GÜNDEME BAKIŞ – İzmir başkanlar kurulu Ankara’ya çıkarma yaptı. Kurul üyeleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı acil kamulaştırma kararıyla gündeme gelen kentin turistlik ilçesi Çeşme ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la görüştü.

SUSAM GÜNDEME BAKIŞ’A ANLATTI
AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ, Mahmut Atilla Kaya ve Cemal Bekle’nin de katıldığı toplantıyla ilgili konuşan Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Mehmet Ali Susam, “Yararlı bir görüşme oldu. Bizim talebimiz yıllardır korunan Çeşme Yarımadasının turizm açısından da hem İzmir hem ülke içini iyi bir noktada olması gerektiğini ifade ettik. Yarımada korunarak gelişmeli. Bunda hem fikiriz. Bakan Bey’den projelendirme sürecinde yerel yönetimlerin, STK’ların, İzmirlilerin hassasiyetlerini dikkate alınmasını ve sürece dahil edilmesi gerektiğini ifade ettik. Bakan Bey de bizimle aynı görüşte olduğu özellikle vurguladı. Toplantıda alanın ne olduğunu ve nasıl bir vizyonu olduğunu anlattı. Kamuoyunda dolaşan projeyle ve konuşanlarla bakanlığın hiçbir ilgisinin olmadığını ifade etti. Yapılacak projenin önemli bir bölümünün hazine arazi üzerinde oluşturulacağı belirtti.  

SEMPOZYUM YAPILACAK
Susam, konuyla ilgili bir sempozyum düzenleyeceklerini belirterek, “Bakan Mehmet Nuri Ersoy İzmirlilerin görüşlerini alarak ilerleyeceklerini söyledi. Uygun zamanda bir sempozyum düzenleyeceğiz. Bilimsel bir tartışmayla konuyu ele alacağız” dedi.

İŞLER’DEN DESTEK! PİYANGO VURDU!
Toplantıda projeyle ilgili bütün detayların konuşulduğuna değinen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler “İzmir'e piyango vurdu. İzmir'in köprüden önceki son çıkışı... İzmir büyük bir şansı yakalıyor" diye konuştu. 

AĞAÇ BOYUNU GEÇMEYEN BİNALAR
Çeşme Yarımadası'nın bütün İzmirliler için çok önemli olduğuna değinen İşler, projede açıklanan alanların kıraç, bozkır olduğunun, bölgenin doğasına bir zararın söz konusu olmadığının altını çizdi. Projede golf ve futbol sahalarının, ünlü şeflerin kuracağı restoranların, yat limanlarının olduğuna işaret eden İşler, agro turizmin yapılması planlanan alanların ise korunduğunu vurguladı. Kamulaştırılacak alanlarda mülk sahiplerinin kesinlikle mağdur olmayacağının altını çizen İşler, "Bu projede ağaç boyunu geçmeyecek yapılar olacak. Yağmur suyu toplanacak. Enerjinin de bir kısmının güneşten karşılanması bekleniyor. Tamamıyla çevreci ve yeşille barışık bir proje... Projede inşaat yoğunluğu toplam alan içinde yüzde 10'u geçmeyecek. Türk turizminde bugüne kadar olmayan bir model." diye konuştu.

BU PROJE ÇEŞME’Yİ KIŞ UYKUSUNDAN UYANDIRACAK!
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de projeye inandığını ve ikna olduğunu aktardı.  Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un projeye odaklandığını belirten Demir, bu çalışmanın sadece Ege değil, Avrupa projesi gibi gözüktüğünü ifade etti.  Projede Cannes ve Nice'ten esintiler olduğuna işaret eden Demir, "Festivaller, sinemalar, moda yarışmaları gibi etkinlikler de var. Projenin içinde her şey var. Çeşme sadece yaz turizmiyle öne çıkıyordu. Burada amaç turizmi 12 aya yaymak. Bu projeyle Çeşme kış uykusundan uyanacak." değerlendirmesinde bulundu.

KİMLER KATILDI?
AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ, Mahmut Atilla Kaya, Cemal Bekle, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Mehmet Ali Susam, Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Mehmet Ali Susam, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Küçükyurt, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, ETİK Başkanı Mehmet İşler, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Fadıl Sivri katıldı. 

PROJENİN DETAYLARI!

100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM YARATACAK

İşte Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıkladığı Ege Turizm Merkezi – Çeşme Projesi'nin detayları şöyle:

– 20 adet golf sahası, futbol turnuvaları için sahalar, olimpik sporlar için tesisler yapılacak.

– Ege'nin en büyük müzesi, sahne sanatları ve güzel sanatlar için kültür merkezleri, özel galeriyle sergi salonları inşa edilecek.

– Agro, ekstrem, macera ve doğa sporları alanları ile tema park ve film stüdyoları olacak.

– Fuar alanları, sağlık turizmine yönelik tesisler, hastaneler, termal merkez hayata geçirilecek.

– Yapılar düşük yoğunlukta ve yatay mimaride olacak.

– Projede geri dönüşüm ve sıfır atık sistemi kurulacak.

– En az 100 bin yabancı dil bilen kişi istihdam edilecek.

– Proje otoyolun üst ve altında olmak üzere iki bölgede geliştirilecek.

– Otobanın üst tarafından personel lojmanları, teknik ve sosyal altyapı alanları ile sağlık alanları üst tarafından ise turizm tesisleri yer alacak.