Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, AKP İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili “kostüm değiştirmekle çiftçinin yanında olunmaz” sözlerine tepki gösterdi.
Türk tarımının iktidar tarafından ithalata boyun eğdirildiğini belirten CHP’li Polat, “ İzmir Modeli’nden ya da ‘başka bir tarım mümkün’ diyen başkanımızdan değil, babasının çiftliğini batıran Tarım Bakanı’ndan mı tarımı öğreneceğiz?” dedi
Çiftçilerin kendi kaderine terk edildiğini vurgulayan CHP’li Polat, “İktidarın yapamadığını yerel yönetimlerimiz başarıyor. AKP’li bürokratlar gelsinler, Başkanımız Tunç Soyer ile birlikte onlara başka bir tarımın nasıl mümkün olacağını öğretelim” diye konuştu.
CHP’li Polat ayrıca, çiftçileri düşünen iktidarın ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü Kurulması Hakkında’ verilen Kanun Teklifi’nin neden reddedildiğini sordu.

BABASININ ÇİFTLİĞİNİ BATIRAN TARIM BAKANI’NDAN MI TARIMI ÖĞRENECEĞİZ?
AKP’lilerin akıl tutulması yaşadığını belirten CHP’li Polat, “Çiftçinin her zaman yanında olan ve onlar için çözüm üretmeye çalışan Başkanımız Tunç Soyer ile ilgili böyle demeçler verilmesi kabul edilebilir değil. Yaşar Bey abesle iştigal edeceğine Türk tarımının ithalata boyun eğdiren bakanlarına baksın. İzmir Modeli’nden ya da ‘başka bir tarım mümkün’ diyen başkanımızdan değil, babasının çiftliğini batıran Tarım Bakanı’ndan mı tarımı öğreneceğiz? Köy köy çiftçinin yanında olan, onlarla karış karış, tohum tohum ve emek emek bir arada olan Tunç Soyer’i kıskanarak izlediklerini biliyoruz. İzlerken bir şeyler öğrenmeye baksınlar. Öğrendikleriyle Bakırçay’da Bergama’da çiftçinin halini sormak ve toprağa basmak yerine helikopter ile çiftlik ziyaretine giden Tarım Bakanı’na bir şeyler öğretirler. Kim bilir galoşla çiftlik gezen Genel Başkanı’na İzmir Modeli’ni yani başka bir tarımın mümkün olduğunu öğretir. Belki de Yaşar Bey traktörü, pulluğu ve tarlasını kamu bankalarına olan borçlarını ödeyemediği için icra yoluyla satılan çiftçiye karşın, bir sözde sanatçıya koçum senin borçlarını tabi ki karşılıksız erteleyeceğiz diyen yaklaşımın utancı içinde sağa sola çamur atıyordur” dedi

“İZMİR MODELİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMASI GEREKEN BİR PROJEDİR”
Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin şirketler tarafından ortada bırakıldığını vurgulayan CHP’li Polat, “Sözleşmelerden caydılar. Üreticilerimizin ürünleri dalında kaldı. Kestane ağaçları hastalıktan kurudu. Çiftçilerimiz krediye mahkum bırakılıp, tarlalarını satmak zorunda kaldılar. Defalarca çağrıda bulunduk; yasa çıkarın üreticimizin yanında olun diye, çıt çıkmadı. Madem bu kadar çiftçilerimizi düşünüyorlar ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü Kurulması Hakkında’ verilen kanun teklifini niye reddettiler? Şimdi gelip her zaman üreticilerin yanında olan, çiftçinin kirazlarını toplamak için yüzlerce yurttaşımız ile ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ diyen Başkanımız Tunç Soyer’i eleştirmek vicdansızlıktır. Başkanımız Tunç Soyer önderliğinde ‘İzmir Modeli’ Türkiye’ye örnek olması gereken bir projedir. Kırsaldaki ilçeleri tek tek yerinde inceleyen ve sorunlarına çare bulmak isteyen bir başkanımız var. Çiftçilerimiz kendi kaderine terk edilmiş. İktidarın yapamadığını yerel yönetimlerimiz başarıyor. AKP’li bürokratlar gelsinler, Başkanımız Tunç Soyer ile birlikte onlara başka bir tarımın nasıl mümkün olacağını öğretelim” ifadelerini kullandı.