Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Başdanışmanı, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ödemiş ilçesinde 14 köyü ziyaret ederek, köylüler, çiftçiler ve esnafla bir araya geldi. Ödemiş çıkarması kapsamında kooperatifleri de ziyaret eden CHP'li Polat, sabahın erken saatlerinde başladığı programa yönelik izlenimlerini GÜNDEME BAKIŞ'a anlattı. Madene direnen işçilere destek veren Polat "Madene karşı mücadele eden köylülerimiz vardı, onlarla birlikte maden sahası olarak belirlenen alanın etrafındaki tarlalara zeytin ağacı diktik" dedi.

"KIRSAL CAN ÇEKİŞİYOR"
Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörünün can çekiştiğini anlatan Polat, "Köylüler çok net şekilde hayatlarından bıkmış durumda, sadece kendileri için ekmek istiyorlar. 'Kendimize yetecek kadar ekip sadece kendi karnımızı doyurup oturmak istiyoruz. Ektiğimizden zarar eder noktayız' diyorlar. Hayvan yetiştiricileri de aynı şekilde. Köylünün bir tanesi 'Süt 5 lira, yem 7 lira, nasıl altından kalkacağız' diyor. Diğeri, 'Artık yeter' diyor. Bir köy; 'Hayvanlarımıza yem getiremiyoruz, hayvanlarımızı yeme götürüyoruz' dedi; bunun ne demek olduğunu sordum; hayvanlarını kesime götürüyorlarmış. Hayvancılık yapılabilirliği kalmamış artık. Konişon ve salatalık ekiyorlar köylerin büyük çoğunluğunda, köylüler bir tane kornişon tohumu 1 TL olmuş, ekseler kazanamayacaklarına mı yanacaklar, neye yanacaklar şaşırmış durumdalar. Gübre alamıyorlar, gübresiz, hayvan gübresi kullanarak ekmeye çalışacaklar. Bunun nasıl olacağını bilmediklerini be verimde zarar edeceklerini düşünüyorlar. Bir çiftçimiz 'Kendi tarlamda değil, başkasının tarlasında yevmiyeye gitsem daha karlıyım. Bu tarlalar artık bize yük olmaya başladı, tarlalar artık can düşmanı gibi geliyor' diyor. Kadınlar umutsuz, köylü kadınlar umutsuz. Türkiye kırsalı Ödemiş'ten bakacak olursak can çekişiyor" ifadelerini kullandı.

"GELECEKLERİNE YÖNELİK UMUTSUZLAR"
Köylülerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a öfkeli olduğunu savunan Polat, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi'nin tarım, hayvancılık, ekonomi politikalarını anlattık. Sosyal politikalarımızı anlattık. Biz kırsalı kalkındırmadan Türkiye'nin kalkınmasının mümkün olamayacağını biliyoruz, biz köylü üretmeden Türkiye'de gerçek üretimden bahsetmenin mümkün olmadığını biliyoruz, bunları anlattık onlara. İnanılmaz derecede değişim var, Tayyip (Erdoğan) Bey'in manda yoğurdu tarifinden dolayı inanılmaz derecede rahatsızlar. Köylüler olayı anlatıyor; bildiğiniz nefret kusacak hale gelmişler. 'Biz sütü sağıp yoğurt yapamıyoruz, bizimle dalga geçiyor, manda yoğurdu tarif ediyor' diyorlar. Köylüde acayip bir öfke var, kendi geleceklerine dair umutsuzluk var. Biz de umutsuzluğun nasıl umuda dönebileceğini anlattık. Partimizin tarıma dair politikalarını anlattık" açıklamasında bulundu.

"BÜYÜKŞEHİR EN ÜCRA KÖYLERE BİLE DOKUNMUŞ"
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en ücra köylere dahi hizmet götürdüğünü anlatan Mahir Polat, "Bunların yanında köylülerimizin CHP'li belediyelerin hizmetlerinden, onların yanında olmasından ne kadar mutluluk duyduğunu gördük. Hem (Mehmet) Eriş Başkanımıza hem Tunç (Soyer) Başkanımıza teveccüh var. İnanlı köyüne çıktık, inanılmaz sarp bir yer, oranın kalesine çıktık. Orada Tunç Bey'e ve Eriş Başkana şükranlarını sunuyorlar. Teknik ekip bile çıkartmanın zor olduğu yerlerde su çalışmalarını bitirmek üzere Büyükşehir'imiz, onları yerinde gördük.  Belediyelerimiz en ücra köylere kadar dokunmuş, iktidar ise köylülerin hayatına dokunmayı bırakın bitirecek duruma gelmiş" ifadelerini kullandı.