Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç İzmirli üreticileri, esnafı ve çiftçiyi ziyaret ediyor. Ziyaretlerin devam edeceğini vurgulayan Kılıç, pandemi sürecinin toplumda sağlığın yanı sıra ekonomik ve sosyolojik yaralar açtığına da dikkat çekti. Süreçte hükümetin sunduğu destek paketlerinin içinin boş olduğunu belirten CHP’li Vekil Kılıç, “Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaklaşık 300 bin insanın vefat etmesine neden olan Covid-19 pandemisi ülkemizde de 13 Mayıs itibariyle 3 bin 952 kişinin vefat etmesine neden olmuştur. Covid-19 pandemisi yalnızca toplum sağlığını etkilemekle kalmayıp ekonomik ve sosyolojik olarak da vatandaşlarımızı etkilemiştir. Bu süreç bittiğinde dünya değişmiş olacak. Ekonomik ve sosyolojik anlamda değişecek olan ortamda kurulacak yeni dünya düzenine; çiftçisiyle, esnafıyla, işçisiyle, emeklisiyle hızlı bir şekilde adapte olmamız gerekecek. Bu süreçte iktidarın açıkladığı ekonomik destek paketlerinin içinin boş kocaman bir balon olması tüm vatandaşlarımızı ne kadar zor günlerin beklediğinin habercisi aslında. Açıklanan pakette işçi, çiftçi, emekli ve esnafın olmaması, salgın süresince iktidarın vatandaşı evde tutamaması hazinenin bomboş olduğunun ispatıdır” dedi.

“ARABASINDA YATIP KALKAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÖRÜYORUZ”
CHP’li Kılıç sağlık çalışanlarının konaklama talebinin çözülmediğini belirterek, “Öncelikle, pandemi süresince hayatlarından, ailelerinden fedakarlık yaparak insanüstü gayret gösteren sağlık ordumuzun ihtiyaçları karşılanmalıdır. Halen maske ve koruyucu ekipman eksikliği sağlık çalışanlarımızın en büyük problemidir. Birçok yerde sağlık çalışanlarımızın talebi olan konaklama sorunu çözülememiş, medyaya da yansıdığı üzere arabasında yatıp kalkan sağlık çalışanlarımızın olduğunu görüyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZ ZOR DURUMDA”
Çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade eden Kılıç “Covid-19 sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu, ülkelerin kendi kendine yetebilecek düzeyde olabilmesinin önemini bir kez daha kavramış olduk. İktidarın uyguladığı ithalata dayalı tarım politikasının sonuçları bu pandemi süreciyle birlikte çiftçiyi iyice zora sokmuş durumda. Pandemi sürecinde temasta bulunduğumuz çiftçilerimiz; koronavirüs tedbirleri kapsamında gelen yaptırımların çiftçinin üretim zamanına denk gelmesinin yanı sıra artan mazot, elektrik ve su faturalarının kendilerini çok zorladığını belirtmektedirler. Gıdaya ulaşabilmemizin ana etkeni olan çiftçilerimiz; salgın süresince kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini, fatura borçlarının ertelenmesini ve kredi desteği sağlanmasını istemektedirler. Çiftçimizin ayakta kalabilmesi, üretim yapabilmesi için çiftçinin de katılımının sağlandığı yeni bir destek paketi üzerinde çalışılmalıdır” dedi.

“ÇİÇEK ÜRETİCİLERİ EMEKLERİNİ ÇÖPE ATIYOR”
Çiçek üreticileriyle de temasta bulunan Kılıç birçok üreticinin emeğini çöpe atmak zorunda kaldığını söyledi. Sektör için özel bir fon açılması gerektiğini ifade eden Kılıç, “Bu süreçte çiçek üreticilerimiz ile de temaslarda bulunduk. Mevsimlik ve kesme çiçek üreticileri büyük zarar ederken, çalı grubu bitkilerini satamayan üretici emeklerini çöpe atmak zorunda kalıyor. Sektörün zararı her geçen gün büyürken, yaşanan sorunlar sektörde çalışan emekçiyi gün geçtikçe ekmeğe muhtaç hale getirmektedir. Sektörde süs bitkisi üreticileri de aylarca emek vererek yetiştirdikleri bitkileri çöpe atmak zorunda kalıyor. Uzun vadede daha da zarar edeceğini düşünen üretici, ekonomik sorunlar nedeniyle ekim ve bakım faaliyetlerini yürütemez duruma gelmiştir. Sektörün zararı katlanarak büyümekte, hem yurtiçi hem yurtdışı pazarında ürünlerini satamayan üretici büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmış durumda. Sektörün kredi, vergi, SGK, Bağ-kur, TARSİM borçlarının salgın bitiminden en az 1 yıl sonrasına faizsiz olarak ertelenmeli.Kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan çiçek sektörünün yeniden bir düzenleme ile bu kapsama alınması sağlanmalıdır.Sektördeki yaraları bir nebze hafifletmek amacıyla üreticiye, ödemesi pandemi sonrası başlayacak şekilde faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.Üreticinin salgın nedeniyle çöpe atmak zorunda kaldığı ürünler için fon oluşturulmalı ve üreticinin zararları bu fondan karşılanmalıdır” dedi.

“TAŞIMA VE ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ CİDDİ YARALAR ALDI”       
Taşıma ve ulaştırma sektörünü ayakta tutabilmek için alınması gereken önlemleri ifade eden Kılıç şunları söyledi:
“Pandemi döneminde taşıma ve ulaştırma sektörü de ciddi yaralar almıştır. Taksici, minibüsçü, servisçi ve kamyoncular artan mazot fiyatlarından ve ekonominin durma noktasına gelmesinden dolayı iş yapamaz evine ekmek götüremez duruma gelmiştir. Taksici, minibüsçü, servisçi ve kamyoncuların aldığı akaryakıttan vergi alınmaması, SSK ve Bağ-kur primlerinin alınmaması ya da eylül ekim aylarına ertelenmesi, ulaştırma sektörüne faizsiz kredi desteği ve nakdi yardım yapılması bu sektördeki esnafımızın pandemi sürecinde elini güçlendirecektir” dedi.

“CHP’Lİ BELEDİYELER TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU”
Pandemi sürecinde iktidarın halkı yalnız bıraktığını, CHP’li belediyelerin ise çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Pandemi döneminde her ne kadar iktidar; çiftçiyi,esnafı,üreticiyi,halkı yalnız bıraktıysa da, CHP'li belediyelerimiz bu süreçteki çalışmalarıyla sosyal belediyeciliğin gereğini yerine getirerek halkını yalnız bırakmamış, başlattıkları dayanışma örnekleriyle tüm Türkiye'ye örnek olmuşlardır” dedi.