CHP'li Bakan, AK Partili Aydın Şengül'ü Sayıştay raporundaki rakamlarını çarpıttığını ileri sürerek şunları söyledi:

“Yaptığımız açıklamalara yönelik olarak, AKP birtakım ithamlarda bulunmuş ve İzmirlileri kandırdığımızı iddia etmiştir. Konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapma gereği doğmuştur.

Sayıştay Başkanlığı tarafından açıklanan 2017 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’nda yer alan İzmir’in harcama tutar ve oranları ile gelir tutar ve oranları incelendiğinde; Merkezi Yönetim Bütçe gelirinin İzmir’den gelen payı 66 milyar 527 milyon 284 bin 737 TL iken; kente 14 milyar 417 milyon 676 bin 211 TL’lik harcama yapıldığı görülmektedir.

İzmir’in gelir ve gider tutarlarına baktığınızda dengesizlik tartışmasızdır.

Nüfusu 16 milyona dayanan sanayi merkezi İstanbul ve onun hinterlandında olan Kocaeli ile İzmir’i kıyaslamak dayanaksız, haksız ve kötü niyetli bir yaklaşımdır. AKP’nin siyaseti; saldırgan manipülasyonlarla günü kurtarıp, kendi tabanını konsolide etmeye çalışmaktır.

Nüfus yoğunluğu, sosyo-ekonomik ve kültürel yapı, iş alanlarındaki sektörel farklılık, çeşitlilik ve gelişmişlik bağlamında İzmir ile kıyasını yapabileceğimiz illeri inceleyelim:

Bursa’dan 14 milyar almış 7.3 milyar vermiş; Mersin’den 11.4 milyar alıp 6.7 milyar vermişsiniz. Bakıldığında elde ettiğiniz gelirin yaklaşık yüzde 60’a yakınını kente harcamışsınız.

Manisa’dan 3.1 milyar almanıza karşın 3.5 milyar harcamış; Antalya’dan 8 milyar almış 7.8 milyar harcamışsınız. Yani elde ettiğiniz gelir ile kente harcadığınız tutar hemen hemen birbiriyle aynıdır.

Adana’dan 5.9 milyar gelir elde etmiş, 7.2 milyar harcamışsınız; elde ettiğinizin yüzde 22 fazlasını kente vermişsiniz.

Gaziantep’ten 3.3milyar almış 4.8 milyar vermişsiniz; yani Gaziantep’ten elde ettiğiniz gelirinyüzde 45 fazlasını kente harcamışsınız.

Konya’dan 5.3 milyar gelir elde ederken, 8 milyar harcamışsınız; yani elde ettiğiniz gelirin yüzde 51 fazlasını ayrıca ek olarak kente harcamışsınız.

Nüfus yoğunluğu, sosyo-ekonomik ve kültürel yapı, iş alanlarındaki sektörel farklılık, çeşitlilik ve gelişmişlik bağlamında değerlendirilmek üzere; nüfusu 2.9 milyon olan Bursa ile 2.3 milyon nüfuslu Antalya illerinin gelir ve harcama oranlarındaki dengeye karşın; 4.2 milyon nüfuslu İzmir’den 66.5 milyar gelir elde edilmesine rağmen kente 14.4 milyar harcanmasına itiraz ediyoruz!

Bu harcamaların ne kadarı yatırım diye sorguluyoruz? Büyükşehir Belediyemizin Bakanlıklarda bekletilen projelerini hatırlatıyoruz!

İhtiyaçtan, insandan, doğadan, çevreden, bilimden bihaber yazılmış; bu yüzden milim ilerleyemeyen, hiçbir şirketin ihaleye girmediği, neden girmediğinin bile açıklanamadığı, milyonlarca lira zarar edilen ve atıl yatırımlara dönüşen projelerle İzmirlilerin karşısına çıkmanıza itiraz ediyoruz!

Zübük konusuna gelince; ‘Zübük’, Aziz Nesin’in halkı kandıran siyasetçilerin nasıl yükseldiğini kara mizahla anlattığı kitabının kahramanıdır ve esasen bizim sorularımızın muhatabı da bu tarz siyasal anlayıştır. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum"

Bakan'ın tablo ile verdiği yanıt şöyle: