GÜNDEME BAKIŞ – FETÖ’den tutuklanan ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Burak Oğuz’un yerine ilçe Kaymakamı Önder Can atanmıştı. CHP İzmir İl örgütü, belediye başkanlığına kayyum atanmasına karşı tek yürek oldu. CHP’liler Urla’ya adeta çıkarma yaptı. Halka açık yapılan Urla Belediyesi CHP Grup Toplantısına CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Orhan Sarıbal, milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe ve belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.  

TORUN’DAN ÇOK SERT SÖZLER!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Geçmişte ne istediniz de veremedik’ diyenler. ‘Bitsin bu hasret gel’ diyenler, yargıya, silahlı kuvvetlerine, özellikle yerleşmelerine izin verenler, her yerde güçlenmelerini mücadele edenler, 15 Temmuz’da hain örgütün darbe girişimiyle bizi karşı karşıya bıraktı. Biz onları eleştirdikçe onlar bize o yapıyı masum gösterdi. 15 Temmuz akşamı gördük ki bu ülkede demokrasiye kastedilmek istendi. 254 insanımızın canına kıydılar. 20 Temmuz’da sivil darbe gerçekleştirdiler. Okyanus ötesine mesaj gönderenler bunu yaptı. O günden sonra, tek adamı yönetimini her anlamda her alanda baskısını artırdılar. Her yerde FETÖ’cü aradılar, birçok masum insanı da maalesef suçlamalarla hem özgürlüklerini hem hayatlarına el koydular. Parası olanlar, dayısı olanlar dışarda. Ama masum birçok insan hala içerde. Maalesef, askeri öğrenciler içerde. Yazar, çizer içerde. O yüzden inandırıcılıklarını kaybettiler. Geçmişten onlardan öğrendiklerini şimdi kendileri gerçekleştiriyorlar” dedi.

BU OYUNU BOZACAĞIZ
Torun, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir oyunla karşı karşıyayız ama bu oyunu bozacağız. Belediye başkanımız en kısa sürede mutlaka aklanacak ve görevine dönecektir. Yürekten inanıyoruz. Onların bu darbeci zihniyeti asla galip gelmeyecek. Demokrasi ve hukuk kazanacak. Her yerde anketlerde görünüyor ki CHP yükseliyor. Saraya kim gitti, geldi; Urla, Ankara’da operasyon devam ediyor. Ne yaparlarsa yapsınlar hangi suikastleri gerçekleştirirlerse gerçekleştirsinler, hangi tezgahı kurarlarsa kursular hepsini bozacağız. Yüzde 67.5 bir belediye başkanımız var. Sizlerin desteği ile göreve geldi. Bugüne kadar bir şey çıkmadı, başkan olduktan 8-9 ay sonra neden bunlar ortaya çıktı? Bunları düşünmek lazım. Bu bir oyun, kumpas. Bunu bozacağız. AKP’li belediye başkanları ağlatılarak istifa ettiklerin de aynı cümleyi kurduk. Milletin iradesiyle giden, milletin oyuyla gider. Nokta. Bunun ötesi yok. Eğer siz burada darbe yapıyorsanız, bunun sonuçlarına katlanacaksınız. Bu aldıkları kararın altında ezilecektir. Ne kadar baskı altına almaya çalışırlarsa çalışsınlar bizi yıldıramayacaklar. Mutlaka Urla’da halkın iradesi tecelli edecektir. Urla’da yakacağımız ışık, Türkiye’yi aydınlatacak. Haksızlığa karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu mücadele, Türkiye’deki demokrasi ve hukuk yoluna katkı sağlayacaktır”

SOYER: “MECLİS İRADESİ YOK SAYILAMAZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Demokrasi insanlığın bildiği en büyük inovasyon. Bu gezegende yaşayanların mutlu ve huzurlu yaşamasının sigortası demokrasi olmuştur. Demokrasi tarihin hiçbir döneminde insanlara altın tepsilerde sunulmamış. İnsanlar demokrasi için hep savaş vermiş. Bizim tarihimizde isyanlar, idamlar, katliamlarla doludur. Halkın eğemenliğini, hukukun üstünlüğünü birileri istemez coğrafyada. Birileri hep kendi iktidarlarını sürdürmek ister. Ne yazık ki bu süreçler son bulmadı. Devam ediyor. Tek adam sistemi ile başlayan sistem demokrasiden uzaklaştığımız bir noktaya götürdü bize. İl başkanımız hukuksuz bir uygulama olduğu ifade etti. Her kanun demokratik olmayabilir. Kayyum diye uygulama baş başa bırakıldı. Hukuksuz bir uygulamadır. Bizim karşı çıkımız mevzuata aykırılık değil kayyumun kendisinin hukuka aykırılıdır. Buna isyan etmek boynumuzun borcudur. Atalarımızın anısına olan bir borçtur. Burak kardeşimizin suçsuzluğuna inanıyorum. Meclis iradesi yok sayılamaz. Urla Meclis üyelerimizin grup toplantısı yapmayı sürdüreceğiz. Urla’nın sesi, kolu, ayağı olmaya devam edeceğiz. Urla’nın sorunlarını biz Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geldiğince çözmeye çalışacağız. Mücadeleye devam edeceğiz. İnsanlık zaman zaman geriye gitse de demokrasi kazanacak. Egemenliğin milletin olduğunu anlamayanlar eninde sonunda gidecek” dedi.  

YÜCEL: “KAYYUMA KARŞI HUKUKİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise, “Yasaya göre Urla’da Kayyum atanması yasal olarak mümkün değil. 25 meclis üyesi var. 20’si CHP’li. 5 meclis üyesi farklı siyasi partilerden seçildi. Belediye kanunun 18. Maddesi açık. Belediye meclisi belediyenin karar organıdır. Urla’nın haklarında hiçbir suçlama olmayan bir meclis var. Kayyum belediye meclisini toplamıyor. ‘Meclisi lav ettim’ diyor. Meclise ihtiyacım yok, demokrasiye ihtiyacım yok, en ben bilir ben yaparım’ diyor. Tek adam yönetiminin meyvesi olan kayyum uygulamasından başka bir şey beklemek hata. Kayyum uygulamasına karşı hukuk çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Meclis üyelerimiz görevinin başında. Onlar Urlalıların oylarıyla seçildi. Urlalıların gözü, kulağı, sesi olmaya devam edecekler. Demokrasiye inanan herkesin söylemişi savunması gereken şudur. Kayyum iradesi değil halkın iradesi diyoruz. Seçilmişlerin olduğu yerde atanmışların görev yapması demokrasiyle bağdaşmıyor” diye konuştu.