GÜNDEME BAKIŞ – Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin’in koronavirüs ile ilgili yaptığı açıklamalar üniversitede rahatsızlık yarattı.Üniversiteden yapılan açıklamada Çetin’in sözlerinin halkı korku ve paniğe sevk edilecek türden olduğu savunuldu.  Gündeme Bakış’a da birbirinden açıklamalar yapan Çetin’in sözleri yüzlerce kişi tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı.

DEÜ FEN FAKÜLTESİ DEKANLIĞI’NDAN YAPILAN AÇIKLAMA
OEÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin’in bazı basın yayın organlarında yer alan (COVİD 19) salgınına ilişkin sağduyudan uzak, vatandaşlarımızı korku ve paniğe sevk edecek talihsiz ifadeleri nedeniyle fakültemiz tarafından açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; uzmanlık alanı olmayan ve kesin yargılar içeren açıklamalarda bulunmak ya da kamuoyunun zihnini karıştırıcı bilgileri paylaşmak, sorumluluk sahibi bir bilim insanından beklenen davranış değildir. Bu bağlamda Sayın Çetin’in, virüsün milyarlarca kişiyi etkileyerek büyük kayıplara neden olacağını, insanların bağışıklık kazanamayacağına, aşının bulunamayacağına, biyologların ciddiye alınmadığına, bir takım güçlerin bazı şeyleri sakladığına ve dinsel öğretinin çöktüğüne ilişkin akıl almaz sözleri son derece yanlıştır.

Sonuçta gerçek bilim insanı önyargılarla hareket etmemeli, duygusal çıkmazlarını araştırmalarına yansıtmamalı ve insanlığı ilgilendiren konularda da peşinen hüküm kurmamalıdır.

Fakülte yönetimi olarak bizler; kurumsal ilkelerimiz gereği mensuplarımızın mantık sınırları içinde kalan her fikrine saygı duyar; bunları ifade etmelerinden de rahatsızlık duymayız. Ancak adı geçen adı geçen öğretim üyesinin yaptığı açıklamaların vatandaşlarımızın kaygısını körüklemekten başka bir amaca hizmet etmediğine inanmaktayız. Bunun yanı sıra, fakülte mensuplarımızın sansasyonel haberler ile değil; yaptıkları bilimsel araştırma ve öğretim faaliyetlerindeki çalışmalarıyla ön plana çıkması gerektiğini düşünmekteyiz.

Geçmiş dönemlerde de benzer çıkışlar yapan ve bu nedenle kınama cezası alan öğretim üyesi hakkında; sorumsuzca verdiği beyanlar, halkımızı korku ve paniğe sevk edecek çağrışımlarda bulunması sebebiyle yasal süreç başlatacağımızı belirtmek istiyoruz.