GÜNDEME BAKIŞ – Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, koronavirüsle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Çetin, “Yaz aylarında bu virüs etkisiz hale gelmeyecek. Ben bunu geçtiğimiz günlerde de ifade etmiştim. Dün Amerika’dan açıklama geldi ve benim söylediğimin aynısını söylediler. Ben haklı çıktım. Türkiye; İspanya ve İran gibi olacak, dünyayı etkisi altına alan bu virüsten nasibini alacak. Bu virüs korkunç derecede mutasyona uğruyor. Çok tehlikeli bir virüs türü ile karşı karşıyayız’’ dedi.

GENÇLERDE VE ÇOCUKLARDA OLMAZ AÇIKLAMASI YANLIŞ!
Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemizde yoğun vakaların nerede olduğu açıklanmıyor. Yoğun vakaların olduğu il ve ilçelerin açıklanması lazım, hem de bir an önce açıklanması lazım. Bakan sadece ‘Türkiye’nin genelinde var’ dedi. Halbuki en başta, 15 – 20 gün önce bu salgın ülkemizde başladığında Amerika’nın, Avrupa’nın yaptığı gibi nokta nokta açıklama yapılsaydı, vatandaşlar da ona göre tedbir alırdı. Bu durumun panik yaratmakla bir alakası yok. Gerçek söylenmeli, insanlar korksun, korkmanın bir sakıncası yok ki. Bakın ne oluyor, insanlar rehavete kapılıyor. İran’da da aynı şey yapıldı. Kriz ve ekonomi denilerek vakalar saklandı. Sonrasında ise bir anda patladı. Buna ilaveten dünyanın yaptığı diğer bir yanlış ise ‘Gençlerde olmaz, çocuklarda olmaz’’ açıklamalarıydı. Bunlar çok talihsiz açıklamalar, bunu bizim ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülke yaptı. Kimin bağışıklık sisteminin güçlü, kimin bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu genelleyemezsiniz ki, günümüzde bunun ölçüsü yok. Çünkü dünyada gıda kıtlığı var. Gıdalarla oynanıyor, gıdalar içinde vitamin, mineral barındırmayabiliyor, topraklar yaşlandı. Dolayısıyla da 5 yaşındaki çocuğun da bağışıklık sistemi değişik sebeplerle zayıf olabilir. 80 yaşındaki adamın bağışıklık sistemi ise çok güçlü olabilir. Biz bunu bilemeyiz. Dünyanın bu tür genellemeler yapmasını yanlış buluyorum’’ dedi.

BİYOLOGLAR DİNLENMELİ!
‘’Bu süreçte özellikle biyologlar dinlenmeli’’ diyen Prof. Çetin,‘’Tıbbı kısmı doktorların, virüsün ekolojisi ve dünya üzerindeki dağılımı, ekosistemdeki yerini biyologların anlatması gerekiyor. Dünyanın ekosistemini takip eden, dünyadaki bütün canlıları takip eden, dünyanın ekosistemi ile insanlık arasındaki bağı kuran biyologların dinlenmesi lazım. Dünyada ise sadece ekonomistler konuşuyor. Halbuki dünyanın ekolojik ekonomiye geçmesi gerekiyor. Ben bundan 2 yıl önce günümüz için yeni virüs ve bakterilerin çıkabileceğini vurgulamıştım’’ dedi.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ!
Virüsün mutasyona uğradığını vurgulayan Prof. Dr. Çetin, ‘’Bu virüs insanın akciğer, karaciğer, ince bağırsaklarını tutuyor. Ayrıca insan dışkısında da tespit edildi. Dışkı vasıtasıyla da yayılıyor. Bu da korkunç bir şey, zaten birçok vakada ishal meydana getiriyor. Bugüne kadar gördüğümüz virüsler içerisinde en tehlikesi bu virüstür. Çok tehlikeli bir şekilde mutasyona uğruyor. Önümüzü göremiyoruz. Bir müddet göremeyeceğiz’’ dedi.

BİREYSEL HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINMALI
“Aşı 1 – 2 yıldan önce mümkün değil. Virüsün bugünkü yapısına uygun aşı bulunsa bile, o aşı piyasaya çıkana kadar virüs kaçıncı mutasyonunu yapacak’’ diyen Prof. Dr. Çetin,‘’Bu virüsün yaylımının engellenmesi için sokağa çıkmamaktan tutun, bireysel olarak da herkes her türlü önlemi almak zorunda. Bu virüs kırıp geçecek” dedi.