlendiriyorum” diye konuştu.  İzmir’de siyasi üslubun sertleşmesinin hatırlatılmasının üzerine konuşan Devişoğlu, “İzmir’de İzmirce konuşulmalıdır” dedi.