Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Karışyaka Belediye Meçlis üyesi, Karşıyaka Belediye Başkan aday adayı CHP’li Serdar Yavaşoğlu, genel merkezin takdir etmesi halinde, halka dokunan bir belediye başkanı olacağını söyledi.

52 yıldır İzmir’de yaşadığını anlatan Yavaşoğlu, “İnşaat mühendisiyim, 35 yıldır tekstil ve konfeksiyon işiyle uğraşıyorum. 1993 yılından itibaren sivil toplum kuruşlarında çalışmaya başladım. Ege Giyim Sanayiciler Derneği’nin en alt kademesinden girip 2000-2003 tarihleri arasında başkanlığını yaptım. Ondan önce ve sonra Ege Giyim Konfeksiyoncular Derneği’nin başkanlığını yaptım. 2 dönem Türkiye Giyim Sanayiciler Derneği’nde, İzmir Sanayiciler İş İnsanları Derneği’nde, TOBB Yönetim Kurulu’nda görev yaptım. 7 yıl da Ekonomi Üniversitesi’nde Danışma Kurulu’nda görev aldım. Görevlerim sırasında Mimar Kemallettin Moda Merkezi'ni, Erdal İzgi, Ahmet Piriştina ile birlikte hazırladık.  Gelinlik ve abiye, İstanbul Moda Fuar’nın kurucu başkanıyım. 40’a yakın marka ve ticaret fuarları düzenledim. 1998-2002 yılları arasında Umut Oral ile birlikte şuanda uygulanan ‘Teşvik Yasası’nı hazırladım. Hayatım boyunca işe ve aşa dayalı çalıştım. 1999-2009 yılları arasında görevimin bitmesiyle birlikte CHP’ye üye oldum. 3 dönemdir, Mavişehir delege üyesiyim. 2009’dan 2017’ye kadar CHP İzmir İl Sanayi ve Bilim Kurulu’nda çalıştım. Şuan milletvekili olan Tacettin Bayır ve Bedri Serter ile çalışma fırsatı buldum” dedi.

KARŞIYAKA YIPRANMAMIŞ YÜZ İSTİYOR
Karşıyaka halkının yeni yüzler istediğini dile getiren Yavaşoğlu, “Yaklaşık 2 yıldır, 40 kişilik bir arkadaş grubuyla, ülkemize nasıl faydalı olabiliriz, nerelerde neler yaparsak ülkemize katkıda bulunuruz, nasıl bir yapılanma içerisinde oluruz bu sorunların üstesinden gelirizin cevaplarını anıyoruz. Bu grupta; profesörler, doktorlar, mühendisler, finans sektöründen, devletin üst kademesinden arkadaşlarımız, sendikadan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın ısrarıyla belediye başkan adayı oldum. Siyasette yeniyim. Siyasette hep ilçe başkanları, belediye başkanları, milletvekilleri aynı isimler oluyor. Karşıyaka artık yeni bir yüz istiyor. Yıpranmamış bir yüz istiyor. İnsanların artık siyasete inancı kalmadı. Ben bu inancı geri getireceğim. Karşıyaka'nın yeşil kırmızı güler bir yüzü olacağız” dedi. 

4 ANA PROJEMİZ VAR
Alanında uzman ve bilgi birikimi olan insanlarla Karşıyaka için önemli projeler hazırladıklarını kaydeden Yavaşoğlu, “Yaklaşık 3 aydır projeler hazırlıyoruz. Bugüne kadar parti binasından içeri girmemiş, sadece oy vermiş, inanılmaz bilgi ve donanıma sahip arkadaşlarla sürekli projeler hazırlıyoruz. Belki bir kısmımız hükümetin yapması gereken projeleri hazırlıyoruz. Karşıyaka’da sanayi yok. Böyle bir şeyin olması da mümkün değil çünkü, arazi yok. Hazırladığımız 4 ana büyük projemiz var. Sosyal projelerimiz var. Ana projelerimiz, Karşıyaka’da sanayi olmadığı için esnaf ağırlık bir yapı var. Karşıyaka’nın yaşlı bir nüfusu bulunuyor. Çıkış yolumuz sanat kültür ve turizm merkezi haline getirmek. Bunun en büyük örneklerinden bir tanesi Eskişehir’dir. Eskişehir’e nasıl her yerden turlar düzenleniyorsa, Karşıyaka’da da farkındalık yaratacak projeler hazırladık. İzmir dışından yabancı turistlerin gelebileceği vatandaşımızın ek gelir kazanabileceği projeler hazırlayacağız” diye konuştu.

Yavaşoğlu projelerini şu şekilde sıraladı:

ÇOCUK PARLAMENTOSU YAPACAĞIZ
“Bunlardan bir tanesi, UNESCO ile birlikte yapacağız, İstanbul’da örneği olan minyatürk… UNESCO’nun dünya tarihi değerlerinin eserlerinin minyatürlerinin sergileneceği semtimizde yapılması projemiz var. Bunu Alabey Tersanesi’nin taşınması ihtimali yüksek, orada 110 bin metrekarelik bir alan var, onu yarısını kullanmak olacak. Çünkü İstanbul’daki örneği inanılmaz bir ilgi görüyor. Türkiye’ye gelen kurvaziyer ile gelen insanların Türkiye’nin tamamını dolaşma imkanı olmadığı için Türkiye’nin bu değerlerini bir arada görecektir. Finansmanı UNESCO ile sağlayacağız. 23 Nisan sadece Türkiye’de kutlanıyor. OTDÜ’lü bir arkadaşlarımızın planladığı bu proje ile dünya çocuklarını 23 Nisan’ı kutlayabileceği bir parlamento binası inşa edeceğiz. Her yıl bir ülkenin başkanlığı yapabileceği, çocukların kendi parlamentosunun olduğu, orada kalabilecekleri, bilim merkezleri, sosyal tesislerin olduğu bir alan olacak. Sadece 23 Nisan’da değil, Türkiye’de gelen çocukların vizyonlarını gösterebileceği, bir alan yaratacağız. Bunu da UNICEF ile finanse edeceğiz.”

ATATÜRK’ÜN SELANİK’TEKİ EVİNİN AYNISI OLACAK
“Karşıyaka’da Zübeyde Hanım mezarlığı var, Atatürk’ün Selanik’teki evinin içini birebir aynısını yapacağız. Herkes Selanik’te gidemiyor, orada da farkındalık yaratacağız. Avrupa’nın gelişmiş kentlerinin hepsinde kent meydanı bulunuyor. Halkın toplanabildiği, rahatça dinlenebildiği, yeşil alanlarının olduğu, iki kent meydanını; çarşının biri başında biri sonunda düşünüyoruz. Birisi minibüs alanın olduğu bir diğerini ise, vapur iskelesinin önünde bir kent meydanı yapmayı düşünüyoruz.  Bildiğimiz üzere, orada büyük bir trafik karmaşası bulunuyor. Yeni yapılan anıttan alta girerek, vapur iskelesinin ilerisinden çıkarak bir düzenleme yapılabilir. Böylelikle vatandaşın rahat nefes alabileceği bir alan oluşur.”

KARŞIYAKA’DAKİ ÇARŞILAR CANLANACAK
“Ben Türkiye’yi her ay 4-5 bin kilometre  dolaşan bir firma sahibiyim. Esnafla iç içeyim. Samsun’da ve Gaziantep’te örnekleri bulunan trafiğe alanlarda oradaki binalara küçük dokunuşlarla bir görsel güzellik yaratacağız. Çarşı içerisinde yapacağımız düzenlemelerle o alanda insanların rahatça dolacağı, rahatça alışveriş yapabileceği bir çarşı olacak. Karşıyaka Çarşısı İzmir’de Kemeraltı’ndan sonra en büyük ikinci çarşısıdır. Bostancı Çarşısı da var. Bu çarşıdaki esnaflar beni arkadaşım oluyor. Yıllarca onlar için fuarlar düzenledim. Burada marka, indirim ve moda günleri yapacağız. Senede iki kez yaparak çarşımızın hareketlenmesini sağlayacağız. Orada yapacağımız düzenlemeyle çarşımız önemli bir hale gelecek.”

KARŞIYAKA’DA KADINLAR İÇİN PROJELER HAZIR
“Karşıka’da dünyanın üçüncü en büyük opera binası yapıldı. Karşıyaka’nın ekonomisini canlandırmak için kültür sanat turizm ayaklı projemiz var. kadınların iş hayatına katılması için kreş yapacağız. Çünkü kadınlarımız maaşı kadar kreşe para veriyor, onlara daha ekonomik bir olanaklar sağlayacağız. Hiç işe gidemeyen evde 3-4 saati bulunan ve ev ekonomisine katkıda bulunmak gelinlik ve abiye sektörünün bütün evlere verdiği işleri ve ihracatçıların evlere dağıttığı iplik temizleme gibi işleri, sektörle görüşerek Karşıyakalıların verilmesini sağlayacağız.”

GENÇLER İÇİN PROJELER
“Daha ekonomik krizlerin başındayız ve bu kriz daha artacak. Gençlere Avrupa’daki gibi part-time işler hazırlayacağız. Üniversite öğrencilere yurt yapacağız. O çocukların ciddi bir yurt sorunu bulunuyor. Karşıyaka’nın Filizleri projesi yürüyor, onu da daha yüksek adetlere çıkararak, semtimizde yaşayan çocukların da öyle tarikat yuvalarına düşmesini engelleyeceğiz. İzmir’de Karşıyaka’da gibi gelir seviyesinin yüksek olduğu bir semtte, o çocuklara da destek vereceğiz. Avrupa’da ara elamanlar için 2 yıllık okulları var, okulunu bitirmeyen o alanda iş bulanıyor. Karşıyaka’ya baktığımızda esnaf eleman sıkıntısı çektiğini söylüyor. Binlerce genç işsiz, asgari ücret veriyorum diyor, 2-3 bin alsın ama mesleğe sahip çıksın. Üniversitedeki hocalarımızlar görüşüyoruz, o gençler iş sahibi olsun diye en bir yıllık sertifikalı eğitim sağlayacağız.”

YAMANLAR’DA HALKIN NEFES ALABİLECEĞİ BİR ALAN OLUŞTURACAĞIZ
“Karşıyaka’da yaşlı nüfus oranı yüksek. Avrupa’da yaşlılar hiçbir zaman sosyal hayatın içerisinden koparılmıyor. O insanları, sosyal hayatın içerisinde olabileceği projeler üretiyoruz. Bu insanların yaşama olan bağını arttırmak için çalışmalar yapacağız. Karşıyaka’nın genişleyebileceği tek yer Yamanlar…Yamanları özellikle halkın rahat nefes alabileceği alanlar ve teleferik yapacağız. Anadolu’nun bir çok yerinde teleferik bulunuyor ve çok pahalı değil. O da Karşıyaka’ya değer katacaktır. Halkın günlük yaşamlarını kolaylaştıracak projeler hazırladık.”

FİNANSMAN ALTYAPISINI HAZIRLADIK
“Bunların finansman alt yapılarını da hazırladık. Yıllarca ülkeme çok hizmet ettim, bunun mutluluğunu yaşıyorum. Adaylığımı açıkladıktan sonra aktif siyasetin içine girmemiş, her meslekten birikimli insanlar çalıştım. Bildiğimiz üzere şuna Karşıyaka Belediyesi’nde finansman sorunları var. Bu konuda da ne tür projeler hazırlarsak, belediyenin bütçesini doğru bir mecraya oturturuz üzerinde ciddi projeler hazırladık. Dersimizi çok iyi çalışarak geliyor, başarılı olacağımıza inanıyoruz. İktidarın yolu belediyeleri almaktan geçiyor.”

KARŞIYAKA STADI SORUNU KULÜPLE ÇÖZECEĞİZ
“Geçtiğimiz günlerde bir meclis üyemiz, ‘bizim dönemizde Karşıyaka 2 küme düştü şimdi 3’üncü küme düşme riski var’ dedi. Karşıyaka stadının yapılmasını kulüpler beraber karar vereceğiz. Onlarla birlikte ortak akılla bu stat sorunun çözeceğiz. Bunu Büyükşehir, Bakanlık, hangi kurum olursa olsun bunu halledeceğiz. Altay’ın, Göztepe’nin stadı yapılıyor, Altınordu, maçlarını Atatürk Stadı’nda oynuyor. Karşıyaka’nın bu çilesinin bitmesi gerekiyor. Basketbol takımın yakından takip ediyorum. Maçlarına gidiyorum. Yapacağımız bir çok projelerle Karşıyaka’nın spor dallarına gelir kazandıracağız. Karşıyaka Kulübünün belli payları olacak. Bir kulübün düzenli bir geliri olmasa başarı sağlayamaz. Amatör spor külüpleriyle de yakından ilgileneceğiz, projelerimiz de var. Mevcut yönetim malesef bu konuyla çok fazla ilgilenmemiş. Karşıyaka’da 19 amatör spor küluplerinden 18’i ile görüştüm. Bir tanesi, mevcut yönetim tarafından diğerlerine göre daha fazla destek aldığı için görüşmeye sıcak bakmadı.

Karşıyaka Belediyesi’nin gelirlerini arttırmak için doğal projeler de üretiyoruz. Karşıyaka’da binaların, otoparkların, pazarlarının üzerine yapacağız güneş enerjisi panelleri ile belediyemize gelir getireceğiz. Bundan sonra, rüzgar enerjisiyle birlikte, bir hibe rüzgar enerjisi projemiz var. Onu da dar gelirlilere katkı sağlayacak hatta Karşıyaka Kulübü’ne de katkı sağlayacak bir projemiz var. Ölçümleri uygun olan bir yerde yapılacak.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE OTOPARK PROJESİ
“Otoparklar yapacağız. Bir tanesini söyleyeyim, Bostanlı Pazarı’nın orada, yerine altına iki kat otopark yapacağız. O bölgede inanılmaz bir kargaşa var. Kentsel dönüşüm ile ilgili, özellikle Cumhuriyet Mahallesi’nde ranta izin vermeden, doğru olanı yapacağız. İstanbul ve Ankara’da ranta dayalı kentsel dönüşümler yapıldı. Temizlik konusunda şuan Karşıyaka’da çok büyük bir sıkıntı var. Bunu da çok hızlı bir şekilde çözeriz. Mahallelerde dolaştığımda bana ‘sizi görebilecek miyiz’ diyorlar. Maç sahada kazanır, masa başında değil. Ben bütün sorunları mahalle muhtarlarıyla ve temsilcileriyle çözeceğim. Ben hayatım sahada oldum. Gelen tepkiler hep çok iyidir.”

KARŞIYAKA MECLİSİ TBMM GİBİ OLACAK  
“Karşıyaka Belediyesi Meclisi’nin Büyük Millet Meclisi gibi çalışmasını istiyorum. Farklı meslek dallarından olup, ilgili birim müdürleriyle bir ortak akıl yöntem şeklini beniseyeceğiz. Meclisde sadece elini indirip kaldıran arkadaşlardan değil, bilgi ve birikimini bizimle paylaşan arkadaşlardan oluşan bir grup istiyorum. Bu grup gençler ve kadın ağırlıklı olacak.”

HER PARTİDEN DESTEK VAR
“Bana şuan AKP, MHP, İYİ Parti’nin önde gelenlerinden inanılmaz bir destek var. Çünkü benim geçmişimi çok iyi biliyor. Aday gösterilmem halinde bana destek vereceklerini söylediler. Ben kendi fabrikamda bile kimsenin dili dini ırkı beni ilgilendirmedi. Siyasette de teşfik yasasında ağırlıklı olarak Doğu, ve Güneydoğu’da çalıştım. Hiç kimse anasının karnında; hırsız, katil doğmaz. Kimse isteyerek dağa çıkmaz. Bu yüzden Türkiye’deki işsizlik sorununu ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Türkiye’de özel sektör çok büyük sıkıntıda. İzmir’de çok sayıda firma konkordato ilan etti. Projeleri yaparken, bu durumu göz önünde aldık.”

2 KÖYÜMÜZ İÇİN PROJELER ÜRETECEĞİZ 

“Yeşili doğayı koruyan projeler üreteceğiz. Karşıyaka’da hayvan sevgisi bilinci gitgide artıyor, bunun için de projelerimiz var. İki tane köyümüz var. Birinde balıkçılık yapılıyor. O insanların da oralarda kalıp para kazanabileceği projelerimiz var. Kooperatifler kuracağız.”

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN GELİYORUM VE ÇOK ÖNEMSİYORUM
Yavaşoğlu sivil toplum örgütlerinin önemine dikkat çekerek, “Sivil toplum örgütlerinden geliyorum ve çok önemsiyorum. İskandinav ülkelerinde sivil toplum kuruşlarına çok önem verilir ve kararlar onların görüşleri doğrultusunda alınır. Sivil toplum kuruşlarını dışarıda bırakmak hem saygısızlık hem de megolamanlıktır” diye konuştu.