Çevre Ajansı Kanunu’nun 33 maddesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Büyükşehir belediyelerine yönelik hükümetin tutumunu sert bir dille eleştirdi. Sözlerine bakanları eleştirerek başlayan Serter, “Bir buçuk ay boyunca bütçeyi bu yüce Mecliste değerlendirdik. Ve gördük ki, Sizin Bakan olarak kabul ettiğiniz ama bizim etmediğimiz şahıslar milletin vekillerini yok sayacak hadsizliğe gelmişler” dedi.
110 bin kişinin oyunu alarak seçilmiş ve onların sorumluluğunu taşıyan bir milletvekili olduğunu ve bu yetkiyle 83 milyonu temsilen kürsüde konuştuğunu hatırlatan Serter, “Ne ben ne de seçilerek buraya gelmiş vekillerimiz, atanmış bir devlet memurunun bizlere had bildirmesini kabul edebiliriz” dedi.


“BELEDİYELER GİTTİ, GELİRLERİNİN PEŞİNDELER”
2012 yılında 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 27.maddesine ‘Tüm illerde,tüm belediyelerin elde ettikleri otopark gelirlerinin hepsi Büyükşehir belediyesine 45 gün içinde aktarılacaktır’ ibaresinin AKP hükümetince eklendiğini belirten Serter,
“Şimdi bu madde değişiyor, bu gelirler kesiliyor. Neden? 11 Büyükşehir Belediyesi 2019 Mart sonu itibariyle milletin Millet İttifakı’na verdiği helal oylarla Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçti diye olabilir mi” diye sordu. Gelinen noktada AKP’nin kaptırdığı belediyelerin musluklarını, vanalarını nasıl keseriz diye didindiğini vurgulayan Serter, “Unutmayın bu kaynaklardan gelen tüm değerleri CHP belediyeleri halkla paylaşıyor. Her şeye rağmen tüm belediye başkanlarımız o kadar güzel çalışıyorlar ki, hem yurt içinde halkın teveccühü ile karşı karşıyalar hem de uluslararası alanda Türkiye’nin kredisini arttırmış, sizin kaybettiğiniz güveni yeniden kazanmış durumdalar” diye konuştu.

Halka hükümeti şikayet ettiğini söyleyen Serter, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sevgili öğrencilerimiz, sizlere belediyelerimizin verdiği bursları kesmek istiyorlar. Şikayet ediyorum! Sevgili çocuklarımız ve onların kıymetli anneleri, belediyelerimizin karşılıksız olarak çocuklarımıza ve sizlere getirdiği sütü kesmek istiyorlar. Şikayet ediyorum! Sevgili 0-4 yaş arası çocukları olan kıymetli anneler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sizleri ücretsiz ulaşımla buluşturdu. Bunu yapmayın diyorlar. Şikayet ediyorum! Pandemi döneminde belediyelerin halkımıza destek için açtığı yardım hesaplarına el koydular. O paraları size ulaştırmamızı engelliyorlar. Şikayet ediyorum! Eskişehir’de, yıllardır hizmet veren aşevini kapattılar. Halkımıza bir sıcak çorbayı bile çok gördüler. Şikayet ediyorum!
Velhasıl, 18 yıl sonra, kaybettiğiniz tüm Büyükşehir belediyelerinin çalışmalarına nasıl engel olurum diye hükümet olarak mızıkçılık yapmaya devam ediyorsunuz. Ancak biz buna müsaade etmeyeceğiz.”