Halil İBRAHİM GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’li Belediyelerde işçi çıkarılması ilgili tartışmalara müdahale etti. Yücel, Belediye başkanlarına bir yazı göndererek, işten çıkarılan personel hakkında detaylı rapor hazırlanıp il başkanlığına sunulmasını istedi.

DETAYLI BİR RAPOR İSTEDİK
Belediye çalışanlarının işten çıkarılması yönünde kamuoyunda yanlış anlaşıldığını belirten Yücel, “Bazı belediyelerimizde yeni göreve başlayan belediye başkanlarımızın personellerin bir kısmını işten çıkarttığını görüyoruz. Bu konuda belediye başkanlarımızla görüştüm. Karşılık bir fikir alışverişinde bulunduk. Tabi ki bu işten çıkarmalarla ilgili toplumda farklı bir algı olabiliyor. Yeni gelen belediye başkanlarının haksız yere veya herhangi bir hukuki temeli olmadan personeli işten çıkardığını düşünmüyorum. Geçmiş dönemde işe alınanların işten çıkarılması bir takım farklı ve yanlış algılara neden olabiliyor. Belediye başkanlarımızla ve genel merkezle de konuyu paylaştım. Son dönemde yapılan işten çıkarılma olaylarıyla ile ilgili belediye başkanlıklarına yazı gönderdim. Personelin işten çıkarılmalarıyla ilgili olarak yazılı bir raporu kendilerinden istedim. Bazılarının düzenli olarak işe gelmediği yönünde bir takım iddia edilen personeller, arkadaşlar var. Bu konuda yapılması gereken, bu arkadaşları çağırıp uyarmaktır. Neticede yeni bir döneme başlanıyor. Eğer böyle bir şey varsa tabi... Böyle bir iddia var. Böyle bir şey söz konusuysa düzenli olarak çalışma konusunda bir ihtar verilmesi gerekir. Ancak bu işten çıkarılmalar konusunda personelin gerekli güvenlik soruşturmalarının yapılmadan işe alındığı konusunu görüşüyoruz. O yüzden güvenlik soruşturmaları yapıldıktan sonra işten çıkarılan arkadaşların bir kısmının mülakata tabi tutularak yeniden işe alım yapılacak. Bunun dışında son dönemde seçimlere çok kısa bir süre kala (bir, iki ay) aday değiştikten sonra alındığı iddia edilen ve bu yüzden işten çıkarıldığı personel bulunuyor. Bunlarla ilgili belediye başkanlarından ayrıntılı bir rapor istedik. Bu rapor bugün içerisinde tarafımıza ulaştırılacaktır. Bunları değerlendireceğiz” dedi.

RAPORLARI GENEL MERKEZE İLETECEĞİZ
“Bu raporları genel merkeze iletecek misiniz?” sorusuna cevap veren Yücel,

“Tabi ki, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Seyit Torun’un da bu yönde bir talebi var. Biz bu yazdığımız yazıyı da genel başkan yardımcımızla istişare ederek yazdık. Böyle bir ihtiyaç var. 31 Mart yerel seçimler öncesi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği gibi hiçbir personelin ekmeğiyle oynamayacak, ne olursa olsun AKP’den de veya CHP’den devralınsa da geçmiş dönemin yönetimiyle ilgili kesinlikle bir hesaplaşmaya girilmeyecek. Ben bu konuyla ilgili başkanlarımızın dikkat ettiğini düşünüyorum. Ancak kamuoyu ve örgüt yeteri kadar bilgilendirmediğinde bir takım sıkıntılar olabiliyor, farklı algılar yaratılabiliyor. İş; bir emek karşılığı verilir, ücret emek karşılığı verilir, aldığı görevi yerine getirmeyen yani işe düzenli şekilde gelmeyen iş hukukunun çizdiği işçi işveren ilişkisini sarsacak belediye de olsa çalışma ve huzurunu ve barışını bozacak olanlar varsa bunlara bir takım yaptırımları yapılabilir. Bunlar işten çıkarılmaya kadar da gidebilir. Bu konuda bir tereddümüz yok. Geçtiğimiz dönemlerde çok fazla personel alımı yapılmış olabilir, buna belediyenin ihtiyacı da olabilir ancak netice yeni bir belediye başkanı ve yeni bir yönetimin 5 yıl görev alacağını unutmamak gerekiyor. O yüzden hem işçiyi personeli mağdur etmeden hem de yeni yönetimin yapacağı tasarrufları iş alanı istihdam yaratma konusunda belki de zamana ihtiyaç olabilir. bu yüzden yeni göreve gelen belediye başkanlarını bu konuda mağdur etmemek gerekiyor. Ama kesinlikle ve kesinlikle bu işten çıkarılmalarının geçmiş dönem hesaplaşma veya siyasi nedenlerle yapıldığına ben inanmıyorum. Zaten bu raporu istememizin sebebi de bunu biz kurumsal düzeyde inceleyebilmek ve denetleyebilmek, genel merkezin bizden istediği bilgiyi sağlayabilmektir” dedi.

SÜRECİ SANCISIZ ŞEKİLDE ÇÖZEBİLECEK GÜÇTEYİZ!
Seçimden önce alınan personelin yeni belediye başkanı tarafından işten çıkarılması etik mi?” sorusuna Yücel şunları söyledi:

“Her şeyden önce adaletli olmak lazım. 3-4 sene eleman almayıp da seçimden bir-iki ay önce ya da 10 gün önce toplu bir eleman alımı olduysa bu konuda da yeni göreve gelen belediye başkanlarımızın penceresinden bakmak lazım. Eleman alınmış olabilir ancak böyle bir ihtiyaç var mı yok mu ona göre değerlendirme yapmak gerekir. Ben açıkçası bu konunun kamuoyuna yansıdığı gibi olmadığını düşünüyorum. Hem belediye başkanlarımızla hem işten çıkarılan personelle hem de genel merkezimizle görüşüp bu süreçten sancısız bir şekilde çıkacak güçteyiz. Bu konuda inisiyatif almamızın temel sebeplerinden biri de budur.”

BUNDAN SONRA…
Raporların iletilmesinin ardından belediyelerde personel çıkarılmadan önce CHP İzmir İl Örgütü’ne rapor sunulmasını istediklerini belirten Yücel, “Tunç Başkan ile bu konuyu görüştük, paylaştık. Tunç Başkan göreve geldikten sonra Büyükşehir’den işçi çıkarımı olmadı ancak bazı ilçelerimizde olduğunu, bu yüzden belediye başkanlarımıza böyle bir yazı gönderdiğimizi ifade ettik. Ancak bugünden sonra işten çıkarılma olması halinde öncesinde bize haber verilmesini, bunların sebeplerinin şeffaf şekilde anlatılıp önümüze konulmasını ve işlemlerin bundan sonra başlatılmasını belediye başkanlarımıza istedik” diye konuştu.

FARKLI ALGILARIN ÖNÜNE GEÇME AMACINDAYIZ!
CHP’li belediye başkanların parti çizgisine uygun şekilde hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Yücel, “Belediye başkanlarının görevi kamu görevidir. Belediye başkanlarının görevi ayrıdır. Bizim örgütlerimizin görevleri ayrıdır ancak belediye başkanlarımız Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanlarımızdır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir tüzüğü vardır. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanının seçim öncesi söylemiş olduğu sözler, taahhütler belediye başkanlarımızı da bağlar. Dolayısıyla belediye başkanlarımızın buna uyması gerekir. Bizim, belediye başkanlarımıza talimat verme gibi bir yetki ve amacımız yoktur. Böyle bir şey asla olamaz. Ancak yapılan bir takım eylemlerin ve ilkelerin Cumhuriyet Halk Partisi’ne uygun olup olmadığı konusunda gerekli yerlerde biz inisiyatif alıp bir müdahale edebiliriz, yönlendirebiliriz. Burada özellikle örgüt içerisinde bir rahatsızlık oluştuğu malumdur. Biz yanlış anlaşılmaları, bilgi kirlilikleri, farklı algılar yaratılmasının hem önüne geçmek hem de varsa mağduriyet gecikmeden düzeltmek amacındayız” dedi.