Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ülke gündeminde tartışılan “göçmen” konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

BU KENTTE YAŞAYAN HERKES ONUN MİSAFİRİ
Bayır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göçmenlerle ilgili yaptığı "Bunu herkesin hazmetmesi ve bununla yaşamayı öğrenmemiz lazım" sözleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede. “Tunç Başkan bu kentin belediye başkanı. Bu kentte yaşayan herkes de onun misafiridir” dedi.

ELİ ÇAPA, TABANCA TUTANLAR GELİYOR! BURASI HİLAL-İ AHMER CEMİYETİ DEĞİL Kİ?
Ülkede yaşanan ekonomik krize ve işsizlik oranın fazla olmasına vurgu yapan Bayır konuşmasına şu şekilde devam etti; “Ama bazı şeyler kabul edilemez. Gelen kişileri yaklaşık 5 kilometre yol yürüyerek ya da TIR’lar İran’ı geçip geliyorlar. Ben aralarında çocuk ya da kadın görmedim. Gelenler 18 ila 30 yaş arası… Eli çapa, tabanca tutan kişiler. Bu bir sığınma değil, bir kaçıştır. Afganistan’da TALİBAN var. Bana göre bu bir terör örgütüdür. Amerika bu alandan elini çekti, biz bu alana geliyor. Benim kınalı kuzularım Afganistan’a gidecek, oradan eli ayağı tutan kişiler Türkiye’ye gelecek. Burada bir tezatlık var. Mevcut iktidar, göçmen olayını ekonomik çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Avrupa, ‘bizim teröre karşı korumamızı sağlayan, koruma polisi gibi çalışın, bunun karşılığında size para verelim aman buraya göndermeyin diyor.  Suriye’de 5 milyona yakın Suriyeli geldi. Bugün Afganlar geldi. Yarın Libyalılar ya da Afrika’dan başkaları mı gelecek? Burası Hilal-i Ahmer Cemiyeti değil ki! Bizim ülkemizde 10 milyonun üzerinde işsiz var. İzmir’de 300 binin üzerinde insan var. Asgari ücret ile çalıştıracak ve sigortasını yapacak sanayicimize sen ‘ne gerek var bizim çocuklara. Suriyeli ve Afganları al, asgari ücretlerin yarısına çalıştırın. Ben ona bazı avantajlar sağlıyım. İşyeri açmak isterse, ruhsat sormayacağım. Devlet birimine gireceksek, sınava tabi tutmayacağım. Böyle bir şey olamaz. Burada doğal olarak bu kadar gencimiz, ‘bu kadar dirsek çürüttüm, vergi ödedim. Benim haklarımı neden bir Suriyeliye ya da Afganlıya veriyorsunuz’ demez mi? Ben bunu gençlerimizin, çocuklarımın, torunlarımın geleceği için söylüyorum.”

ÜLKEDE KARGAŞA YARATIP, SEÇİME OHAL İLE Mİ GİRMEK İSTİYORLAR? 
“Yarın bunlar farklı bir şekilde terörize olup, örgütlenirlerse, büyükşehirlerde ya da farklı illerde çeteler kurarak mafyavari haraca bağlamaya kalkarlarsa ya da silahlanırlarsa nasıl başa çıkacağız” diyen Bayır, “Sen kendi vatandaşının güvenliğini düşünmemiz gerekiyor. Önce kendi gençlerimizin geleceğini garanti alınması gerekiyor. Her şey para değildir. Ben biraz şüpheci birisiyimdir. Partili Cumhurbaşkanı’nın bunlarının getirmesinde iki neden olabilir. Birisi Avrupa’dan alacağı para… Bir başka şey ise önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir yıl kala erken seçim olup olmayacağını açıklamak zorunda. Yani 2022 Haziran ayına girmeden partili Cumhurbaşkanı tekrar aday olabilmek için ben erken seçime gidiyorum demek zorunda. Ancak, kamuoyunda yaptırdığı anketlerin tamamında AKP ve MHP ittifakının bu seçimi kaybedeceği yönünde. Kaybedeceği bir seçime neden gitsin ki? Bu yüzden seçimleri açıklamıyor. Millet ittifakı ‘hodri meydan’ deyip erken seçim istiyor ama tarih açıklamıyor. 15 Temmuz destanı gibi lanse ettikleri ya da bazı silahların emniyet ve askeriyeden kaybolduğu gibi bir kargaşa çıkarıp, hazır kargaşa olmuşken OHAL ilan edip, seçimlere OHAL’de mi girelim diyecekler? Yani insanların sandıkları koruyamayacağı, insanların özgürce dışarı çıkamayacağı bir süreçte mi girmek istiyor? Bu yönde bir B planı mı var diye düşünüyor insan” diye konuştu.