Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programına, Karabağlar Belediyesi Mobilya Akademisi’nde Mobilyacılar Odası yönetimi ve mobilyacı esnafıyla bir araya gelerek başladı. Programda Mobilyacılara seslenen CHP Lideri CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Başkanlarımızı dinledim; Böyle bir binaya ihtiyaç duyduklarını ama hayata geçmediğini, bu binayla ara eleman sorununu çözeceklerini ifade ettiler doğrudur. Esnaf devletin ana omurgası, devlete yük olmaz, vergi verir. Esnaf dünyadaki tüm ülkelerde özel olarak korunur. Bizim anayasamızda bir madde var, size teşvik verecek olan iktidar anayasadan gücünü almaktadır. Bu gerçekleşiyor mu bu ayrı, buna girmek istemem. Birçok sorunla karşılaşıyorsunuz, sizin devlette muhatabınız yok. Bu yüzden Esnaf Bakanlığı kurulmalı, şikayet ediyorsunuz, bu şikayetler tüm bakanlıklar arasında paylaşılıyor, sonuca varılmıyor. Bir bakanlığınız olması lazım bu yok, bunu yapacağız. Birlikte, gücümüzü sizden alarak yapacağız. Bunu yapınca esnafın sorunu kalmayacak. 3 harfli mağazalardan şikâyet ediyorsunuz, şikâyeti hangi bakanlığa yapıyorsunuz, muhatabınız yok, havaya yapıyorsunuz. Biz bunu alıyoruz ama biz parlamentodaki 600 milletvekili de bunu bilsin, bir şey yapsın istiyoruz Bizim parlamentodaki varlık nedenimiz vatandaşın sorunlarını çözmek zaten. Marangozluk çok değerli bir meslek, çocukluğumda ben de olabilir miyim diye hayal ederdim. Mahallemizde genç bir marangoz abimiz vardı; Sandık yapmasını, cila yapmasını öğrendik, hayatımda uhde olarak kaldı. Yaratıcılığı güçlü bir meslek. Tarihten kalan müzede saklanan kapılar var. Bu alan ölmeyecek bir alandır Bir binanın yapıyorsunuz; kapısı, penceresi, koltuk, masa gerekiyorsa marangoz yapacak bunu. Bu mesleğin kendini yenilemesi, büyümesi, geliştirmesi lazım. Bunun için de akademiye, düşünen, yaratan insanlara ihtiyaç var. Bunları bu tür merkezlerde yapabilirsiniz” dedi.  

“BAŞKANLARIMIZ EMRİNİZDE” 
Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 
Esnafların piri Ahi Evran var, bunu çoğumuz unuttuk. Ahlaki kuralları biz öğretenlerin başında gelir. Dolayısıyla sanatçıyı, marangozluk, esnaflık da bir sanattır; onun bu topraklardaki değerini siyaset kurumu yeteri kadar içselleştirmiş değil. Pandemide büyük sıkıntılar çektiniz biliyorum. Az önce başkanımız;  Elbette sıkıntı çektik ama bir sıkıntı çekiyorsak, bu sıkıntının yükünü eşit paylaşalım dedi, doğru. Esnaf ezildi, mağdur. En büyük haksızlığı yaşadığımız dönem bu dönem oldu. Bu zamanı geldiğinde çözülecek. Az kaldı, bunların tamamını çözeceğiz. Sizi ister Halk bankası isterse kredi kooperatifleri herhangi bir banka, faiz borçlarının tamamını sileceğiz. Yükseltecekler şimdi faizleri, sadece ana parayı makul taksitlerle alacağız. Esnafın ayağa kaldırılması lazım. Esnaf ayağa kalkınca Türkiye ayağa kalkacak. Esnafa değer vermemiz, büyütmemiz lazım. Esnafın çalışacağı alan planlanmalı. Aynı sokakta 5 berber dükkanı açamazsınız. Bu planlanmalı, hereksin kazanacağı ortam yaratılmalı. Devlet Planlama Teşkilatı neden kapatıldı, neden geleceğimizi planlayamıyoruz. Eğitim sisteminden de söz edildi. Biz Organize sanayi bölgelerinde güzel okullar açacağız, teknoloji liseleri açacağız. Buralar müşterek çalışacak, ara elaman, yeni elemana yetiştirmemiz lazım. Herke üniversite mezunu herkes makam istiyor bu ülkenin başka işe ihtiyacı yok mu. Türkiye’nin  çözülemeyecek sorunu yoktur. Sorunların çözümü akılla mantıkla olur. ‘Her şeyi ben biliyorum’ demek olmaz, devlet bir kişiye teslim edilemez. Bazı zamanlar Osmanlıya vurgu yaparlar, padişah vardı, altında vezirler vardı, Başbakan vardı, Darilfinun vardı, insanlar yetişir valiliklere gönderilirdi. Biz sorunları çözeceğiz, kimse umutsuzluğa kapılmasın. Başta esnaf sanatkârlar olmak üzere tüm millete nefes aldıracağız. Büyükşehir belediye başkanımız, ilçe belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz, il başkanımız sizin emrinizdedir. Bir sorununuz olduğunda sorunlarınızı çözmek bizim boynumuzun borcudur” açıklamasında bulundu.  

SELVİTOPU, “ONUR DUYDUK, MUTLUYUZ” 
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Bu mutlu günümüzde Genel Başkanımız bize şeref, onur verdiler. Bu tesisi yapmaktan son derece mutluyuz. Uzun süre bu konuyu görüştük, çalıştık ve sonuçta bir noktaya ulaştık. İZKA’nın da 1 milyonluk hibe desteğiyle bu projeyi gerçekleştirdik. Mobilya sektörünün İzmir’deki başkentiyiz. Buna ilgisiz kalamazdık. Göreve geldiğim günden beri sektörle istişare halindeyiz. Bundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Sorunlara çare aramaya uğraşıyoruz. Bu tesis de eğitim kurumu olarak sektöre destek verecek. Süreçte İzmir Valiliği, kaymakamlığı da, akademide yapılacak eğitimlere katkı koyacaklar. Bundan da mutluyuz. Elbirliğiyle birçok işin başarılabileceğini yaşıyoruz. Katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

MUTLU, “ÜRETİMDE DARALMA VAR” 
Esnaf Birlik Başkanı Zekerya Mutlu, “Esnaf teşkilatı olarak tüm dünyada ezberleri bozan Pandemi yaşadık. Dünya ülkelerinin çalışma şekilleri değişti, ülkemizde olumsuz etkilendir. Evet, bir topluma bir sıkıntı gelebilir ama bu sıkıntı herkes tarafından yüklenmeli. Bunun yükünü çeken esnaf ve sanatkarlar oldu. Bu yetmiyor gibi uygulamalarda da sanki bunun müsebbibi biz lanse edildik. 5 yıldızlı oteller açıldı bizim lokantalarımız kapatıldı. THY’de 3 kişi yan yana yolculuk yaptı, bizde 2 kişi yan yana oturamadı. Pandemide esnaf teşkilatı ne oldu, bir kitapçık olarak tüm ilgililere aktardım.  Esnaf pozitif ayrımcılığı çoktan hak etti. Sayın Genel Başkanımız esnaf teşkilatına bakışınız için, 17 maddelik öneri, Esnaf Bakanlığının kurulması için size teşekkür ediyorum. Ben İzmir’den İl Başkanlığınızla, belediye başkanlıklarınızla öyle ‘Sizin için ne yapabiliriz’ diyerek bizim yanımızda olduklarını gösterdiler. Talep ettiğim her konuda Tunç Soyer Beyefendi elinden gelen katkıyı koymaya çalıştı. İl Başkanımla çalıştık, milletvekillerimle çalıştık, çok teşekkür ediyorum. Perakendeyi düzenleyen kanun, bizi olumsuz etkiliyor. Bu kanunun meclisten geçmesi lazım. Üç harfliler (A101, BİM, ŞOK) mahalle bakkalını yerle bir etti. Ne sattığı belli değil. Her şeyi satıyor. O zaman bırakın biz berber dükkânında boya satacağız, ya bırakın biz de her yerde her şeyi satalım ya da nerede ne satılacağı kanunda düzenlensin.  Hammadde bulmakta zorlanıyoruz. Üretimde daralma var, ihtiyaca cevap bulamıyoruz. Sıkıntılı dönemler başladı. Bu dönemde esnaf teşkilatını ayakta tutarsak bu kentte ışıklar sönmez” dedi. 

ÖZKOPARAN, “NESLİMİZİN SON ÖRNEĞİYİZ” 
Programda konuşan Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, Mobilya Akademi’nin hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu bina bizim hayalimizdi. Binamızın bitmiş olmasını görmek beni çok mutlu etmektedir. Bu mutluluğu bize yaşatan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopuna ve ekibine teşekkür ederim. Projemizin gelişmesinde bize destek veren önderliğini Sayın Valimize ve Zekeriya Mutlu’ya teşekkür ediyorum” dedi.  Özkoparan, meslek erbabının tükendiğini aktararak, “Bizim çaremiz arkamızdan gelen neslimiz tükendi. Biz sanatkar olarak neslimizin son örneğiyiz. Bu binamızın bile yapılması 18-50 yaş arasına mesleği öğretmek için… Meslek liseleri bize hitap etmiyor.  Çıraklık okulu lazım, Bu çocuklar 9’uncu sınıfta hem sanata başlıyorlar hem aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Bize çıraklık okulları lazım. Devlet tarafından sigortaları da oluyor. Bizlerde 8 milyon üniversite öğrencisi var, arkamızda iş yaptıracağımız gençlerimiz maalesef yok” dedi.