Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclisi son oturumunda çıkan "Karar yeter sayısı" ve "Usul" tartışmalarının ardından meclis salonunu terk eden Cumhur İttifakı grubu, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nda yaşananlara ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamaya AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, AK Parti Büyükşehir Meclis Üyeleri Fırat Eroğlu, Dilek Yıldız Büyükdağ, Hıdır Alptekin, Galip Atar katıldı.

GÖRMEZDEN GELİYORLAR

Cumhur İttifakı grubu adına konuşan Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Şehri yönetenlerin şehir yönetemediği gibi meclisi de nasıl yönetemediklerini anlatacağım. Biz seçilmiş meclis üyeleriyiz, İzmirli hemşerilerimiz bize muhalefet görevi, Millet İttifakına da bu şehri yönetme ve şehrin sorunlarını giderme görevi verdi. Biz, gerek mecliste gerek diğer platformlarda şehrin ve hemşerilerimizin sorunlarının çözümüne ilişkin açıklamalar yapıyoruz. Yapmış olduğumuz muhalefetle İzmir'deki sorunlara parmak bastığımız görülüyor. Ne yazık ki bizim muhalefetimizi bu şehri yöneten başta Soyer olmak üzere CHP ve ittifak ortakları görmezden geliyorlar. Bunun en bariz örneğini Eylül ayının üçüncü meclis oturumunda net olarak gördük. Biz mecliste yapılan oylamalarının yüzde 95'ine oybirliği verdik. Yani Cumhur İttifakı olarak mecliste karar alınması noktasında engel ortaya koyma amacımız olmadı, olamaz" açıklamasında bulundu. 

"SADECE HUZUR HAKKI İÇİN GELİYORLAR"

Hızal CHP Grubu tarafından meclise saygısızlık yapıldığını savunarak, "O mecliste çoğunluk olan, iktidar olan, bu şehri yönetmek adına İzmirlilerin oylarını alan CHP ve İYİ Parti grubu mecliste karar alabilme yeterliliğine dahi sahip olamıyorlar. Çünkü meclis grubu içinde, meclis oturumunun açılmasının hemen ardından sadece huzur hakkı almak amacıyla imzasını atıp meclisi terk eden meclis üyeleri var. Biz bunu dün net olarak gördük. CHP grubunun salonu terk etmesinden dolayı belediye tarihinde görülmemiş bir hadise yaşandı, mecliste karar alınmadı. Sonrasında telaşla, meclise saygısızlık yaparak meclisten ayrılan meclis üyelerini arayarak tekrar çağırdılar. Bu son dönemlerde sıklıkla karşılaştığımız  bir durum. Bu saygısızlık" ifadelerini kullandı.

"USULÜNE UYMAYAN MECLİSTE KARAR ALINMAZ"

Hızal açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Mecliste görüşmeler esnasında karar alma noktasında baktık ki meclis karar yeter sayısının olmadığını gördük, kendileri de gördüler. Dolayısıyla bu sayı yoksa karar alınamaz. Meclis çalışma yönetmeliği ve belediye kanunun çok açık. Karar yeter sayısı yoksa meclis tatil edilir. Dün 1 saatlik ara olduğunu iddia ettikleri ama yönetmelikte tatil olan aranın ardından yeniden meclisin toplanması için usul vardır. Meclis gündeminin ilan edilmesi gerekir. Bu usulü yöntemlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Usulüne uygun olmayan mecliste karar alınamaz, biz bunları söyledik ve meclisten ayrıldık. Çünkü toplanmayan bir meclis. Ne yazık ki bunları görmezden gelip meclis toplanmış gibi bir takım kararlar alındı. Bu kararlar hukuki değil. Biz hukuki olarak başvurumuzu yapacağız ama bu yaşanan hadiselerin, hukuki, olmayan kararların, usulüne uygun toplanmayan meclislerin müsebbibi CHP. 121 kişilik meclis grubunu dahi toplayamayan, 45 kişi karar yeter sayısını dahi toplayamayan bir gruptan bahsediyoruz. Ve bu CHP ülkeyi yönetmekten bahsediyor, demokrasi havariliği sözcükleri kullanıyorlar, bunlar sözle olmaz. Demokratik bir yönetim özde olur, bunu bütün olarak gösterirsiniz.

"CHP GRUBUNA HAKİM OLAMIYOR"

Biz bugüne kadar meclis oturumlarında ve tüm meclislerde uzlaşı içinde hareket etmeye özen gösterdik. Bizim uzlaşı içinde hareket etmemizden rahatsızlık duyan CHP'li meclis üyeleri var. Bizim mecliste bazı kararları oybirliğiyle geçirmememizden rahatsız olan meclis üyeleri var. Tüm bu tartışmaların  temel sebeplerinden biri de bu. Onlar ne kadar rahatsız olursa olsunlar biz İzmir menfaatine olan her konuda uzlaşı içinde olmaya devam edeceğiz. Bunu hukuksal çerçevede İzmirlinin haklarını koruyarak yapacağız. Mecliste terbiye sınırlarını aşacak meclis üyeleri yarın da olacak. Bizim içimizi actan demokrasi ve üsluptan bahsedip kendi grubuna hakim  olmayan, grubunu yönetemeyen CHP belediyeyi, kenti nasıl yönetecek.

"RAHATLARI BOZULDU"

Hafta sonu münasebetiyle CHP'li birçok meclis üyesi başka yerlere gitti ve sonrasında gelmek zorunda kaldılar. O meclis üyelerinin rahatlarının bozulmasından dolayı da gerginlik oldu. Dün bizim karar yeter sayısı noktasındaki itirazımızdan sonra meclisin ikinci, defa toplanmasında usule aykırı hareket edildi, usul olarak doğru değildir. Dün mecliste alınan kararlar hukuki değildir, biz yargı yoluna başvuracağız. Meclisin  çalışmasının  önündeki en büyük engel o mecliste iktidar olan ve bu şehri yönettiğini iddia eden ama 3,5 yılda hiçbir sorunu çözmeyen CHP ve ittifak ortakları meclis üyeleridir. Onların engellemelerine, uzlaşı kültüründen uzak tutumlarına rağmen biz yine o meclise gidip İzmirlilerin hakkını korumaya devam edeceğiz.

"121 MECLİS ÜYELERİNDEN 30'U MECLİSE GELDİ"

CHP'nin İzmir'de kontrolü yitirdiğini öne süren Hızal, "121 meclis üyesi bulunan CHP grubundan mecliste sadece 30 meclis üyesi vardı; tatile gidilen 1 saatte tüm meclis üyelerini aramalarına rağmen meclis üye sayılarını 50'ye tamamlayabildiler ve bunların içinde belediye başkanları da vardı. Sonra da bizim arkamızdan meclisi kilitleme çabası içindeler gibi açıklama yapacaklar. Biz dün meclisin sonuna kadar orada bulunduk. İzmir'de CHP kontrolünü yitirdi" ifadelerini kullandı. 

"KÜFÜR VE HAKARETLERE MARUZ KALDIK"

Hızal, “Gerginliklerin temel sebebi bizim sorunlarını dile getirdiğimiz ve bu sorunların giderilmediğini söylememiz. CHP'nin İzmir'in sorunlarını konuşmaktan çekinmesinin sonucu. Biz mecliste kokuyu, ulaşımı, körfezi konuşuyoruz. Bu sorunları çözmesi gerekenler bize arkadan laf atan meclis üyelerinin ve belediyenin çözmesi gerekiyor. Bunların çözülmediğini gören CHP grubu bunların konuşulmasından rahatsızlık duydukları için bu gerginlikler çıkıyor. Meclisi yöneten müdahalelere eşitlikçi davranmak zorunda. Bizim hiçbir arkadaşımız kimsenin üstüne yürümedi, sadece bize edilen hakaret ve küfürlere tepki koydu. Biz çok ağır hakaret ve küfürlerle karşılaştık. Bu küfürlerden CHP grubu içinde bile rahatsızlık duyanları biliyoruz. CHP grubunda bazı meclis üyelerinin bizim diyalog içinde olmamızdan rahatsızlık duyması, bizim eleştirilerimizden rahatsızlık duymasında kaynaklanıyor.

ŞAHİN: "YAŞANANLAR HOŞ DEĞİLDİ"

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, "Olanlar hoş değildi, bu durum İzmir'in sorunlarını görmezden gelmektir ve CHP adına  büyük sorumsuzluktur. Bir sonraki dönem CHP yok " dedi.