Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) yeniden yapılandırılarak kamu yerine özel hukuk hükümlerine tabii olması teklifinin Meclis’e getirilmesine Kırıkkale halkının tepki gösterdiğini belirten Beko, bu adımın bu bölgede yaşayan ve MKE’de çalışan yüzlerce işçinin hakkını gasp edeceğini vurguladı. Bu teklifi Meclis’ten geçirecek olan AKP iktidarına sert sözlerle karşı çıkan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Saray ve AKP iktidarı durmak bilmiyor; her şeyi, Cumhuriyetin kurduğu bütün fabrikaları yok pahasına satıyorlar!” dedi.

Makine Kimya Fabrikalarının, Kırıkkale ile özdeşleşmiş fabrikalar olduğunu vurgulayan Beko, “Ülkeyi yönetmekten aciz şahsın yönetimi, hem siyasi hem ekonomik olarak çökmekte ve Saray kendisini kurtarmak için de ülkede ne var ne yoksa satışa çıkarma derdine düşmüştür. Daha önce de vurguladığımız üzere, iktidarın bugüne kadar attığı adımlar; Türkiye-Katar işbirliği anlaşmaları, Varlık Fonu'nun Sayıştay denetimi dışında tutulması ve fon kapsamındaki şirketlerin neredeyse tamamen vergi dışı bırakılmış ve yağmalanmış olması düşünüldüğünde tehlikenin boyutlarını gözler önüne serilmektedir. Şimdi de, Türkiye'nin göz bebeği Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun anonim şirkete dönüşmesi, özelleştirilmesi demek, geçmişte Tank Palet'e yapılan, PTT'ye yapılan gibi, Türk Telekom'a yapılan gibi bir milli varlığı gözden çıkarması demektir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Makine Kimya Fabrikaları, Kırıkkale ile özdeşleşmiş fabrikalardır. Kırıkkale’de 80 bin kişi yaşıyorsa bu insanların çoğu, geçimlerini Makine Kimya’ya borçludur. Şimdi bu yurttaşlar işsizlikle, güvencesizlikle, haksız uygulamalarla baş başa bırakılmış durumdadırlar” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERİN HAK KAYBI YAŞAMAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
Makine Kimya’da çalışan 6 binin üzerinde personelin ve işçinin hak kaybı yaşamaması için mücadele edeceklerine de dikkat çeken İzmir Milletvekili Kani Beko, şunları dile getirdi: “Kırıkkale’de Makine Kimya’da çalışıp emekli olan on binlerce insan yaşamakta. Halen Makine Kimya’da çalışan 6 bin üzerinde personel olduğunu biliyoruz. Böyle bakıldığında Makine Kimya hem Kırıkkaleliler için çok değerli hem de önemli bir istihdam alanıdır. Kırıkkale Milletvekilimiz Sayın Ahmet Önal da belirtti, orada çalışan işçilerin hakları, kadro durumları nasıl olacak mutlaka takip edilmeli, bu konuda hak kayıpları olmaması için mücadele edilmelidir. Bizlerin bu durumu sonuna kadar takip edeceğimizi bir kez de sizin aracılığınızla vurgulamak isteriz.”