40 okulda pilot çalışma kapsamında oluşturulan standartlara uygun olarak özel eğitim uygulama ve iş uygulama merkezleri bünyesinde “uygulama dersliği” yapıldığını ifade eden Bakan Selçuk, “Önümüzdeki 2 yıl süresince Bakanlığımıza bağlı tüm özel eğitim uygulama ve iş uygulama merkezlerine ‘uygulama evi’ dersliği yapılacak, var olanlar ise yenilenecektir” dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın otizmli öğrencilerle ilgili verdiği soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi. Bakan Selçuk, resmi eğitim kurumlarında görev yapan 15 bin 879 özel eğitim öğretmeni bulunduğunu belirterek, ülke genelinde son bir yılda 0-10 yaş arası MEB-RAM MODÜLÜ sorgusunda 26 bin 972 bireyin otizm tanısı aldığını bildirdi. İzmir’de ise aynı koşullarda alınan sorguda 1500 bireyin otizm tanısı aldığını ifade eden Bakan Selçuk, 40 özel eğitim uygulama evinin tamamlandığını, gelecek 2 yıl içinde tüm özel eğitim ve iş uygulama merkezlerine “uygulama evi” dersliği yapılacağını bildirdi.

ÖZEL EĞİTİM İÇİN 693 FORMATÖR YETİŞTİRİLDİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CHP’li Polat’ın otizmli öğrencilerle ilgili verdiği soru önergesini yanıtladı. Otizmli öğrenciler için verilen hizmetleri anlatan Bakan Selçuk, özel eğitim sınıf/okullarında, hastane sınıflarında ve evde eğitim hizmetlerinde görev alabilecek norm fazlası öğretmenler ve ücretli öğretmenlere eğitim verecek özel eğitim öğretmenlerinin katılım sağladığı hizmet içi eğitimler düzenlediğini, bu kapsamda 81 ilden 693 formatör yetiştirildiğini ifade etti. Selçuk, 81 ilden özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu il müdür yardımcısı/şube müdürü ile şeflerin katılımı ile özel eğitim alanında 168 kişilik çalıştay düzenlendiğini bildirdi.

40 ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA EVİ TAMAMLANDI
Evin Okula Yakınlaştırılması ve Değişen Anne-Baba Rolleri Projesi seminer konuları arasına özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için farkındalık konusunun da eklendiğini kaydeden Bakan Selçuk, şöyle devam etti:

“Proje kapsamında düzenlenen seminerlerle 2017 yılında ortalama 63 bin 700 veliye ulaşılmıştır. 21 ile 108 özel eğitim sınıfının materyal, donatım ve fiziki yapısının iyileştirilmesi amacıyla ödenek gönderilmiş ve söz konusu amaç doğrultusunda 122 özel eğitim okulu ve 5 Rehberlik ve Araştırma Merkezi açılmıştır. Özel Eğitim Uygulama Merkezleri ve İş Uygulama Merkezlerine devam eden otizmli bireylerin, günlük yaşam ve toplumsal uyum, bağımsız yaşam becerilerini öğrenecekleri ve öğrendiklerini uygulama fırsatı sunulacak olan uygulama evlerini geliştirme ve standartlaştırma çalışması yapılmıştır. 40 okulda pilot çalışma kapsamında oluşturulan standartlara uygun olarak özel eğitim uygulama ve iş uygulama merkezleri bünyesinde ‘uygulama evi’ dersliği yapılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda 40 tane özel eğitim uygulama evi tamamlanmıştır. Pilot uygulama evi dersliği yapılan okullardan seçilen öğretmenlerden 90 kişi eğitime alınmıştır. Önümüzdeki 2 yıl süresince Bakanlığımıza bağlı tüm özel eğitim uygulama ve iş uygulama merkezlerine ‘uygulama evi’ dersliği yapılacak, var olanlar ise yenilenecektir.”

15 BİN 879 ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ VAR
Bakan Selçuk, ülke genelinde son bir yılda 0-10 yaş arası MEB-RAM MODÜLÜ sorgusunda 26 bin 972 bireyin otizm tanısı aldığını belirterek, İzmir’de ise aynı koşullarda alınan sorguda otizm tanısı alan birey sayısının 1500 olduğunu ifade etti. 0-14 yaş grubunda ise son bir yıl içerisinde İzmir’de 980, ülke genelinde ise 19 bin 811 bireyin otizmli olarak tanılandığını kaydeden Polat, “25 Ekim 2018 itibariyle Bakanlığımız MEBSİS veri tabanı kayıtlarında münhasıran otistik çocukların eğitimi ile ilgili alan öğretmenlerinin ayrıştırılma imkanı bulunmamaktadır. Ancak resmi eğitim kurumlarında görev yapan 15 bin 879 özel eğitim öğretmeni bulunmaktadır” dedi.