Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, İzmir İl Başkanlığı'nda Türkiye gündemini değerlendirdi. Özel'in açıklamasına CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve Milletvekilleri Tacettin Bayır, Kamil Okyay Sındır, Sevda Erdan Kılıç, YDK Üyesi Ebru Okay da katıldı.

"MKYK TOPLANTISI SERVİS EDİLDİ"
Konuşmasına AK Parti'nin MKYK toplantısı ile başlayan Özel, "Recep Tayyip Erdoğan'ın MKYK toplantısında söylediği bazı ifadeler bir köşe yazarının köşesine taşınmış, 'Keşke Esad Özbekistan'a gelseydi, görüşürdüm, yüzüne söylerdim ama gelmez' diyor. MKYK toplantısı gizli iken, dinlenmesi mümkün değil iken toplantının en can alıcı cümlesi Hürriyet'te bir köşe yazarının köşesinde. Bu ne demek, bu o toplantının en can alıcı noktası servis edilmiş demek. Bunu bütün gazeteciler bilir, herkes bilsin. Tayyip Bey hangi şartta olursa olsun Esad ile görüşmeyi kafaya koymuş, bunun yolunu yapıyor. Esad 'açık bir talepte bulunsun' demiş, Esad'a selektör yapıyor. Hakan Fidan'ın Suriye istihbarat başkanı ile yaptığı görüşmelerden ayrı tutmamak lazım bunu. 'Esad'la görüşülmelidir' diye Kılıçdaroğlu 10 yıldır söylüyor. O günden bugüne 'Katil Esad ile görüşmem, onun elinde kan var, o benim için Esed' diyenler seçime gelinince başka noktaya geldi. Ey Merkel deyip U dönüşü, Ey Makron deyip, Makron iyi dostumdur diyen Erdoğan, Ey Trump diyen, onun hakaret mektubunu ona götüren Erdoğan, Rus uçağını ben düşürdüm diye övünüp mektup yazan Erdoğan'ın bu dönüşü yapacağı kaçınılmaz" diye konuştu.

"SIĞINMACILARDAN ERDOĞAN SORUMLU"
Sığınmacılara yönelik de açıklamada bulunan Özel, "Kemal Kılıçdaroğlu konuya ilişkin her zaman 'demokraside görüşmemek olmaz' dedi. Sen görüşmedin, 22 Haziran 2012'den bugüne 245 şehit verdik. Polis, asker, kamu görevlisi... Hepsi bu inadın sonunda Suriye'de şehit olan evladımız. Bugün gelmiş Esad ile görüşmek istedim diyor, çok geç kaldınız, çok can yandı. Bir gece ansızı gelebilirim diyordu Kıbrıs Barış Harekatında gençler, o da kendine kahramanlık devşiriyordu ama o bu şarkıyı Esad için söylüyormuş, bir gece ansızın gelebilirim bekle beni diye... Biz yine görüşmesini söylüyoruz. Suriye'deki savaşı bitirecek, Türkiye'deki sığınmacıların geri gitmesini sağlayacak irade CHP'dedir, Millet İttifakındadır. Sorunun nedeni olanlar sorunun çözümü olamaz. Atatürk'ün komşularla iyi ilişkiler içinde olun vasiyetini terk ederek, ülkenin resmi yöneticilerini muhatap al vasiyetini terk ederek, Suriye'deki sığınmacılardan tek başına Recep Tayyip Erdoğan sorumludur" dedi.

“ EVLADINA SARILIR GİBİ SARILDILAR”
Özel, “Seçim senesi olana kadar Birleşik Arap Emirliklerine darbe finansmanı şerefsizler diyenler. Şerefsiz dediklerine bilmem kaç milyon için evladına sarılır gibi sarıldılar. Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini hazmedemeyiz diyenler dosyasını hediye paketi ile gönderdi. Yarattığı düşmanlar ile barışarak dış politikada iyiye gidişat göstermeye çalışıyor ama burada buna herkesin karnı toktur. Bu sorunları CHP çözecektir, yeniden o dış politikayı inşa edecek olan CHP’dir.  Komşular ile iyi ilişkilere kapı aralanabilir. Ama seçmenin sandıkta perdeyi aralayıp oyunu sandığa atması ile olur. Recep Tayyip Erdoğan’ın bu sorun çözülemez” diye konuştu. 

“BABASININ ROLÜNE Mİ SOYUNDU?”
Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç’ın çıkışını da değerlendiren Özel, “Mücahit Arınç bir televizyon programında rüşvet iddiaları ile ilgili bu iddialar gerçekse mutlaka soruşturulmalı, gereğinin yapılması elzemdir diyor. Bir zamanlar Bülent Arınç AKP de kimsenin demediğini söyleyen, daha sağ duyulu pozisyonlar açan Ak Partinin siyasi sigortası görevini yüklenirdi. Ancak Recep Tayyip  Erdoğan her bunaldığında ilk o koşardı bazen çok kötü sözler duyardı. Mücahit kardeşimiz babasının rolüne soyunuyorsa  babasının geçmişte bundan  ne kazandığını ya da kaybettiğini bir   sorgulasın” dedi.

“SESSİZ KALANLARA GÜNÜ GELİNCE BİZ SESSİZ KALMAYACAĞIZ”
Özel, "10 gün önce bir suç duyurusunda bulunduk emniyetten, savcıdan AK Parti’den ses yok Mücahit Arınç’tan ses var. Esas beklediğimiz ses savcılardan ve AKP’nin üstündendir.  Başında Cumhuriyet ibaresini taşıyan savcıların bu durumlara bu denli sessiz kalmasına günü gelince biz sessiz kalmayacağız. Gün gelince ben bir şey yapmadım demesinler. Bazen bir şey yapmamak da  bir şey yapmaktır. Bu kadar kokuşmuşluğa ses çıkarmayan savcı emin olun bir şey yapıyordur. Günü geldiğinde de hesabı sorulur” diye konuştu. 

“İZMİR’DE BİR GECEDE KONUTA YÜZDE 15 ZAM GELDİ”
Özel, "Murat Kurum son bir haftanın en çok konuşulan AKP’li siyasi oldu. Bir toplu konut projesi açıklandı, dağ fare doğurdu. Türkiye’yi eskinin orta direğini memurunu, işçisini yoksullaştırıp orta direği yok ettiler.  Bu ülkede kimse sosyal konut olmadan ev sahibi olamaz, bu doğru ve bizler de sosyal konuta karşı değiliz. Ama bizim karşı olduğumuz 4 başlık var;  1. Yüksek ödemeler 2. Peşinat 3. 6 ayda bir ödemelere zam gelecek olmasın ve 4. Eve geçmeden kira ödenmesi. 1 Ekim’de biz kanun teklifini vereceğiz 5500 TL alan bir asgari ücretli ya da tek maaşlı memur kira mı ödeyecek bu parayı mı ödeyecek? Biz diyoruz ki eve geçsin ondan sonra ödeme yapmaya başlasın kira ödemesin. Bizim karşı olduğumuz budur. Kim kaybetmişte 60 bin lira peşinatı memur ya da işçi bulup verecek. Peşinat kaldırılmalı. Bu tutarlar yüksek 2 bin 280 TL diyor. Niğde’de , Çorum’da gibi kentlerde ödeme 2 bin 280 ama büyük kentlerde ödeme tutarı artıyor. İzmir’e Antalya’ya gelince 2+1 ödenecek tutar 3 bin lira bir gece de konuta yüzde 15 zam yaptılar. İstanbul’da ise yüzde 30 zam yaptılar. 3 bin küsür  lira, bunu bilen var mı? Yok. 3+1’ ler’de fiyatalar daha fazla. TOKİ bu süreci iyi yönetemiyor. Bu TOKİ alt işverene borç takan bir TOKİ. Biz gelince gerçek sosyal konutla olacak. 1 Ekim'de kanun teklifimiz olacak, düzelirse ne ala, düzelmezse biz gelince yapacağız" dedi. 

Kurum'un taksitlere yönelik yaptığı açıklamayı da eleştiren Özel, "Evladım seni kim okuttu çocuğum, bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür. Adam 2 bin 200 lira taksit ödeyememiş, bin 200 lira öde arsayı al, evi sen yaparsın diyor. Tripleks villa yapacak' Bu kadar cehalet olur mu? Borç alsın, fazla mesai yapsın ya da ikinci işte çalışsın diyor... Bir Bakan günde 10 saat çalışan asgari ücretliye ek iş yap der mi? İzmirliler, bunlar bu kadar kötü adamlar. Kendilerinin bir eli yağda, diğer eli balda, çocukları yurtdışında okur, sana geldi mi ek işe git. 2 bin 200 lirayı ödemen için ek iş yap diyorlar" ifadelerini kullandı. 

"KURUM İZMİR'DEN MUHTAR ADAYI OL"
Yaptığı açıklamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'u sert sözlerle eleştiren Özel, "Kurum bir açıklama yapmış, 'Şu an maalesef İzmir işgal altındadır' demiş. Hadsiz! İzmir'de nerede yönetimdeyiz, Büyükşehir ve ilçe belediyelerde. En aşağı yüzde 60 oy aldığımız ilçeleri yönetiyoruz. Her 10 kişiden 6'sı 'İzmir'i sen yönet' demiş, sen işgal altında diyorsun. Yüzde 22 oyla iktidara gelmiş, İstanbul'u yönetmiş Erdoğan... O zaman işgal denmemiş de şimdi deniyor, AKP'ye gelince demokrasi CHP'ye gelince işgal altında... Seçmenlerimiz görsün Murat Kurum böyle bir adam. Hadsiz bir şekilde İzmirli seçmenin tercihini aşağılıyor. Belediye Başkanlarımız analarının ak sütü gibi aldıkları oyla seçilmişler sen Erdoğan'ın atanmışısıın. Sen kapının dış mandalı, zurnanın en aşağıdaki deliğisin. İzmirliler senin alnını karışlayacak, Binali Bey çok biliyordu, Binali meclis başkanlığına bin Binali biner, in ali iner, Binali Başbakanlığa bin biner, in ali derler iner. Şimdi makam da kalmadı, Siirt'te orada burada dolanıyor. Murat Kurum, çık İzmir'de aday ol, ister Büyükşehir ister ilçe belediyesine, mahalleden muhtar adayı ol, karşısına çıkan adam senin alnını karışlar.

KURUM'A NUROL GÖNDERMESİ: SENİ ÇILDIRTIYOR!
Nurol AŞ'nin Buca Metrosu'na yönelik açtığı davadan vazgeçtiğine vurgu yapan Özel, Bakan Kurum'a seslenerek, "Ağzına ihaleleri dolamıştın, aha bak ne olmuş! Nurol İnşaat dilekçe vermiş, senin gazınla başvurdular ya... Feragat etmiş davaların tümünden. Sen durduracaktın ya. Tunç Soyer metro yaparsa bu seni çıldırtıyor. Senin için CHP'nin zor durumda kalması önemli. Senin için önemli olan Buca Metrosu değil senin için önemli olan CHP’nin zor durumda kalmasıdır. Biz bu metroyu sana rağmen saraya rağmen yapacağız. Kazıklar çakılıyor, çalışmalar başladı.  İnşallah rüyanda o kazıklar senin beynine beynine çakılsın. Böyle bam bam beynine çakılsın, gece rüyalarına girsin" ifadelerini kullandı.

"DUVARA TOSLADILAR"
Soyer'e yönelik yapılan Osmanlı eleştirilerine de yanıt veren Özel, "Sayın Soyer'in konusu şu; muhteşem bir hazırlık yapmış, bütün ekibiyle... İzmir'in Yunan işgalinden kurtuluşunun 100. yılının şanına uygun şekilde, tarihe geçecek şekilde, rekorlar kırarak kutladı. Cumhur İttifakında hazımsızlık başladı. Çamur atıp bir şey bulmaya çalıştılar, çalışırken de duvara tosladılar" dedi.

“İZMİR’E HİZMET ETMİYORSUN AMA BARİ GÖLGE DE ETME”
CHP'li Özel, "İzmir Barosu’nun gayretleri ile spor oyunları yapılıyor. Usulüne uygun başvuru yapılmış Türkiye’nin her yerinden birçok avukat gelecek uçak bileti alınmışı, oteller kiralanmış, servisler kiralanmış  tam 8 Eylül de başlayacak valilik iptal ediyor. Barolar Birliğini cezalandıracaklar onlarla aynı görüşte değiller ya. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği 350 Milyon TL zarar var diyor. Bari hizmet etmiyorsunuz da gölge etmeyin. Bu doğrudan husumet. Yargının en önemli bileşeni savunma makamına ve meslek örgütüne hakarettir” dedi.

“ŞUURSUZ ATANMIŞIN TEKİ”
CHP Milletvekili Özel, "Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,  saçma sapan konuşuyor, Binali Yıldırım  dün Sinop’ta zırvalamıştı. Bugün de  muhalefet her işi çıkmaza sürüklemenin, sürüncemede bırakmanın kavgasını veriyor. PKK ile FETÖ’nün arka bahçesinde kurdukları masada topluma fitne servis ediyorlar diyor.  Bu şuursuz atanmışın tekidir. Durmadan reisine ağlayan hadsiz atanmış. CHP Lideri ve 5 değerli  lidere akıl alamaz laflar söylüyor. Bu lafları derhal geri alacaksın… O bütçe sunumuna geldiğinde o sunumu sana yaptırmazlar, geçen seferden beter olursun. Yalanın, iftiranın bir dozu var. Sen ki 15 Temmuz’da Meclisi Bombalayan Uçakları Veren Siyasetin Atadığısın. Milleti Ezen Tankların FETÖ İle beraber mazotunu dolduransın. İmralı’daki Terör  örgütü başından mektup okutan siyasinin atadığıdır. Seni bundan men ederiz. Haddini bilecek ona göre davranacaksın” diye konuştu. 

“MİLLET İTTİFAKINDA KRİZ ÇIKARTAMAZLAR”
İYİ Parti Lideri Akşener’in Tunç Soyer’i eleştirilmesinin sorulduğu Özel, “Biz İYİ Parti ile aynı parti değiliz.  Öyle olsa bizde de güneş olur onlarda da 6 ok. Biz cümle hüküm olarak mı kuruldu yoksa direkt mi söylendi sözleri küçük nüanslar Millet İttifakı’nın gücünü gösterir. Cumhur İttifakı bir birine her geçen gün benzeyen ve ayrılamayan bir ittifak. Meral Hanımın sözlerinden kriz çıkmaz. Meral Hanım keşke kendi cümlesi gibi değil de Nutuk’tan aldığını söyleseydi demek. Hüküm cümlesi mi değil mi? Biz Tunç Soyer’in cümlelerinin hangi kasıt ile alıntılandığını biliyoruz. Millet İttifakında buradan bir kriz çıkaramaz” dedi.

"HAMZA DAĞ KİMİN TAKİPÇİLİĞİNİ YAPIYORSA ENDİŞELENMESİN"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın e-ticaret kanunu çıkışına yönelik açıklamada bulunan Özel, "13 artı 2; 15 maddesiyle destek verdiğimiz ancak görüşmeler sırasında bazı maddelerine itiraz ettiğimiz bir kanun. Hukukçularımız ölçülük ilkesine aykırı bir sorun olduğunu tespit etmişler, Anayasa Mahkemesi buna baksın dedik. CHP 10'larca maddeyi götürüyor ancak Hamza Dağ gündeme gelmek istemiş, medya tanıtımdan sorumlu ama twiterda 30 bin etkileşimi var. Hamza Dağ haber olmak istemiş, o da haber olsun, gündeme gelsin istiyor. Benim de adım basın bültenlerinde çıksın istemiş. Kardeşim Anayasaya aykırı bir iş yapmadıysan neden korkuyorsun. Biz gayri resmi bir yere gitmedik ki, bir maddenin 2 fıkrasında ölçülülük ilkesi ihlal edilmiş mi diye bakılsın dedik. Önceden getirip inceleme fırsatı vermediniz ki, gecenin bir yarısı getirdiniz, saraydan bu kanun geçmesin diye müzakere etti bunlar, biz de oy verdik geçirdik. Geniş incelemede 2 fıkrada ölçülülüğe ilişkin itiraz ettik. Hamza Dağ kimin işini takip ediyorsa tedirgin olmasın. Kanun zaten 1 - 1,5 sene yürürlükte olacak. O zaman biz iktidarda olacağız, Hamza Dağ da ana muhalefet de olamaz onlar, muhalefette sağlam bir yerden yazarlarsa arkada bir yerde oturuyor olacak. 1-1,5 sene zaten yürürlükte olacak. Kimin işini takip ediyorsa Hamza Dağ endişe etmesin, onlara gitsin desin ki; 'Anayasa'ya aykırılık olursa bile Anayasaya uygun olarak bu madde yine olacak' desin" ifadelerini kullandı.