İzmir Alsancak Garı önündeki açık alanda bulunan ve yediden yetmişe İzmirlilerin ziyaret ederek Gazi’yi andığı Beyaz Vagonun “hava koşullarından etkilenmemesi ve daha sağlıklı ziyaret ortamı yaratılması” iddiasıyla kapalı perona taşınacağı bilgisi bir süre önce kamuoyuna yansımıştı. Beyaz Vagon’un yerinden kaldırılmasını Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için soru önergesi verdi.

MESCİDİ GÖRÜNÜR KILMAK İÇİN İDDİASINI MECLİSE TAŞIDI
Beko verdiği önergede Beyaz Vagon’un önünde yer aldığı TCDD Alsancak Gar Mescidini görünür kılmak amacıyla kaldırıldığı iddiasını da dile getirerek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere yadigarının 13 yıldır durduğu alandan bir gece yarısı operasyonuyla taşınması mescidi görünür kılma nedenini doğrular nitelikte. Ülkede sayısız eser açık alanda korunabiliyorken Beyaz Vagon niye korunamadı? İzmirliler için bir simge haline gelen Alsancak Garı’nın önündeki Vagon’un kaldırılmasının gerekçesine yönelik bilimsel bir çalışma mı yapılmış! Hiç zannetmiyorum. Gar mescidini görünür kılmak gibi bir amaçla bu yapılıyorsa büyük bir hata yapılıyor. Bakan’dan bu hatadan bir an önce dönülmesini, Cumhuriyet değerlerine bağlı İzmirlilerin haklı tepkilerini yok etmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Beko’nun Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:
"13 yıldır Alsancak’ın merkezinde yer alan bu Gazi mirasından duyulan rahatsızlığın gerekçesi nedir?
Beyaz Vagonun zarar gördüğüne ya da görebileceğine dair, bu kararı alanların elinde bilimsel bir veri ya da çalışma bulunmakta mıdır?
İzmirliler ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı tüm yurttaşlar için tarihi öneme sahip bu miras vagonun bulunduğu yerde korunmasına dair bir çalışma yapılmamasının nedeni nedir?
Açık havada bulunan sayısız eserin bulundukları mekanda korunması mümkünken Beyaz Vagonun bir gece yarısı operasyonuyla kapalı alana taşınmasından umulan fayda nedir?
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere yadigarı "Beyaz Vagon’un önünde yer aldığı TCDD Alsancak Gar Mescidini görünür kılmak amacıyla kaldırıldığı iddiası doğru mudur?
Beyaz Vagon ve mescit üzerinden Cumhuriyet değerleriyle İslam inancını birbirine karşıtmış gibi gösterme çabası içine girerek Türk Ceza Kanununun 216. Maddesinde yer alan “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü de ortadayken bu adımı atan yöneticiler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır?
Görevinden uzaklaştırılmış veya ceza almış personel bulunmakta mıdır?"