Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, gündemi değerlendirdi. 21 Mayıs Cumartesi günü adalet arayan herkesi İstanbul'da buluşmaya davet eden Sertel, "Türkiye'de AKP ve Tayyip Erdoğan döneminde yapılan hukuksuzluklara bir halka daha eklendi. 10 yıl önce atılmış twitleri savcılar aracılığıyla mahkemeye getiren ve onları bir delilmiş gibi kabul ederek İl Başkanımıza ceza veren, verdiren yapıya karşı tepkimenin sonucu olarak İstanbul'da toplanıyoruz. İstanbul'da milyonların buluşacağına inanıyorum. Burada Cumhuriyet Halk Partililerin yanı sıra Türkiye'de adaletsizliğe uğramış, hakkı, hukuku çiğnenmiş insanların orada buluşacağına ve bu kararı protesto edeceğine, Canan Kaftancıoğlu'nun şahsında demokrasi taleplerini yükselteceklerine inanıyorum. Bu nedenlerle Genel Başkanımız ve Merkez Yürütme Kurulu'muz tarafından bu karar alınmıştır. Biz de İstanbul'da olacağız. İzmir'den de çok sayıda araçla katılım sağlanacaktır diye düşünüyorum" dedi. 

"AKP NARA ATAN KABADAYI GİBİ KARMAŞA ÇIKARMAK İSTİYOR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde "Terör iltisaklı çalışanlar var" iddialarının sorulması üzerinde konuşan Sertel, "Türkiye'de 2 yapı var. Birinci yapı adaleti, hukuku, demokrasiyi, özgürlükleri savunan, ezilen halkın çaresi olmaya çalışan ve ekonomiyi düzeltmek için iktidara gelmeyi bekleyen, üretimi, istihdamı artırmak, israfı önlemek için çabalayan büyük bir kitle ve siyasi anlayış var. Tek adam yönetimine ilk seçimde son vermek isteyen büyük bir yapı var. Karşısındaki yapı da özellikle belli bir merkezden yürütülen, Türkiye'yi karmaşa içine sokmaya çalışan, Türkiye'deki huzuru, birliği bozmaya çalışan ve kent sakinlerini rahatsız eden, nara atan kabadayı gibi olay çıkarmak isteyen bir yapı var. Bu yapıyı biz iyi tanıyoruz. Sürdürülen anlayış karmaşa isteyen, toplumun sinir uçlarıyla oynayarak onları sokağa dökmek isteyen ve bundan medet uman AKP yapısı var. Bu yapının hareketlerine dikkat etmek lazım. Burada Recep Tayyip Erdoğan var ve onun kullandığı, kullanıp atacağı bir adam var. O da İçişleri Bakanı denilen adı suç işleri bakanına çıkmış Süleyman Soylu. Uğraşıyorlar ama geçti Bor'un pazarı sür eşeğini Niğde'ye" diye konuştu. 

AK PARTİLİ DAĞ'A: "ALLAH ONA ZİHİN AÇIKLIĞI VERSİN"

Sertel, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun elektrik faturasını ödememe kararına ilişkin yaptığı, "Kemal Kılıçdaroğlu provokasyon yapıyor. Kendi teşkilatı bile destek vermedi. Belediye başkanları su faturaları da ödenmez diye endişe etti" açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise; "Genel Başkanımız elektrik faturasını ödememe kararı aldığında, milletvekillerine, belediye başkanlarına, örgüte bir çağrıda bulunarak, bunu bireysel olarak yaptığını anlattı ve kimse benim yaptığımı yapmasın diye ricada bulundu. Bunu niçin yaptığını da çok iyi anlattı. Türkiye'de 4 milyona yakın hanenin elektrik parası ödenemez durumda. Genel Başkanım onların çaresizliğine dikkat çekmek, elektrik zamlarının geri alınması noktasında çare bulmak için bunu yaptı. AKP'lilere Allah zihin açıklığı versin, meseleyi kavrayamıyorlar. Diyecek bir şey bulamıyorum. O eylemin anlamını kavrayamıyorsa bir insan Allah ona zihin açıklığı versin, kavraması için de anlayış bahşetsin" ifadelerini kullandı. 

"İKTİDARIMIZDA HANGİ İLDE HANGİ SORUNU ÇÖZECEĞİMİZİ BİLİYORUZ"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 102 milletvekilini 51 ilde görevlendirdi. Bu kapsamda Uşak'a gidecek olan Sertel, "Uşak'ın il merkezini, esnaf odalarını, ticaret odasını, sanayi odasını, STK'larını Özkan Yalım vekilimizle birlikte ziyaret edeceğiz. İlçeleri, köyleri gezeceğiz. 4 gün boyunca sabahın 9'undan akşamın 11'ine kadar gücümüz yettiği oranda insana ulaşacağız. Biz kent gezilerini önemsiyoruz. 2018'den bugüne 51 vilayet gezmiş bir milletvekili olarak tespitlerimizi raporlaştırarak Genel Merkezimize sunuyoruz. Genel Başkanımız ve genel yönetimimiz de geziyor ama biz de Genel Başkanımıza ve genel yönetimimize gördüklerimizi aktarıyoruz. Belleğimizde kent hafızası oluşturuyoruz. Örneğin biz iktidar olduğumuzda, Uşak'ta hangi sorunları çözeceğimizi bilerek hareket edeceğiz. Geniş bir arşivi bizzat milletvekillerinin raporlarından oluşturuyor Genel Merkez. Uşak'a 3'üncü gidişim olacak, geçmişte, milletvekilleri seçilir, toplumla temas kurmaz, aldıkları notları sigara paketinin arkasına yazar ve köyden çıkışta da atarlar diye bir anlayış vardı. CHP bu anlayışı yıktı. Şimdi biz alanları, sokakları, köyleri gezen onların sorunlarını meclise taşıyan bir durumu sağladığımız gibi iktidara da hazırlanıyoruz. 102 milletvekili 51 vilayete çıkacak. Büyükşehirler hariç tüm vilayetlere aynı anda çıkacak ve sorunlar genel merkezimizde toplanacak. Sayın Genel Başkanımıza teşekkür ediyorum, bizi yerimizde oturtmuyor, Genel Başkanımız da hiç oturmuyor, halkla iç içe yaşıyor. Onun enerjisi karşısında bizim enerjimizin eksik kaldığını düşünüyorum. Bunu bir yağcılık olarak da söylemiyorum, görünen tabloyu işaret ediyorum" dedi. 

"DEPREMZEDELERİMİZİN KREDİ SORUNU ÇÖZÜLSÜN"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na depremzedelerin "Atila Sertel dışında bizimle ilgilenen vekil yok" demesinin hatırlatılması üzerine konuşan Sertel, depremzedelerin acil olarak kredi talebinin çözülmesi gerektiğini belirterek, "Depremzedelerimizle bütün milletvekillerimiz yakından ilgileniyor. Hatta Sevda Erdan Kılıç ve Kamil Okyay Sındır, deprem komisyonu üyesi olarak sorunları gündeme taşımak için uğraş veriyor. Ben bir insan olarak şunu söylüyorum; kim nutuk atarsa atsın, kim kahraman olursa olsun, kim bu işten siyaseten nemalanacaksa nemalansın hiç umurumda değil, benim tek umurumda olan depremde mağdur olan insanların çözümüne katkı koymak. İktidar partisini yönetenlerce, bakanlıkça, CHP belediyelerince, milletvekillerince kim yaparsa yapsın oradaki halk için olacak. Ben bu olayı siyaset üstü görüyorum. Bunu siyasi ya da kişisel çıkar gözeterek yapanlara da yazıklar olsun. Bu sorun afet sorunu. Burada yaşayan insanlar mağdur, zengin insanlar değil bunlar, gariban. Tek adam yönetimine düşen banka kredilerini afet kredileriyle özdeşleştirip insanlara katkı sağlamasıdır. Yapmıyorsan, ayda 14 bin TL, 28 bin TL ödemeli zenginlere kredi veriyorsan sen zenginlerin tek adamısın, yoksullar ne yapacak? Tunç Soyer'in de bulduğu krediyi onaylamayıp, bankalardan alınacak ucuz vadeli kredinin Bayraklı halkına sunulmasının önüne geçtiği için ben tek adama çok kızgınım, öfkeliyim. Kendi adıma değil toplum adına kırgınım. Bayraklı halkı bunları affetmeyecektir" açıklamasında bulundu. 

"CHP BAŞARIYA KOŞUYOR"

Geçtiğimiz günlerde Demokratik Sol Parti'den CHP'ye geçen il ve ilçe başkanlarına rozet takan Sertel, "Cumhuriyet Halk Partisi ana parti. Mutlaka partimize çok büyük katılımlar olacaktır. Önemli olan halkın, alttan gelen desteğin siyasette üste yansımasıdır. Bizim için önemli olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin başarısıdır. Ben başarıya koştuğumuzu görüyorum. Katılımlar bunun işareti" dedi. 

"AKP SOSYAL MEDYADA ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR"

Saha gözlemlerini anlatan CHP'li Atila Sertel, "Sokakta halk perişan durumda, çıkmazda. AKP sosyal medyada bir algı oluşturmaya çalışıyor. Sarayda kurulan bir komisyon reklam filmi çeker gibi sosyal medya fenomenleriyle algı oluşturmaya çalışıyor. Algı da şu; çeviriyorlar yolda önceden seçilmiş kişiyi sahte röportaj yapıyorlar. Çevirdikleri kişi hayat pahalılığından ekonomiden bahsediyor sonunda ise 'Ama bunu çözecek başka kimse yok yine oyum Recep Tayyip Erdoğan'a' diyor. Bu algıyı sistematik olarak AKP kurguluyor. Bilişim sistemi içinde algı sistemini oturtmaya çalışıyor. Yani Tayyip Erdoğan'a oy vermeyen insanların umudunu kırmak, onlara mesaj vermek için özellikle sosyal medyada sıklıkla yapıyorlar. Ancak bitti artık, bu filmin sonuna geldik" diye konuştu. 

"BİZİMKİLER YOL YAPAR AMA YOL BULMAZ"

AK Parti kanadından gelen "Yollar çukur içinde" çıkışlarını da değerlendiren Sertel, "Bizimkiler yol yapar ama yol bulmaz. Ben isteyenle istediği iddiaya girerim, takım elbisesine, yemeğine, tiyatrosuna, sinemasına iddiaya girerim. En az 10 milyon farkla Cumhurbaşkanlığını kaybediyorlar. Meclise de çok düşük bir sayıyla girecekler, bunun bahsine girerim. Varsa bahse girmek isteyen gelsin girelim" açıklamasında bulundu. 

"HAMZA DAĞ BENİMLE ESNAFA GELEMEZ"

AK Partili Hamza Dağ ile Kemeraltı ziyareti anlaşması hatırlatılan Sertel, "Hamza Dağ benimle esnafa çıkamaz. Herhangi bir ilçeye de gidemez ki; esnaf bunlara gerçek düşüncelerini söylerken de 'Acaba benim dükkanıma defterdarlık gelir mi' diye düşünüyor. Esnaf Odası Başkanı söyledi ama her şeyi; 3 harflilerden başlayarak neler çektiklerini anlattı. Yerel yönetimlerin ne kadar destek çıktığını da anlattı.  Tunç (Soyer) Başkana da su faturaları konusunda indirim talebinde bulundular. Tunç Bey'de 'Ben buna bakacağım, eğer yasal bir problem yoksa esnaf için suyun yüzde 50 indirimli kullanılmasını sağlayacağım' dedi. Toplum sizin ne dediğinize değil ne yaptığınıza bakıyor. Ben İzmir halkının mevcut iktidara çok büyük bir ders vereceğine inanıyorum. Yerel yönetimleri engellemeye çalışan, Buca Metrosunu engellemeye çalışanlara ders vereceğini düşünüyorum. Buca Metrosunu 5'li çeteden biri alamadı diye mi, bunlar her ihaleye göz koyan insanlar, ihale takipçisi bunların birçoğu. İhaleleri kovalıyorlar. Ben, bizim arkadaşlarımızın arasında ihale takip eden olduğunu sanmıyorum. Böyle durumda olan insanların da aramızda bulunmasını istemem" dedi.