Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ-  CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in ilçe başkanlarıyla yaptığı toplantının ardından önümüzdeki yerel seçimlerde meclis üyeleri belirlenmesinde eğilim yoklaması yapılıp yapılmayacağı tartışılmaya başlandı. Bazı ilçe başkanları eğilim yoklamasına sıcak bakmazken, bazıları ise uygulamanın örgütün iradesini yansıttığını savundu.  Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Bornova İlçe Başkanı Asım Güven, Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper, Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım, Karabağlar İlçe Başkanı İhsan Yıldız, Seferihisar Belediye Başkanı Senem Gürel Solak, Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan Yeşilyurt konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, gözler son kararı verecek olan genel merkeze çevrildi.

ÜYE DEĞİL, DELEGE BAZLI OLMALI
Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu:
“Üye yapısının yeterince sağlık olmamasında ötürü, eğilim yoklamasının veya ön seçimin üye bazlı yapılmasının sağlıklı sonuçlar vermeyeceğine ilişkin bir görüş oluştu. İlçe başkanları olarak bu konuyla ilgili olarak belediye başkanı ve belediye meclis üyesi aday adaylarımızla paylaşarak bununla ilgili bir netice almak istiyoruz. Üye bazlı değil, delege bazlı bir ön seçim yapılmasının çok daha sağlıklı sonuçlar vereceğini daha önce de genel merkezimize iletmiştik. Adaletli dengeli olması bakımdan böyle bir düşünce var. Mahallelerde belli bölgelerde daha fazla üye sayısına sahip olan, maalesef kronik hastalığımız olan ‘üye yüklemesi’ ve taşıma sistemiyle yapılan seçimler oldu, bunlara şahit olduk. Bu nedenle bu bölge o bölgelerde daha fazla meclis üyesinin mecliste olacağı için adaleti sağlamak adına yapılmamasının daha uygun olduğu şeklinde görüş belirtildi. “

EĞER DÜŞÜNÜYORSALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İÇİN DE UYGULASINLAR
Bornova İlçe Başkanı Asım Güven:
“İlçe başkanlarının sağlıklı işlemediği konusunda fikir birliği var. Bir partide arkadaşlar bir araya gelerek, istediği kişileri meclis üyesi yapabiliyorlar. Bunun mahalle ve meslek bazında düşündüğünde ister istemez listeye alamazsınız. İlçedeki her dağılımı göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Dolayısıyla aynı küskünlükler ortaya çıkıyor. Örnek vermek gerekirse, Bornova Kazım Dirik’te 22 meclis üyesi aday adayı varken Atatürk Mahallesi’nde 17 aday adayı bulunuyor. 45 mahallelerimizin hepsinden yazamayız ancak 35’ni yazabiliriz. Bunun kadın, gençlik kotası, meslek grupları var, temsiliyet dağılımda sorun oluyor. Bunları düşündüğü zaman eğilim yoklamasında yine sıkıntı yaşanılıyor. Eğer eğilim yoklaması düşünüyorsalar, belediye başkanlığında da bu uygulamayı yapsınlar. Söylediklerine sadık kalsınlar. 1’den 37’ye kadar kim çıkıyor onu belediye meclis üyesi yapsınlar. Burada ilçe başkanları zor durumda kalıyor.”

1’DEN 37’YE KADAR KONTENJANSIZ SEÇİM İSTİYORUZ
Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper: “Bayraklı İlçe Başkanı olarak kontenjansız 37 meclis üyenin hepsi ön seçimle belirlenecekse yapılması gerekiyor. Bunun dışındaki eğilim yoklamasını istemiyoruz. 1’den 37’ye kadar kontenjansız seçim istiyoruz. Ne ilçenin ne ilin ne de genel merkezin kontenjanı olmasın. Sandık kurulur, kim en çok oy alırsa listeye yazılsın.”

GENEL MERKEZ BİZİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR
Karabağlar İlçe Başkanı İhsan Yıldız:
“Biz görüşlerimizi zamanında genel merkeze ilettik, genel merkezden herhangi bir geri dönüş olmadı. Süreç daraldı, bundan belediye başkan aday adaylarının çalışması var, bir de meclis üyeleri arasında bir ayrışma ortaya çıkacak, bizi sıkıntı yaratacak. Biz süreç anlamında eğilim yoklamasına sıcak bakmıyoruz. Belediye başkan aday adaylarına verilen zaman meclis üyesi aday adaylarına da verilmesi gerekiyordu. Burada genel merkez topu ilçelere atarak bizi zor durumda bırakıyor. Biz de seçilmiş ilçe başkanlarıyız, sorumluluklarımızı biliyoruz. Belediye başkanlarını nasıl PM, genel başkan belirliyorsa, meclis üyelerini de ilçe başkanlarını belirleyebilir. Burada önemli olan, liyakat, dağılıma, demokrasiye önem verilerek yapılması gerekiyor. Bunu Karabağlar’da çok dikkatli bir şekilde yapmamış gerekiyor.”

EĞİLİM YOKLAMASI İÇİN SÜREÇ KISA
Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz:
  “Süreç kısa olduğu eğilim sağlıklı olmayacağını düşünüyoruz. Eğilim uygulamasının planlaması, sandıkların koyulması bu sürecin dikkate alınması gerekiyor. Bu süreçte bu süreci örgüt olarak hassasiyetle ele almamız gerekiyor. Biz de görüşlerimizi bu yönde bildirdik.”

ÖRGÜTÜMÜZ BİZE GÜVENİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM
Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürel Solak:
“ Biz de İl Başkanımız Deniz Yücel gibi eğilim yoklaması taraftarı değiliz. Üye yapısına bakıldığında meclis üyelerinin belirlenmesinde eğilim yoklamasından çok sağlıklı sonuçlar alacağımız düşünmüyoruz.  Mahallelerde üye dağılımı eşit olmadığı için yansıması da ilçenin istediği gibi bir sonuç doğrulmayabilir. Örgütümüz bize güvenir diye düşünüyorum, en adaletli olarak en demokratik olarak süreci değerlendireceğiz.” 

HALKA NASIL HESAP VERİRİZ?
Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan:
“İlçemizde belediye Başkanlığı ve meclis üyeliğinde eğilim yoklaması kararı aldık. Bu kararımızı da il başkanlığına ilettik. Sağlıksız üye diyorlar, o diyorlar, bu diyorlar… Ben de daha önce meclis üyeliği için eğilim yoklamasına girdim meclis üyesi olması gerekirken hakkaniyetsiz davrandılar. Yukarıda bir aday getirdiler. Tepeden inme meclis üyesi olursa, biz halka nasıl hesap vereceğiz? Bu konudaki hassasiyetimizi ilettik. Genel Başkanı, il başkanını, belediye başkanını vatandaş seçiyor da meclis üyesini neden vatandaş seçmesin? Bana göre yanlış.”

HEM BAŞKANLIK HEM DE MECLİS ÜYELİĞİNDE EĞİLİM YOKLAMASI İSTİYORUZ
Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan Yeşilyurt:
“Toplantıda söz alıp konuşmadım ama bizim bu konuyla ilgili olarak bir çalışmamız vardı. İlçe örgütümüz belediye başkanlığı ve meclis üyeliği için eğilim yoklaması istiyor. Daha önce raporları gerekli yerlere sunduk. Bu sebepten toplantıda söz hakkı alıp konuşmadım. Bizim tavrımız net.”

EĞİLİM YOKLAMASINDAN ÇOK SAĞLIKLI SONUÇLAR ALIRIZ
Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım:
“Çoğu ilçede eğilim yoklaması isteyen birkaç ilçeden bir tanesiyiz. Hem belediye başkanlığı hem de meclis üyeliğinde eğilim yoklaması istiyoruz. Eğilim yoklaması istemeyen ilçe başkanları örgütün kendilerine güvenmelerini istiyor. Meclis üyelerinin semtlere göre yansımayacağını düşünüyoruz. Bizim ilçede çok sağlıklı sonuçlar alabileceğimizi, bölgenin de bize tanınan kontenjanlarla belirleneceğini düşünüyoruz, bunu her tamamlayacağımızı dile getiriyoruz. Bunu Karşıyaka’da Konak’ta Bayraklı ’da ve Bornova’da sağlamak zor olur.”