GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Alaattin Yüksel, belediye başkan adayı olup seçilmesi durumunda nasıl bir belediye başkanı olacağını ve yapacaklarını anlattı. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışında olması gereken katılımcı yönetim modelini Türkiye’de şimdiye kadar uygulanmışlar içerisinde en iddialısına dönüştürmeyi hedeflediğini belirten Yüksel, “Benim hayalim bu. Bunu her anlamda hayata geçirmek istiyorum. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde muhalefetin bile işin içerisine alındığı uygulamalar var. Sosyal demokrat belediye başkanları bunu başardı. 2002’de genel seçim öncesinde meslek odalarıyla ciddi ilişki kurdum. Bize uzak duruyorlardı. İzmir’de önemli problemlerden biri akademik meslek odalarıyla, ticaret, sanayi odaları hep bir çatışma halindeler. İl başkanlığım döneminde meslek odalarını bir araya getirdik. ‘İzmir’in önemli sorunlarını oturup konuşalım, tartışalım’ dedik. Koordinasyon kurulu oluşturduk. Bunu yeniden yaratmak istiyorum. Meslek odaları, ticaret, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşlarının, tarım sektöründeki örgütleriyle projeler hazırlamak ve bu örgütlerin kent yönetimine doğrudan katılımını sağlamak istiyorum” dedi.

BENİ HEYECANLANDIRAN…
“Halkın da doğrudan yönetime katılmasını sağlayacak bir yapı oluşturacağız” diyen Yüksel, “Bir ilçede önemli bir proje yapacaksanız, mutlaka orada yaşayanların görüşünü alarak, katılımını sağlayarak bunu yaparsanız, o insanlar yapacağınız projeye sizden çok sahip çıkar. Şuana kadar yapılan birçok proje ciddi eleştiriler alıyor. Örneğin tramvay projesi. Ben kullanıyorum. Konforlu seyahat ediyoruz. Bir yılı doldurmadan 21 milyon insan taşımış. Bu eleştiriliyor. Hazırlık aşaması biraz daha uzun tutulsa, eleştirilere yönelik bir şeyler yapılsa bazı noktalar hoş görülürdü. Katılımcı yönetim modelini oluşturmak hayalim var. Kentin tamamıyla birlikte nefes alıp verdiğimiz bir kent…Bunun kente gelişmesini katkısı olacak. İnsanların kentlilik bilinci artacak. Beni heyecanlandıran bu!. Genel başkanımız, ‘bütçenin başına muhalefet partisinden biri getireceğiz’ der. Muhalefeti bile bu işin içine sokabilirsek zaten birçok şeyi başarmış olacağız. Yekvücut olursak kentin gelişmesini sağlarız. Kente karşı yönelecek herhangi bir saldırıya karşı da bütün kenti bir arada davranma modelini geliştiririz” dedi.

ROL MODEL OLUR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı CHP’li Yüksel sözlerine şöyle devam etti: “İzmir’de uygulayacağımız model, Türkiye’nin nasıl yönetilebileceğimize yönelik önemli bir örnek olabilir. O yüzde ‘umudu İzmir’den yeşerteceğiz’ diyoruz. Şuan büyük bir umutsuzluk var. İzmir’de yerel kalkınma modeli uygulanmıştır. Kırsal kalkınma modeli önemli bir ayağıdır. Kentte de birçok şey yapılmıştır. Sadece İzmir olarak değil bölgesel yönetim modelini oluşturmaya çalışacağız. Aydın, Muğla’da arkadaşlarımız var. Raylı sistemi iller arasına taşımaya hedefliyoruz. Tek başına İzmir’in kalkınması yeterli değil. İzmir’de yıllardır iktidarız, neden burnumuzun dibindeki Manisa’da bunu başaramıyoruz? Ben Manisa kökenliyim. Buradaki adaylığım Manisa’da etki yaratacağına inanıyorum”