1928 yılında inşa edilen ve 1989 yılında elektrik üretimine son verilen, bugün 94 yaşında olan ve 33 senedir nefessiz bırakılan bu güzide Cumhuriyet mirasının, yıkılıp yok olmasını mı bekliyorsunuz diye soran Arslan, Oktay’a şöyle seslendi:

“Elektrik fabrikasına olan duyarsızlığınızın sebebi nedir? Bu ilgisizlikle bir faciaya davet çıkarıldığının farkında mısınız? Yoksa fabrikanın bulunduğu alana ilişkin başkaca bir gizli süreç mi söz konusudur? İzmir kamuoyuna kulak verin. Kurumlar arası iletişim sağlayarak Cumhuriyet simgesi Elektrik Fabrikasını yaşatmak için İzmir Büyükşehir Belediyesine devrini sağlayın. Konak ilçesi Umurbey Mahallesinde bulunan Tarihi Elektrik Fabrikası İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 08.01.1998 tarih ve 7003 sayılı kararı ile 2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiş, ancak bu süre içinde ne bir bakım onarım yapılmış ne de bir restorasyon görmüştür. Oysaki tarihi Elektrik Fabrikası bakım onarım ve restorasyon istiyor’ dedi.

SORULARA YANIT İSTEDİ!

Elektrik Fabrikası’nın kentin yoğun kullanılan bir bölgesinde, hem endüstri mirası olarak değer taşıdığını, hem de yıkılmanın eşiğine geldiğini ifade eden Arslan, ‘İzmir kamuoyunda Tarihi Elektrik Fabrikası için onarım yapılması beklenmekte ve talep edilmektedir. Bu talepler doğrultusunda söz konusu yapının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından restore edilerek kentin sosyal ve kültürel yaşantısına kazandırılması planlanmaktadır.’ Dedi.

Bu kapsamda kentin kültür mirası niteliğindeki Tarihi Elektrik Fabrikası'nın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Belediyeye devrinin yapılmasının talep edildiğini önergesinde vurgulayan Arslan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a ‘bırakın bakım onarıım ve restorasyon işlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi yapsın’ diyerek şu sorularına yanıt istedi:

1.      1928 yılında inşa edilen ve 1989 yılında elektrik üretimine son verilen Tarihi Elektrik Fabrikasının fiziki durumuna ilişkin, ilgili bakanlıklar tarafından bir inceleme, değerlendirme yapılmış mıdır? Hangi riskler tespit edilmiştir ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır?

2.      1944 yılında İzmir Belediyesi tarafından yönetilen ve 1971 yılında kurulan Türkiye Elektrik Kurumuna (TEK) devredilen Tarihi Elektrik Fabrikası için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bugünkü gayretleri ve talebi için olumlu yada olumsuz bir yanıt verilmemesinin sebebi nedir?

3.      İzmir için tarihi, kültürel ve ekonomik açıdan büyük değer görülen Elektrik Fabrikasının bulunduğu 3535 ada ve 6 nolu parselin mülkiyeti ile ilgili yürütülen bir ihale süreci mevcut mudur, mevcut ise şartname koşulları nelerdir ve süreç hangi aşamadadır?

4.      İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından teklif edilen bedelsiz devir veya belediye şirketlerinin de ihalesine katılabileceği bir şartname ile satış planlanmakta mıdır?