Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan maske fiyatları yüzünden eczacıların hak etmedikleri hakaretlere maruz kaldıklarını söyledi. Maskelerin yüzde 10 – 15 karla satıldığını, maske bulmanın çok zor olduğunu ifade eden Sayılkan, önceden 50 kuruşa eczanelere verilen maskelerin bugün depolar ve aracı kurumlar tarafından 3 lira 40 kuruşa verildiğini dile getirdi.

BİZİM HİÇ ALAKAMIZ YOK!
Eczacılar fırsatçı gibi bir algı yaratmanın doğru olmadığına da dikkat çekerek, “Eczacı arkadaşlarım vatandaşlardan hak etmedikleri tepki gördüklerini, 3 ya da 4 liradan maske fiyatı söylediklerinde hakarete varan ağır eleştiri aldıklarını söylüyorlar. Burada olayla ilgili hiç alakası olmayan kesimlerden bir tanesi eczacılardır. Çünkü bundan 6 ay önce tanesi 50 kuruş olan maske fiyatları nasıl oldu da bize gelişi 3 lira 40 kuruşa çıktı, bunun araştırılması gerekiyor. Bize bunu tedarik eden depolar, aracı firmalar bize kaç paraya veriyorsa, eczacı arkadaşlarımız da onun üzerine yüzde 10 – 15 gibi bir kar koyup satıyorlar. Giderlerinin karşılanması gereken bir işletme var sonuç itibariyle. Çok düşük karla satıyorlar. 3 lira 40 kuruşa aldıkları bir maskeyi 4 liraya satıyorlar. Bunun da altında satılma şansı yok. 3 lira 40 kuruşa aldıkları maskeyi 1 liraya verme şansları yok. Burada ‘eczacılar fırsatçı, maske stokçusu’ gibi bir algı yaratmak doğru değil. Bizler ne yaşadığımızı net olarak biliyoruz. O maskeyi bulmakta ne kadar zorluk çekiyoruz, maskeyi kaç paralara kadar alabiliyoruz, bunları en iyi biz biliyoruz” dedi.

“SIFIR KARLA SATMAYI TAAHHÜT EDİYORUM”
Eczanelerin maske bulmakta sıkıntı çektiğini dile getiren İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan uygun fiyatlı maske tedariği ile sıfır karla maske satışını taahhüt etti. Üretilen maskelerin nerede olduğunu soran Sayılkan, “Haberlerde sürekli merdiven altı maske üreticilere baskın yapıldığını görüyoruz. Maskelere el konuyor. Herkes işi gücü bırakmış, bütün tekstilciler, penyeciler, halk eğitimleri, belediyeler maske dikiyor. Biz ise hala maske bulamıyoruz. Burada bir sıkıntı var. Ben de diyorum ki, bunu bize uygun fiyatlı birisi buldun. Sıfır karla satmayı ben taahhüt ediyorum. Bize 1 liraya versinler, 1 liradan satalım” dedi.

“BEN TÜM ECZACILARA KEFİLİM”
Eczacılara hakaret edenlere sert tepki gösteren Sayılkan, “Eczacılara gelip, ‘Şerefsizler, üç kağıtçılar, fırsatçılar, bu zor dönemde fahiş fiyatla satıyorsunuz, çok kar koyuyorsunuz’ diye hakaret edenler var. Oysa eczacının böyle bir dönemde 1 liraya alıp 4 – 5 liraya satması gibi normal olmayan bir gelişme mümkün değil. Hiçbir eczacı böyle bir şeyin içine girmez. İnsanlar eczanelere güvendiği için maskeleri eczanelerden almak istiyorlar. ‘Daha sağlıklı, daha steril maske alırım, daha hijyenik ortamda maske alırım’ diyerek eczanelere geliyorlar. Bu güven duygusuyla gelen insanlara da 2 misli fiyatla hiçbir eczacı arkadaşım satış yapmaz. Ben hepsine kefilim” dedi.