Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Gaziemir Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nın ikinci bileşimi Başkan Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Meclis gündemine gelir gider artırımına yönelik ek bütçe önergesi geldi. Bu kapsamda 74. 219 bin TL’lik et bütçe ile Gaziemir Belediyesi 2022 Mali yılı gelir ve gider bütçesi 359.219 bin TL’ye yükseltilmiş oldu.

ATMACA'DAN "EVET" KOŞULU: AYNI ORANDA EMEKÇİLERİN MAAŞINI ARTIRIN

Önergeye ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Asgari ücrete yüzde 85 oranında zam yapıldı, belediye bütçemizde yaklaşık yüzde 83 artırılmış durumda. Biz yine emekçi kardeşlerimizin unutulduğunu, daha fazlasını hak ettiklerini düşünüyoruz, sizden söz istiyoruz, aynı oranda yüzde 83-85 oranında emekçi kardeşlerimize de artış talep ediyoruz. Bunun sözünü verirseniz evet oyu kullanacağız değilse çekimser kalacağız" açıklamasında bulundu.

DERİNSU: “YENİ MODAMIZ KOŞULLU OYLAMA”

CHP’li Meclis Üyesi İzel  Zenginobuz Derinsu, “ Yeni modamız koşullu oylama biz de CHP grubu olarak şunu talep ediyoruz eğer merkezi idareden gelen gelir payımızı yüzde yüz arttırıp, kesinti yapmayacaksanız, aldığımız mazottan KDV’yi indirecekseniz, çeşitli vergi indirimlerini bize de uygularsanız biz de söz veriyoruz bu ek bütçeyi çalışanlarımıza paylaştıracağız” dedi.

Bunun üzerine araya giren Başkan Halil Arda, “İhtiyacımız olan kamu arazilerini de bize tahsisi ederlerse hususunu da buraya ekleyelim” ifadelerini kullandı.

ÖZKARA:"MARABANIZ DEĞİLİM!"

Bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu ise komisyona katılmak istediğini ancak çağrılmadığını söyledi. Plan Bütçe Komisyonu İbrahim Özkara ise Çağlarsu'ya sert çıkarak "Ben sizin marabanız değilim" ifadelerini kullandı.

“PERSONEL GİDERLERİ ARTTI”

MHP’li Meclis Üyesi Aydın Kemahlı, Sağlık Bütçesinin neden bu denli arttığını sordu. Başkan Arda’dan bu hususta açıklama geldi. Arda “Sağlık bütçesindeki artışın nedeni ihale dosyalarının artması, bir engelli aracı almak istiyoruz olan  yetmiyor ve asgari ücretin artması dolayısıyla personel gideri de arttı, bu bütçenin büyük bir oranı zaten personel gideri” dedi.

ARDA: “BEN DE KORKUYORUM…”

AK Partili Meclis Üyesi Ali Gönen’den bu kadar kısa sürede bütçemiz bitti mi korkuyorum 2 ay sonra tekrar ek bütçe ile geleceksiniz çıkışı geldi. Bunun üzerine Başkan Arda’dan eleştirilere “Ben de korkuyorum, bu ülke savruluyor, önümüzü göremiyoruz” yanıtı geldi. Başkan Arda, Ali Bey Korkuyorum dediniz ben de korkuyorum 1-2 ay sonra ek bütçeye ihtiyaç olur mu olursa olur.  Bu ülke nereye gidiyor ben de bilmiyorum, savruluyor.  74 Milyonluk bütçenin 40 milyonu personel gideri. Bütçedeki elektik, su, mazot için ön gördüğümüz bütçe 6 ayda bitti. Ben personel ve elektrik parası ödeyemeyecek durumdayım, çünkü ödenek yok. Enflasyon oranında zam yapılması için bizim de o oranda gelirimiz artmalı, bizim akaryakıt, elektrik su, personel, Fen İşleri giderlerimiz artıyor,  engellilerin taşınacağı araç yok” diye konuştu.

“BEN BELEDİYENİN MALINI KORUYORUM”

Başkan Arda Belediye’nin malını korumaya çalıştığını kaydetti. Arda, Orada bina satış geliri diyor ben dedim ki belediyemizin bir tane dairesini satalım, takdir komisyonu   değerini  685 bin lira belirlemiş, takdir komisyonuna karışamıyorsunuz, ihaleye çıktık biri 690 diğeri 695 dedi. 690 bin lira veren çekildi 695 bin lira veren kazandı ama  ben de bu ihaleyi onaylamadım. Gaziemir Belediyesinin malının 695 bin TL’ye satılmasına ben razı olmadım, adam dava açtı ve kazandı. Biz istinafa götürdük oy birliğiyle istinaf Gaziemir Belediye Başkanı haklı diye karar verdi, o daire şu an 3 milyon kamunun malını koruyan belediye başkanı ama sürekli sosyal medyadan hakaret. Gelir kadar personele verelim nasıl olacak bu gider var ama karşılığında para yok gelir yok. Biz personele yüzde 15 vermişiz Uğur Bey diyor Menderes yüzde 50 verdi onlar sıfırdan yüzde 50 verdi. Biz yüzde 35’ten 15 verdik biz toplu sözleşme olmadan,  olmayan bir rakamı hesapladık ve verdik. Yeterli mi asla değil. Çalışanlar da sıkıntı da keşke ülke bu durumda olmasa, ekonomik sıkıntı olmasa, enflasyon olmasa ve keşke işçimiz de memur da aldığı maaşla geçine bilse. Bu belediye iş yapan esnafın parasını da günü gününe ödemek için çalışıyoruz her gün her gün hesap yapıyorum, günü gelmeden toplu sözleşmeyi revize edecek yine benim” ifadelerini kullandı.
 

ATMACA: "PERSONEL GİDERLERİMİZ NEDEN ARTMIYOR"

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili Uğur İnan Atmaca, "Bütçe gelir ve giderden oluştuğuna göre bütçemiz yüzde 83 oranında arttıysa personel giderlerimiz neden aynı oranda artmıyor ben bunu soruyorum. Yoksa ücret artışı çözüm müdür değil midir değil, şu an elimizde bu enstrüman var, biz bu mecliste muhalefetiz, bizim aramızda Bakan arkadaşımız da yok. Bizim bunları söylememizden doğal bir şey olamaz. Belediyeye ait dairenin satılmasını engellemeniz de doğru bir iş, bu anlamda da tebrik ediyorum. Daha önce Kırıkkaya'da Gaziemir'in gözbebeği arsanız vardı, burası belediye tarihinde olmayan şekilde icradan satıldı. Belediye kanunu icradan satılamaz belediye malı diyor, neden o zaman aynı hassasiyeti göstermediniz, keşke o dönemde de bunu yapsaydınız, sizi alkışlasaydık. Gelirim yok diyorsunuz, mazeret makamında değilsiniz. Ali Engin belediye gelirini artırmak için yat limanı yapıyor, kentsel dönüşüm yapıyor, Bornova Belediyesi asfalt tesisi kurdu, asfaltın fazlasını satmak için meclis kararı da aldı. Bunların bizden ne farkı var? Karavanlarla ilgili bir önerge getirdik, dilek temenni olarak aldılar. Karavan turizminin ciddi getirisi var" diye konuştu. 

"PAZARCILAR TEDİRGİN"

Atmaca pazarcıların kendisine ulaştığını kaydederek, "Gaziemir'de 140 bin lira ödememek için terk ettiğiniz alan var. Ufkunuzu geliştirin, proje geliştirin bu bir vizyon. Pazarcı arkadaşlar bana ulaştı; pazar yeri için tahsis edilen yer için pazarcılar tedirgin. Halkın ve pazarcının talepleri yerine getirilmiyor diyorlar. Aktepe Pazar yeri için kapalı pazar yeri vadiniz var. Sarnıç'ta tahsis yapılmadı diyelim peki Aktepe" dedi. Atmaca alan için Cemevi çağrısında bulundu. 

"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YOL ALINAMADI"

Atmaca eleştirilerine devam ederek, "Bugüne kadar kimsenin marabası olmadık, rüştümüzü ispat ettik, sizin kendi önergeleriniz bu meclisten geçmedi. Biz bu sözü zaten üzerimize alınmıyoruz ama meclise söylenmiş hakaret olarak kabul ediyor sizi özür dilemeye davet ediyoruz. Sarnıç'a hizmet etmediğinizi Sarnıçlılar söylüyor. Sarnıç Toplum Merkezi'nin olduğu sokakta yollar çok kötü. Vatandaşımızın sesine kulak verin, sosyal medyanıza yapılan olumsuz yorumları silmeyin. Aktepe Emrez suç duyurumuzdan sonra ikinci ada ihale yoluyla verildi demek ki verilebiliyormuş. Bizim önerdiğimiz şey Bayraklı'da Dilber apartmanında gerçekleşti, halkın kooperatifi, vatandaşlarımızın eliyle dönüşüm gerçekleştirilsin. Kentsel dönüşümde yol alınabilmiş değil" ifadelerini kullandı. 

ARDA: “GAZİEMİR’DE YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”
Eleştirilere cevap veren Başkan Halil Arda, “Elbette sorunları dile getireceksiniz, bizim gözümüzden kaçabilir iftira olmadığı süre sorun yok, savunma sanayi halkın karnını doyurmuyor. Buca Metrosu diyorsunuz ama otoyolları 21 B ile kapalı kapılar ardında açık ihale yapmadan veriyorsunuz. Sonra da Büyükşehir hakkında konuşuyorsunuz, çıkmışız meydan da kendimizi anlatmışız,  İl Başkanımız ’da bir ironi yapmış orada Gaziemir’de yapacak çok işimiz var” dedi. 


Başkan Arda konuşmasını şöyle sürdürdü; 


“ÇEYREK ALTINDAN ÇEYREK KARPUZA…”
Ali Bacan bu ülkeye umut oluyor, Ahmet Davutoğlu bu ülkeye umut oluyor ama CHP olamıyor diye yazan Levent Çağlarsu ve bunu yazdığında CHP’li bir üye sonra kendisi hakkında disiplin açıldı partiden atılacak o da istifa etti. Ben sizin marabanız değilim diyor Faşist Ağa benzetmesi yapacaksın ben de sana maraba diyeceğim herkesi tenzih ederim ama bu lafın sizlerle ne alakası var o maraba lafının ne demek olduğunu herkes biliyor. CHP’den ihraç edilmiş bunu da çıkaramıyor içinden bu meclis İzmir’de en uzun süren meclis şu an tüm basın mensupları izliyor, lütfen bitirin İzmir’de böyle uzun süren bir meclis yok, çok sabırlısınız, nasıl bekliyorsunuz diyorlar. Ama burada demokrasi yok deniyor, 10 dakika konuşup Çağlarsu gidiyor, hayır bekleyeceksiniz burada, bir soru sorduysanız cevabını sonuna kadar bekleyeceksiniz.  30 bin kişi oy vermemiş elbette aleyhimize konuşan olacak. Uğur Bey mesaj okuyor, ben de okuyayım, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Kamil Özcan, ‘bu yapılan haksızlıktı, koyu bir reisçi olarak yanında oldum ama artık arkasında durup savunamıyorum’ diyor, bir vatandaş da  ‘paraya sıfır eklenmiş ekmek döner 3 TL  değil 35 TL, bilet 45 TL değil 450 TL, ev kirası 600 TL değil 6 bin lira paraya bir sıfır eklenmiş’ diyor. Mesaj okursak sabaha kadar okuruz. ‘Ben kafamda alacağım şeyi bin tane hesap yapmadan almak istiyorum’ diyor vatandaş, biz düğüne giderken çeyrek altın takardık şimdi eve çeyrek karpuz götürüyoruz, çeyrek altından çeyrek karpuza geldik. 


“NEDEN BERGAMA BELEDİYESİ’NDEN ÖRNEK VERMİYOR SUNUZ?
Ek bütçe neden yapılır ihtiyaç var biz işimizi iyi yapıyoruz. Narlıdere Belediyesi’ni örnek veriyorsunuz 5.’ye CHP yönetiyor, burası da 3.’ye CHP ile yönetiliyor. CHP’li belediyelerden örnek vermeniz elbette sevindirici  ama Bergama Belediyesi’nden örnek verin sata sata bitiremediği arazilerden örnek verin. Sarnıç’a hizmet yok nasıl yok otobüs güzergahı,  yollar, Sarnıç Toplum Merkezi, spor merkezi, Porta 3 kafe bunların hepsi Sarnıçlılara yapıldı. Vatan Caddesi’nin yapımı, Bayrak Caddesi yapımına başlayacağız. 23 yıldır Sarnıç’a çivi çakılmadı ama nedense onlar hala CHP’ye oy vermeye devam ediyor. Orada aleyhimize yazan insanlar Sarnıç halkının tamamını yansıtmıyor. Sarnıçlılar bizi çok iyi takip ediyor. Köprüde aylardır TEDAŞ’ı bekliyoruz, yolun ortasında trafo direği var 2 yıldır kaldırtamadık. TEDAŞ işini bitirip gitsin orası da hal olacak.


“DOĞRU DÜRÜST BİR ŞEKİLDE BU BELEDİYEYİ YÖNETİYORUZ”
Aktepe Pazar yerinde 3 defa Pazar açmayanın hakkı iptal ediliyor adam 13 kez açmamız encümende hakkı iptal edilmiş. Pazarcılar Odasında kaydı da yok. Diyor ki benim hakkım var yok sayıyorsunuz iyi de kardeşinin hakkı var orada, onu neden yok saymıyoruz? Yarın kura çekimi var ve katılacak, diğerinin pazarcılıkla ilgisi yok ama siz burada adamın hakkını yemişiz gibi konuşuyorsunuz. Perşembe günü encümende iptal ettiklerimiz var. Yeni müracaatta oda kaydı ve kriteri tutanlar yerini alacak. Bana köşe başını istemek için geliyorlar hayır diyorum, kimseye ayrıcalık yok. O torbadan yarın 13.30’da ne çıkıyorsa hakkına razı olacak, doğru dürüst adaletli bir şekilde bu belediyeyi yönetiyoruz yönetmeye devam edeceğiz, rahatsız oluyorsunuz olmaya devam edeceksiniz.


“10 MİLYON TASARRUF ELDE ETTİK…”
Sarnıç Toplum Merkezinde özel eğitim uzmanı, psikolog, okul öncesi öğretmenleri gelin dinleyin, orada ne yapıyoruz gelin bakın. 2 günde bir Sarnıç’tayım sorunları çok iyi biliyorum. Hükümetten isteklerimiz var siz bana orayı tahsis edin bakalım Pazar yeri yapıyor muyuz yapmıyor muyuz? Gaziemir Belediyesi iyi yönetiliyor. AK Parti’ye oy veren insanların çoğunluğu seçimlerde CHP’ye oy vereceğini söylüyor. Eski ilçe başkanının 2-3 akşamda bir Porta’da sosyal bir proje sizin de bir teşekkür etmeniz bu kadar mı zor çivi çakmadı demek insafsızlık. 19 tane çöp kamyonu çivi değil mi iyi ki almışız şu an bedeli 30 Milyonu geçiyor alamıyoruz 3 yıldır taksit ödedik 1 yıl kaldı o taksit şu an ki ekonomiden dolayı çereze dönüştü ve kamyonları aldık 10 milyon tasarruf oldu. 


“HESABI DOĞRU, DÜZGÜN, DÜRÜST İNSANLAR VERİRİ”
Çarşı Meydanında çivi çakılmadı diyorsunuz,  İl Başkanımızın dediği gibi doğru düzgün, dürüst insanlar verir hesabı , ben kararı kendim  aldım yapmayın dediler, provokasyon olur, saldırı olabilir, biri çıkar bir şey söyler dediler ben olsun dedim. Biz çıktık yaptıklarımızı anlattık hepsini anlatmadık. Levent Çağlarsu kimse yoktu diyor nasıl yok bin sandalye biz getirdik etraftaki kahveler hariç, isterse 10 kişi olsun bir belediye başkanı çıkmış halkına hesap veriyor. Hakaret ederseniz, yorumlar silinir, ama insan gibi eleştiri yapılmış onlar duruyor. 


“İNSANLAR BİZİ TANIDIKÇA GÜVENLERİ ARTIYOR”
Vatan Caddesi’ne sorun ben tek başıma gidip dolaşıyorum gidin sorun sayısını söyleyemezler. İZSU’dan, TEDAŞ’tan gecikme var, bayram girdi araya, geçen hafta işçilerden corona olan vardı. Ben geçen gün söyledim seçim de biz burada ne konuşacağız dedim çünkü beni çok iyi tanıyorlar ben şunları yapacağım, ben başkanım demeyeceğim herkes ne yaptığımızı biliyor. Desteklemeyenin de canı sağ olsun, onlarla da köprüleri hiç atmadık. İnsanlar bizi tanıdıkça güvenleri artıyor bize, hiç ayrımız gayrımız yok, kimseyi ayırt etmiyoruz, görevimizi layıkıyla yapıyoruz, vicdanımız rahat. Ben halkın teveccühünü sokakta görüyorum.