Halime ERDOĞAN  / GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan Kars ve Ardahan illerini ziyaret etti. Ziyaretlerde çiftçi, üretici ve köylüyü dinleyen Arslan Ziraat Odaları ile de görüşmeler gerçekleştirdi. Bölge sakinlerinin sıkıntı yaşadığını ifade eden CHP’li Arslan, “Özel bir ziyaret dönemi kapsamında Kars ve Ardahan illerimize gittik. Mayıs ayındaki bazı yerlerde aşırı sıcaklıklarından, bazı yerlerde ise don ve doludan dolayı sıkıntılar yaşandı. Yaşanan sıkıntıları yerinde görüp tedbir almak ve çözüm önerileri bulmak adına Türkiye’nin 46 iline ziyaretler yaptık. Kars ve Ardahan’da da sıkıntılar vardı. Bölgeye giderek Ziraat Odaları, çiftçilerle, köylülerle, üreticilerle bir araya gelerek bu sıkıntıları konuştuk. Kars ve Ardahan ülkemizin önemli büyükbaş hayvan yetiştiricisi illerimiz. Bununla ilgili sorunları da konuştuk, ele aldık. Çözüm önerilerimizi ilettik, onların bize aktardığı talepleri dinledik” dedi.

“ÜRETİCİMİZ DİREKT DESTEK BEKLİYOR”
Bölgedeki üreticilerin direkt destekleme istediğini belirten Arslan girdi maliyetlerindeki yükselişe dikkat çekerek, “Bu bölge büyükbaş hayvan yetiştiricisi olduğu için bölgede önemli miktarda mandıramız da var. Kars kaşarı ve gravyer üretimi yapılıyor. Bu kapsamda da önemli bir üretim merkezimiz. Maliyetler epey yükselmiş durumda. Bölgedeki üreticilerimiz çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Bunlara yönelik bir takım talepleri oldu. Hem orada çiftçilik yapacaksınız hem hayvan için yem üreteceksiniz hem hayvanı besleyeceksiniz. Buradan elde ettiğiniz süt ile süt ürünleri imalatı yapacaksınız. Burada bir döngü var. Bu döngünün içerisinde girdi maliyetleri ciddi anlamda yükselmiş. Havaların 1 hafta boyunca normalin üzerinde seyretmesi burada kaba yemle ilgili ciddi sıkıntılar meydana getirmiş. Tabi çiftçimiz, üreticimiz direkt destekleme bekliyor” dedi.

“KURBANLIKLAR İÇİN DEVLET GARANTİSİ İSTİYORLAR”
Arslan bölgedeki büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin de Kurban Bayramı’nda kurbanlıklarını satamamaktan dolayı endişe yaşadığını ifade etti. Bu kapsamda üreticilerin devletten garanti beklentisi olduğunu vurgulayan Arslan, “Önümüz Kurban Bayramı, kurbanlıkların büyükşehirlere getirilip, orada pazarlanmasına yönelik bir takım sıkıntıları da var. Bu hususta talep ve istekleri oldu. Çünkü Kars ve Ardahan üreticisi büyükbaş hayvanını İstanbul Köprüsünden geçiremiyor. Boğaz Köprüsünden geçirip Trakya’da satamıyor. Buna yönelik sıkıntıları var. Bir de Kovid-19 tedbirleri ile ilgili önümüzdeki süreçte bir sıkıntı olacağından dolayı endişe duyuyorlar. Eğer sıkıntı olursa yetiştirilen hayvanların ne olacağı konusunda devletten bir takım garantiler istiyorlar. ‘Biz bu hayvanları getirip Batı’da pazarlayamazsak devlet bunları bizden alsın. Biz bunları besledik, yetiştirdik. Kurban Bayramı’nda satmamız gerekiyor. Satamazsak buna yönelik devletimiz destek olsun’ yönünde talepleri var” dedi.

“MECLİS KÜRSÜSÜNDE DİLE GETİRECEĞİZ”
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan bölge ile ilgili rapor hazırlayarak CHP Genel Merkezi’ne sunacağını belirtti. Bölge sakinlerinin sıkıntılarını meclis kürsüsünde dile getireceğini ifade eden Arslan, “Biz bunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dile getireceğiz. Arkadaşlarımızla birlikte hazırladığımız raporları Genel Merkezimize sunacağız. Dile getirilmesi gereken konuları da meclis kürsüsünden dile getireceğiz” dedi.